2.2 Esiopetuksen tehtävä osana oppimisen polkua
Johdonmukainen kokonaisuus
On tärkeää, että varhaiskasvatus, siihen kuuluva esiopetus sekä perusopetus muodostavat lasten kasvun ja oppimisen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden. Laadukkaan kokonaisuuden lähtökohtana on, että opettajat sekä muu henkilöstö tuntevat oppimisen polun eri vaiheet, niiden keskeiset tavoitteet, ominaispiirteet ja käytännöt. Lasten kasvun tukemisen ja oppimisen sujuvuuden vuoksi siirtymävaiheet suunnitellaan ja niitä arvioidaan yhdessä luvussa 3.3 kuvatulla tavalla. Opetus- ja muu henkilöstö tekevät huoltajien kanssa yhteistyötä lasten oppimisen polun kaikissa vaiheissa. Tavoitteena on, että kunkin lapsen oppimisen polku varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen jatkuu joustavasti lapsen tarpeista lähtevänä. Tämän varmistamisessa henkilöstön yhteistyön ja osaamisen suunnitelmallisella johtamisella esiopetusyksiköissä ja opetuksen järjestäjän tasolla on tärkeä merkitys.
Esiopetuksen erityinen tavoite
[1] Valtioneuvoston asetus (422/2012) 5§
Esiopetus tavoitteellisena toimintana
[2] Perusopetuslaki 16 a§ 1 mom. (628/1998)
Esiopetuksen toimintatavat
Esiopetukseen osallistuminen
Kannonkosken esiopetuksessa
Esiopetus tarjoaa joustavan, lapsen tarpeista lähtevän oppimisen polun varhaiskasvatuksesta esiopetuksen kautta perusopetukseen. Esiopetusyksikkö järjestää lapsille mahdollisuuden tutustua esiopetuspaikkaan ennen esiopetuksen alkua, yleensä jo edellisenä keväänä. Lukuvuoden alkuvaiheessa järjestetään esiopetuksen vanhempainilta, jonka tarkoituksena on lisätä huoltajien tietoa esiopetuksen opetussuunnitelmasta ja tukea vanhempien osallisuutta lapsensa esiopetuspolulla. Nivelvaihdeiden tärkeys ymmärretään ja niihin kiinnitetään erityistä huomiota. Nivelvaiheissa lapsen kannalta tärkeät tiedot siirretään opinpolun seuraavaan vaiheeseen.
Esiopetuksessa jokaiselle lapselle laaditaan oma esiopetussuunnitelma (leops). Näin jokaisen lapsen mielenkiinnonkohteet, vahvuudet ja tarpeet voidaan huomioida arjessa ja jokaiselle lapselle voidaan järjestää tavoitteellista toimintaa ja tukea heidän kasvua, kehitystä ja oppimista yksilöllisten tarpeidensa mukaan. Esiopetuksessa lapsella on mahdollisuus leikkiä, innostua, kokeilla ja oppia uutta. Monipuolisen vuorovaikutuksen avulla muiden lasten ja aikuisten kanssa lapsi oppii sosiaalisia taitoja ja oman ainutlaatuisuutensa arvostamista.