Honkajoen lukio
Tervetuloa tutustumaan, ovet avoinna torstaina 23.1. klo 18!
Tervetuloa Honkajoen lukion kotisivuille
Täältä löydät abiturientti Olivia Kytömäen laatiman TikTok -koosteen lukuvuodesta 2022-2023.
Tiedotuksia
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?
Klikkaa viereisestä sivuvalikosta kohtaa "Tule meille opiskelemaan", niin näet esittelyä ja infoa opiskelusta meillä.
Yhteishaussa vapaaksi jääneitä paikkoja voi hakea myös jatkuvan haun kautta. Saat lisää tietoa lukion opinto-ohjaajalta tai rehtorilta.
Lukion vuosi 2023 - 2024
Lukuvuosi on jälleen päättymässä. Vaikka yhtenäiskoulun ja lukion yhteisestä lukuvuosikertomuksesta päätettiin luopua, haluan vielä hetken pohtia kulunutta lukuvuotta ja kaikkea kokemaamme. Yhdessä tehty muistelu auttaa jäsentämään tapahtumia ja rakentaa yhteistä identiteettiä.
Ympäristöopintoja suorittavien osalta vuosi alkoi opintomatkalla Helsinkiin, jossa jatkettiin vuosi sitten keväällä aloitettua muovitutkimusta. Tutkimuksessa selvitetään muovien kertymistä kalojen elimistöön eri vesistöissä niin koulun lähialueella kuin kauempana. Ympäristöopintoja mahtui vuoden varrelle enemmänkin ja tiimiviikolla toteutettiin useampi kokonaisuus, jossa sekä lukiolaisia että yläkoulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisia työskenteli eri tavoin aiheen parissa. Tiimiviikon aikana maalattiin mm. GEO-oppimiskeskuksen wc-tilat teemaan sopivaksi, jatkettiin digitaalista luontopolkua ja toteutettin pienoismalleja erilaisista elinympäristöistä. Tiimiviikon päättyessä pieni joukko ympäristöopiskelijoita suuntasi vielä Italiaan Erasmus-seminaariin, jonka aiheena oli meille kaikille elintärkeä H2O. Yhtenä osana matkaa kunkin maan edustajat työstivät oman lyhyen videoesityksen seminaarin teemasta, Honkajoen lukiolaisten esityksen löydät linkkinä lukiomme Facebook-sivun julkaisuista. Vielä viimeisellä kouluviikolla ympäristöopiskelijat organisoivat vesi-infoja ja saimme vieraaksi ELY-keskuksen asiantuntijan LIFE Revives -hankkeesta kertomaan puhtaiden virtavesien herkästä asukista, raakusta.
Lukiossa monen mieltä painaa epävarmuus omista haaveista ja mahdollisuuksista saavuttaa niitä. Oman tiensä löytäneiden uratarinat ovat kerta toisensa jälkeen antoisia ja auttavat nuoria ymmärtämään, ettei suorin tie lapsuuden haaveammattiin ole ainoa mahdollinen tapa saavuttaa itselle sopiva työ. Aktiivinen yrittäjä-yhteistyö sai onneksi tänäkin vuonna jatkoa ja yrittäjät vierailivat lukiolla jakamassa omia uratarinoitaan. Unelmien tavoitteluun tarvitaan aina paljon työtä ja sen merkitystä korosti myös tiimiviikolla toteutunut Timo Polarin vierailijaluento. Sekä kakkosilla että abeilla on ollut lukuvuoden aikana mahdollisuus vierailla korkeakouluissa lähellä ja kauempana ja syyslukukauden lopulla abit vierailivat Helsingissä Studia-messuilla, jonne koulutuksenjärjestäjät ympäri Suomen kokoontuvat esittelemään opintotarjontaansa.
Tänä keväänä valmistuvat ylioppilaat ovat ensimmäisiä, joiden oppivelvollisuus päättyi vasta heidän täyttäessään 18-vuotta. Ajan kuluessa, saatuamme laajemman näkökulman muutokseen, voimme ehkä luotettavasti arvioida, mikä muuttui oppivelvollisuuden laajentuessa. Todennäköisesti vaikutukset sekä kansantalouteen ja koulutustasoon ovat myönteisiä, vaikka uudistus onkin haaste lukioiden toimintakulttuurille ja edellyttää meiltä kehittymistä. Uudistuksen jälkeenkään toisen asteen koulutus ei tavoita koko ikäluokkaa ja pieni osa kustakin ikäluokasta jää koulutuksen saavuttamattomiin, mutta joukko on pienentynyt. Maksuton toinen aste lisää yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta ja pelottaa ajatella, millaisia vaikutuksia tänä keväänä puheissa olleella maksuttomuuden rajauksella voisi olla. Käytännössä esitetty rajaus vaikuttaisi jokaiseen lukiolaiseen ja saattaisi lisätä paineita nopeutettuun, mutta hyvin haastavaan valmistumiseen erityisesti niille opiskelijoille, joille maksuttomuus on ollut mahdollisuus tavoitella ylioppilastutkintoa. Uutisotsikoihin saakka yltänyt mahdollinen maksuttomuuden rajaus ei valitettavasti ole ainoa lukiokoulutusta uhkaava uudistus. Parhaillaan lausuntokierroksella oleva hallituksen esitys uhkaa lähivuosina merkittävästi heikentää myös Kankaanpään lukioiden valtionosuutta. Esitys ei kokonaisuutenakaan valitettavasti tarjoa uusia ratkaisuja vaan jatkaa koulutuksen rahoituspohjan heikentämistä.
Tänäkin lukuvuonna arkeamme ovat jälleen rytmittäneet yhteiset teemapäivät ja tapahtumat, jotka arjen piristämisen ohella luovat erityisesti nykyisinä yhteiskunnallisesti epävakaina aikoina tärkeää yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä. Olen äärimmäisen kiitollinen aktiivisesta opiskelijakunnasta sekä opettajista, jotka ahkeran opiskelun ja opettamisen ohella toimivat näiden ideoijina ja organisaattoreina. Vanhat perinteet, kuten penkkarit ja vanhojen tanssit toimivat edelleen tärkeinä merkkipaaluina, jotka liittävät sukupolven toisensa jälkeen yhteiseen tarinaan. Omasta ja lähiyhteisön hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeä osa lukiokoulutuksen laajaa yleissivistystä ja työmme yhteisömme ja siihen kuuluvien yksilöiden hyvinvoinnin edistämiseksi jatkuu jälleen elokuussa.
Suuret kiitokset myös kaikille ylioppilaitamme stipendein tukeneille!
APV -kylätoimikunta
Honkajoen elintarviketyöläisten ammattiosasto
Honkajoen kotiseutuyhdistys
Honkajoen Lions Ladyt
Honkajoen maaseutunaiset
Honkajoen Martat
Honkajoen POP pankki
Honkajoen Yrittäjät
LC Honkajoki
LC Isojoki
Parkanon Säästöpankkisäätiö
Svenska Kulturfonden i Björneborg
Sverigekontakt i Finland rf
Zonta -kerho Kankaanpää
Jotta opiskelu jälleen elokuussa tuntuu houkuttelevalta, nyt on aika levätä. Haluan Tove Janssonin sanoin toivottaa kaikille oikein hyvää kesää!
“Pään painan ruohikolle ja oion jalkojain. En jaksa pohdiskella, mä tahdon olla vain.
Sen viisaammat voi tehdä, mä päivän kultaan jään. Mä tunnen kaikki tuoksut ja luonnon loiston nään.”
Kankaanpäässä 31.5.2024
Mari Fabig
rehtori Honkajoen lukio
Lakkiaiset 1.6.2024
Ylioppilaamme keväällä 2024
Erasmus+ nuorisovaihdon tuotos
Vanhojen tanssien loistoa valokuvina
Pääset näkemään pukuloistoa valokuvissa täältä.
Honkajoen lukiossa luonto ja ympäristöteot ovat tärkeitä
Kuvan lähde: Pixabay
Lukuvuositiedote 2023 - 2024
Menestystä kirjoituskilpailussa
Ulla Tuomisen säätiön A4-kirjoituskilpailun voitto tuli tänä vuonna Isojoelle, Honkajoen lukiosta tänä keväänä ylioppilaaksi valmistuvalle Lyydia Lahtiselle. Lyydian koko upean kirjoituksen voit lukea säätiön kotisivulta.
https://ullatuominen.fi/a4-kirjoitelmakilpailun-palkitut-2022/
Toimintaohje etäopetustunneilla Honkajoen lukiossa
Jos Honkajoen lukiossa joudutaan vielä etäopetukseen, noudatetaan seuraavia ohjeita.
Koulupäivät etenevät lukujärjestyksen mukaan.
Rehtorin yksiselitteinen määräys etäopetukseen liittyen:
Opetuksen aikana ei saa ottaa minkäänlaisia tallenteita (kuvia, videomateriaalia, ääntä). Mikäli tällaista ilmenee, seurauksena on koulusta erottaminen määräajaksi.
-
Avaa Chrome-selain, kirjaudu selaimeen omalla etu.suku@kyll.fi tunnuksella. Siis nimenomaan selaimeen pitää olla kirjautunut, kun avaa ensimmäisen kerran linkillä Google Meet -kokouksen.
-
Opettaja lähettää wilmassa (tai muulla ilmoittamallaan tavalla) linkin, jota käytetään kurssilla jokaisella tunnilla. Mene siihen. Tallenna se kirjanmerkkeihin. Liity tunnille ajoissa. Opettajat merkitsevät poissaolot normaalisti.
-
Paina: Liity nyt. Salli ilmoitukset, mikrofoni ja kamera.
-
Sulje mikrofoni. Käytä, kun puhut muille. Kamera on pidettävä päällä koko oppitunnin ajan.
-
Valitse alareunan kolmen pisteen valikosta: Muuta asettelua → sivupalkki. Jos alareuna kolmen pisteen valikko ei näy, saat alareunan palkin näkyviin, kun painat hiirellä ruudun alalaidassa.
-
Oikeasta yläkulmasta kohdasta Henkilöt voit valita, näkyykö pääkuvassa opettajan kamerakuva vai opettajan esitys (tai kaverin naama). Opettajan esitys tulee vaihtoehdoksi, kun hän jakaa jonkun ikkunansa. Opettaja voi myös pyytää opiskelijaa jakamaan ikkunansa “Aloita esitys”-kohdasta.
-
Pikaviestit-kohtaan voit kirjoittaa viestin opettajalle, esimerkiksi “Voisitko selittää tätä tehtävää?”
-
Avaa toiseen ikkunaan esimerkiksi digikirja tai muuta jota tarvitset.