OSIO 1 - ANSIOLUETTELO

OSIO 1 - ANSIOLUETTELO

1. ANSIOLUETTELO, CV, CURRICULUM VITAE, RESUME..


Kuitsutpa ansioluetteloa millä nimellä hyvänsä, on se työnhaun peruskivi ja sen huolellisesta laatimisesta työnhaku kannattaakin aloittaa. Ansioluetteloa tehdessä tulee väkisinkin tarkatelua omaa osaamista, taitoja jne., mistä on hyötyä työnhaussa muutoinkin. 


Ansioluettelon huolellinen työstäminen alusta alkaen vaatii aikaa ja vaivaa, mutta kannattaa. Huolellisesti laadittuun ansioluetteloon on helppo lisätä tulevaa osaamista, työkokemusta jne. Lähdetään tarkastelemaan ensin, millaisia asioita ansioluetteloon kannattaa sisällyttää ja siirrytään tämän jälkeen itse ansioluettelon laatimiseen sekä visuaaliseen puoleen. 


2. ASKELEET ANSIOLUETTELON RAKENTAMISEEN


2.1 TAULUKOINTI

Ansioluettelon laatiminen kannattaa aloittaa oman historian listaamisella, miettimällä aina tuoreimmasta tekemisistään, edeten kauemmaksi taaksepäin. Alla olevassa taulukossa havainnollistettu, miten oman osaamisen listaamista voi lähestyä. Taulukossa niin sanotusti helpot perussarakkeet, jotka rakentavat pohjan ansioluetteloon laitettavalle tiedolle. 

Koulutus Työkokemus / Muu työssäoppiminen Muut kurssit Harrastukset Muu osaaminen / jotain muuta, mitä?
2017-2020 Pintakäsittelyalan perustutkinto, maalari - Gradia Jyväskylä

2014-2017 Peruskoulu, Vihtavuori Laukaa
04-05/2020 työssäoppiminen, Matin maalausfirma

12/2018/ työssäoppiminen, Maalit Seinään Oy

10/2016 TET-harjoittelu, S-market Laukaa
Voimassa 02/2025 työturvallisuuskortti

Voimassa 02/2021 EA1

10/2015 4H-yrittäjyyskurssi


Liikunta

Elokuvat


Luottamustoimi: Nuorisoyhdistyksen hallituksen jäsen, sihteeri

Tukioppilas 2015-2017


2.2 KARSINTA, KOROSTAMINEN JA RÄÄTÄLÖINTI

2.2.1 KARSINTA
Jos olet hakemassa ensimmäisiä työpaikkojasi, sinulla on todennäköisesti vain vähän koulutusta ja työkokemusta taustalla, joten voit hypätä tämän karsintavaiheen ohi, sillä haasteena on enemmänkin löytää tarpeeksi täytettä ansioluetteloon. Kuitenkin, jos sinulla on paljon työkokemusta ja ammatteja vaikka jo useampi, niin kannattaa suorittaa karsintaa haettavan työpaikan mukaan. Voit muun muasa oman harkintasi mukaan jättää vanhaa työkokemustasi merkitsemättä ansioluetteloon varsinkin mikäli kyseessä on erialan työtehtävät, kuin miltä nyt haet töitä. Lisäksi aikaisempaa työkokemustaan voi niputtaa seuraavasti:

"2003-2008 Työskentelin useissa eri mittaisissa työsuhteissa tarjoilijana, lastenvahtina ja kotisiivoojana."

2.2.2 KOROSTAMINEN
Laita tuorein osaaminen aina ensin huomioiden kuitenkin työpaikka, jota haet. Mikäli työ on esimerkiksi sellainen, että tähän edellytetään jonkun koulutuksen suorittamista niin laita koulutuksesi ennen työkokemusta ansioluetteloon. Vaihtoehtoisesti, jos haet sellaista työtehtävää, johon sinulla ei ole koulutusta tai koulutuksesta on hyvin pitkä aika niin kannattaa korostaa työkokemusta ja laittaa tämä ansioluetteloon ensimmäiseksi. Tällaista pohdintaa kannattaa tehdä läpi koko ansioluettelon; mitä osaamista korostan ja mihin haluan työnantajan ensi silmäyksellä kiinnittävän huomionsa katsoessaan ansioluetteloani?

2.2.3 RÄÄTÄLÖINTI
Mikäli haet työpaikkoja laajasti eri aloilta niin tärkeää on myös viilata oma profiiliteksti haettavan työpaikan mukaiseksi. Näin varmistat, ettei ansioluettelon yksi tärkein osa-alue ole vain kohdentamaton yleinen kirjoitus, vaan tarkkaan harkittu ja kyseiseen työpaikaan kohdennettu info sinusta. Omassa profiilitekstissä voi tuoda esiin muun muassa omia ammatillisia tavoitteitaan sekä osaamistaan. Leiriohjaajan ja varastotyöntekijän työtehtävät edellyttävät kuitenkin erilaista osaamista, jota profiilitekstiä muokkaamalla pystyy korostamaan.


2.3 VISUALISOINTI

Viimeisenä vaiheena on ansioluettelon luomisvaiheiden hauskin tai ainakin luovin osuus; ansioluettelon visuaalisen ilmeen rakentaminen ja viimeistely. Mikäli omaat valmiiksi visuaalista silmää ja osaat käyttää erilaisia julkaisuohjelmia kuten Microsoftin Publisheria (ja sinulla on lisenssi koneellasi esim. oppilaitoksen puolesta) voit luoda itsellesi ansioluettepohjan myös ns. puhtaalta pöydältä. Mikäli kuitenkin haluat päästä helpommalla tai kaipaat inspiraatiota ansioluettelon visuaaliseen ilmeeseen ja esillepanoon niin tähän on olemassa monia erilaisia helpotusta tuovia vaihtoehtoja. 


2.3.1 HYVÄ HUOMIOIDA VISUAALISTA ILMETTÄ RAKENTAESSA
Millaista työtä olet hakemassa ja millainen on työpaikka, jossa työ tullaan tekemään? Tämä vaikuttaa siihen kannattako valita hieman leikkisämpi / rohkeampi visuaalinen ilme ansioluetteloon vai mennäkö pelkistetyllä ja asiapitoisella linjalla. Muista tässä kuitenkin myös oma persoonasi, jota saa tuoda esiin ansioluettelossa!

Muista aina luettavuus ja selkeys. Hieno taustakuva ei saa mennä helppolukuisuuden edelle ja on tärkeää, että tekstin sekä taustan välillä on tarpeeksi suuri kontrasti, jotta teksti on helppolukuista. Muista tämä myös fonteissa. Oman nimen kirjoittaminen koristeellisemmalla fontilla on ok, mutta koko ansioluettelon kirjoittaminen kaunolla ei luettavuuden kannalta välttämättä ole paras mahdollinen idea. Huomio myös fontin koko 11p. lienee ihan minimi koko ja jos tällä fonttikoolla asiat eivät mahdu ansioluetteloon niin palaa karsintavaiheeseen. 


2.3.2 CANVA.COM

Canva.comin avulla pystyt luomaan näyttävän ansioluettelon helposti ja valitsemaan lukuisten ansioluettelomallien joukosta sekä tallentamaan luomuksesi suoraan pdf.tiedostoksi. Canva.comin käyttö ei edellytä ohjelman asennusta omalle tietokoneelle vaan ohjelmistoa voi käyttää suoraan selaimessa. Ohjelman käyttö edellyttää rekisteröitymistä ja osa canvan mallipohjista on maksullisia, joten tsekkaathan valitsemasi pohjan oikeasta alalaidasta, että ko. pohjassa lukee "ilmainen". Ohjelma tallentaa pohjaan tekemäsi muutokset automaattisesti ja tekemäsi pohja jää sinulle talteen omalle tilillesi. Näin löydät valmiiksi työstetyn ja muokattavissa olevan ansioluettelon vielä uudelleenkin, kun tarve sen käyttöön taas on. 

Canvan erilaisia ominaisuuksia kannattaa rohkeasti kokeilla ja muista että mallipohja on vain esimerkki, jonka päälle voit lähteä rakentamaan oman näköistäsi ansioluetteloa. Ei kannata esimerkiksi orjallisesti noudattaa mallipohjan esimerkki-otsikoiden sisältöjä vaan laita haluamasi asiat sellaiseen järjestykseen, kun itse olet miettinyt hyväksi. Lisäksi malliansioluettelossa voi olla paljon sellaista asiaa ja otsakkeita, joita sinun ei edes kannata laittaa ansioluetteloon. Canva onkin nimenomaan apuväline visuaalisen ilmeen muokkaamiseen ja sisällölliset asiat sinun tulee miettiä taulukointi- ja karsintavaiheessa. Canvan käytön alussa voi mennä hetki ennen kuin kaikki toiminnot hoksaa, mutta tämän jälkeen käyttö on helppoa.Voit mm. liittää hakemukseen omia kuvia, vaihtaa mallipohjan värisävyjä jne. Ei muuta kuin testaamaan, mitään et voi rikkoa!


2.3.3 TEKSTINKÄSITTELYOHJELMIEN MALLIPOHJAT (WORD, LIBRE OFFICE JNE.)

Monilla tekstinkäsittelyohjelmilla on löydettävissä verkkosivuiltaan tai itse ohjelmasta valmiita mallipohjia erilaisille asikirjoille. Näitä löytyy myös ansioluetteloille. 

Wordista pohjat löytyvät seuraavasti:
Avaa Word ja kirjoita hakukenttään "ansioluettelo". Näin löytyy useampikin peruspohja, joiden avulla voi tehostaa oman ansioluettelon visuaalista ilmettä. Myös Wordissa ansioluettelon värimaailman muuttaminen käy helposti vaihtamalla asiakirjan teemaa. 

Samoin kuin kanvassakin, tekstinkäsittelyohjelmien mallipohjia kannattaa pitää vain visuaalisen ilmeen rakentaja ja pohjien esimerkki-otsikot ja muut sisällöt voit muokata omaan ansioluetteloosi sopivaksi. 

Muita tekstinkäsittelyohjelmia käyttäessäsi kannattaa erilaisia mallipohjia ladata aina tekstinkäsittelyohjelman virallisista verkkosivuilta, mikäli hakutoimintoa ei Wordin tapaan suoraan ohjelmassa ole. Näin et vahingossa lataa viiruksia koneellesi ja löytämäsi mallit myös ovat pääsääntöisesti ilmaisia. Kaikilla tekstinkäsittelyohjelmilla ei ole suomenkielisiä sivustoja, joilloin voi käyttää hakusainoina "resume" tai "resume template". Hakusanoja voi käyttää tekstinkäsittelyn virallisilla mallipohja sivuilla tai kirjoittaa hakukoneeseen "käyttämäsi tekstinkäsittely ohjelman nimi resume template".

Alla suorat linkit parin yleisemmin käytössä olevan ilmaisen tekstinkäsittelyohjelman mallipohjiin:

Open Officen ansioluettelo-pohjat KLIKKAA
Libre Officen ansioluettelo-pohjat KLIKKAA