Lukuvuosisuunnitelma

Ahmon koulun lukuvuosisuunnitelma 2023-2024

Ahmon koulu

Lukuvuosisuunnitelma 2023-2024

  1.  Opetuksen painopistealueet

Siilinjärven opetustoimessa yhteiseksi painopistealueeksi lukuvuodeksi 2023-2024 on valittu Ryhtiliike.

Painopistealueen mukaista opetusta ja muuta toimintaa suunnitellaan yhdessä oppilaiden kanssa. Toteutus on muun opetuksen osana, ja myös erilaisia teemapäiviä voidaan järjestää.

  1. Ahmon koulun lukuvuoden 2023-2024 tavoitteet

Hyvinvointi ja hyvät tavat

Hyvät tavat luokka-asteiden kilpailu ja onnistumisista palkitseminen, oppilaskunnan ja tukioppilaiden työn arvostaminen, ideoiden toteuttaminen, yhteisöllisen opiskelijahuollon aktiivinen toiminta, opintoretket ja -matkat tukevat hyviin tapoihin kasvattajana, nuorisotoimen toimintapäivät, kerran kuukaudessa pidettävät luokanohjaajan tunnit, huonoon käytökseen ja ilkivaltaan puuttuminen jokapäiväisessä työssä, kiusaamistapausten viipymätön selvittäminen.

Ahmon koululla opetus toteutetaan kuudessa rakennuksessa: vanhassa päärakennuksessa (liikuntasali ja ruokala) ja viipalerakennuksissa 1-4. Lisäksi joustavan perusopetuksen luokka (JOPO) toimii nuorisotalo Semppiksellä osoitteessa Julkulantie 2. Koulun toimintakulttuuria kehitetään edelleen siten, että toiminta eri rakennusten välillä muodostuu sujuvaksi ja joustavaksi.

Lukuvuoden toimintaa ja asetettujen tavoitteiden saavuttamista arvioidaan. Johtoryhmä laatii lukuvuoden aikana arviointilomakkeen, johon opettajat vastaavat kevään päätteeksi. Saadun palautteen avulla kehitetään koulun toimintaa.

 

  1. Monialaiset oppimiskokonaisuudet

Opetussuunnitelma 2016 velvoittaa kouluja opetuksen eheyttämiseen seuraavasti:

Jotta voidaan turvata kaikkien oppilaiden mahdollisuus kokonaisuuksien tarkasteluun ja oppilaita kiinnostavaan tutkivaan työskentelyyn, opetuksen järjestäjä huolehtii siitä, että oppilaiden opintoihin sisältyy vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus lukuvuodessa. Monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteet, sisällöt ja toteuttamistavat päätetään paikallisessa opetussuunnitelmassa ja ne täsmennetään koulujen lukuvuosisuunnitelmissa.

Ahmon koulussa monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan siten, että opettajakunta on yhdessä suunnitellut luokka-astekohtaiset teemat, joihin osallistuu koko luokka-aste. Oppilas osallistuu yhteisiin teemoihin kullakin vuosiluokalla siten, että koulupolun aikana 7.9. vuosiluokilla jokainen oppiaine liittyy yhteen tai useampaan kokonaisuuteen. Monialaisten oppimiskokonaisuuksien arviointi tapahtuu osana kunkin oppiaineen arviointia. Ahmon koulussa noudatettava monialaisten oppimiskokonaisuuksien sisällöt toteutetaan seuraavasti:

 

7. luokka

8. luokka

9. luokka

Minä ja lähiympäristö

Tasa-arvo ja ihmisoikeudet

Minun tulevaisuuteni

 

Vuosiluokittaiset kokonaisuudet käynnistyvät syksyn 2023 aikana. Työskentelytapojen ja aiheiden valintaan osallistetaan myös oppilaita.

Koululle on valittu kolme opettajaa, jotka koordinoivat monialaisten oppimiskokonaisuuksien (MOK) sisältöä, ajoitusta ja oppiaineittaista yhteistyötä kunkin luokka-asteen sisällä.

 

  1. Koulun yhteiset tapahtumat ja koulun ulkopuolinen opetus

Lukuvuoden aikana järjestetään koko koulun yhteisiä tapahtumia. Tällaisia ovat erilaiset teemapäivät ja juhlat sekä koulun toimintaan liittyvät opintojaksot.

Lukuvuonna 2023-2024 toteutetaan seuraavat koko koulun tai kunkin luokka-asteen yhteiset tapahtumat:

  • Luokkien ryhmäytyspäivät koulun alkaessa elokuussa.
  • Seurakunnan ja kunnan nuorisotyön kanssa yhteistyössä ryhmäyttämispäivät 7. luokkalaisille.
  • Kuraattorin kaveritunnit 7. luokille
  • Seurakunnan ja kunnan nuorisotyön kanssa yhteistyössä kotaretki 8. luokkalaisille.
  • Oppilaskunnan vuosikokous 18.9.2023
  • MOK -jaksot erillisen aikataulun mukaisesti.
  • Työelämään tutustumisjaksot (TET) kunkin luokka-asteen oman aikataulun mukaisesti.
  • Taidetestaukset 8. luokkalaisille Kuopiossa ja Helsingissä
  • Kodin ja koulun päivä 30.9.2023
  • Yhteisöllisen opiskelijahuollon järjestämä 8. luokkien hyvinvointiviikko viikolla 41.
  • Musiikkipolku 7. luokkalaisille 27.11.2023 Kuopiossa
  • vko 46-47 9. luokkien yrityskylävierailut ja 7. luokkien korttelimuseovierailut
  • vko 50-51 9. -luokkien Ajokortti työelämään -koulutus, yhden päivän koulutus jokaiselle 9. -luokalle.
  • 7. luokkalaisille MLL:n tunti: jämäkkyyttä päihteistä kieltäytymiseen
  • vko 51 vanhempainyhdistyksen suunnittelema luokanohjaajan tunti
  • Siilinjärven metsänhoitoyhdistyksen kanssa yhteistyössä jouluinen metsäretki koko koululle.
  • vko 4-6 7. luokkalaisten monialaiseen oppimiskokonaisuuteen liittyvät maatilavierailut ja asiantuntijaluennot.
  • Valinnaisainemessut tammi-helmikuu 2023. Messuilla esitellään valinnaisaineita valitseville 7.-8. luokkien oppilaille eri valinnaisaineiden sisältöä.
  • vko 7 ”Water For Life” -hankevierailu Ahmon koululla
  • Ystävänpäiväteema 14.12.
  • Kevään 2023 aikana 7. -luokkien monialaiseen oppimiskokonaisuuteen liittyvä vierailu Väisälänmäen kansallismaisemaan.
  • 24.5.2024 9.- luokkien tanssit
  • 28.5.2024 oppilaiden luokkaretkipäivä.
  • 29.5.2024 reipas päivä Ahmolla

 

Osallistumme mahdollisuuksien mukaan myös ulkopuolisten toimijoiden järjestämiin tapahtumiin, kuten opintoretkiin ja tutustumiskäynteihin. Retket tapahtuvat pääosin oppilaan lukujärjestykseen merkityn kouluajan puitteissa. Näihin retkiin osallistuminen on oppilaalle maksutonta. 8. luokat osallistuvat Suomen Kulttuurirahaston ja Suomen lastenkulttuurikeskuksen rahoittamaan Taidetestaajat-hankkeeseen. Lukuvuoden 2023-2024 aikana Taidetestaajat-retkiä järjestetään Kuopioon ja Helsinkiin.

Vapaaehtoisuuteen perustuvia leirikouluja ja luokkaretkiä on mahdollista järjestää. Toiminta ajoitetaan yhdeksännelle vuosiluokalle. Leirikoulujen ja luokkaretkien rahoitus järjestetään pääosin oppilaiden aktiivisella toiminnalla, kuten myyjäisten tai muiden vastaavien tempausten järjestämisellä. Tällaisen toiminnan taloushallinta on huoltajien vastuulla. Varojen keruu on oppilaille ja huoltajille vapaaehtoista.

Kustakin luokkaretkestä tai leirikoulusta vastaava opettaja laatii koulun ulkopuolisen toiminnan hakemuksen, joka osoitetaan rehtorille. Rehtori hyväksyy tai hylkää hakemuksen viranhaltijapäätöksellä.

Ahmon koulussa on lukuvuoden 2023-2024 aikana käynnissä kaksi kansainvälistä hanketta: Water For Life, Junior Nord Plus. Nämä hankkeet toteuttavat EU -rahoituksella kansainvälisiä tapaamisia osallistujamaissa. Hankkeeseen osallistuvia oppilaita voi matkustaa kuhunkin tapaamiseen ohjaavien opettajien johdolla.

 

  1. Yhteistyö eri tahojen kanssa

Lukuvuoden aikana luokanohjaajat järjestävät vanhempainillan ohjausluokkansa huoltajille.

Luokanohjaajat järjestävät oppimiskeskusteluita ohjausluokalleen. Oppimiskeskustelu järjestetään kaikille 7 -luokkalaisille huoltajineen, 8.-9. -luokkien oppilaille ja huoltajille tarjotaan mahdollisuutta osallistua oppimiskeskusteluun. Tavoitteena on, että luokanohjaajat tapaavat kaikki oppilaat huoltajineen. Oppimiskeskustelun aikana täytettävä lomake arkistoidaan.

Huoltajia tiedotetaan koulun toiminnasta ensisijassa Wilman sekä koulun kotisivujen kautta. Tarvittaessa käytetään myös kirjallisia tiedotteita.

 

  1. Välituntivalvonta

Välituntivalvontaa suoritetaan välituntien ja ruokatuntien aikana koulun tontin alueella. Välituntia on mahdollisuus viettää lukuvuonna 2023-2024 ulkona ja sisällä.

Välituntivalvontavuorot on merkitty kunkin opettajan lukujärjestykseen. Siitä löytyvät valvonta-alueet, valvonta-aika ja valvova opettaja. Valvonta-alueet ja -vuorot on myös jaettu opettajien yhteiseen sähköiseen työskentely-ympäristöön. Välituntialueeksi on rajattu ns. viipalerakennusten piha-alue. Kaikkien moottoriajoneuvojen pysäköinti on siirretty näiltä alueilta pois ja alueet on varattu vain oppilaille.

 

  1. Kerhotoiminta

Ahmon koululla järjestetään oppilaille tuki-, peli- ja liikuntakerhoja aamupäivän pitkällä välitunnilla. Tukikerhoja järjestetään erityisesti matemaattisissa aineissa ja kielissä. Tukikerhoissa oppilaat voivat kerrata oppitunneilla käsiteltyjä asioita tai tehdä halutessaan läksyjä. Kerhoja järjestävät koulun opettajat, ja ne ovat avoimia kaikille Ahmon koulun oppilaille, eikä niihin tarvitse erikseen ilmoittautua.

 

  1. Muut asiat

8.1 Valinnaisaineet

Valinnaisaineita opetetaan Siilinjärven kunnan opetussuunnitelman mukaisesti 8.-9. vuosiluokilla. Ahmon koululla valinnaisaineet on jaoteltu neljään koriin, joista korit 1 ja 3 ovat pitkiä valintoja, joita opiskellaan 8.-9. vuosiluokilla kaksi viikkotuntia. Kori 2 on lyhytvalinta kahdeksannelle vuosiluokalle, ja sitä opiskellaan 2 tuntia viikossa. Kori 4 on lyhytvalinta 9. vuosiluokalle, sitä opiskellaan yhden viikkotunnin verran. Valinnaisainejako on uudistettu lukuvuoden 2020-2021 aikana. Lukuvuonna 2023-2024 kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset opiskelevat valinnaisaineita uuden valinnaisainejaon mukaisesti.

8.-9. vuosiluokan valinnaisainejako

Kori 1 on syventävä taito- ja taideaineen valinta. Opinnot ovat jatkoa 7. vuosiluokalla päättyneeseen taito- ja taideaineeseen. Valinnaisaine arvioidaan numeroarvioinnilla, ja se vaikuttaa päättötodistuksessa 7. vuosiluokalla päättyneeseen taito- ja taideaineeseen, paitsi liikunnan syventävä valinta, joka arvioidaan yhdessä liikunnan yhteisen oppiaineen kanssa.

Korissa 2 oppilaalle tarjotaan kaksi lyhyttä valintaa. Toinen valinta on korin 1 tapainen taito- ja taideaineen valinta, jonka arviointi voi vaikuttaa nostavasti 7. vuosiluokalla päättyneeseen taito- ja taideaineen numeroon. Toinen korin 2 valinta on koulun vuosittain tarjoama valinnaisaine (kuvaus alla). Korin 2 valinnaisaineet arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Näitä kahta lyhyttä valinnaisainetta 2a ja 2b opiskellaan kahdeksannella vuosiluokalla puoli vuotta kerrallaan, toista syys- ja toista kevätlukukauden ajan.

Korin 3 valinnaisaine on koulun tarjoama valinnaisaine. Se arvioidaan numeroarviointina.

Korin 4 valinnaisaine on koulun tarjoama valinnaisaine. Se arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.

Oppilaat valitsevat pitkän valinnan 8.-9. vuosiluokkia varten ja lyhyen valinnan 8. vuosiluokkaa varten seitsemännen vuosiluokan kevätlukukaudella. Valinta tapahtuu sähköisen järjestelmän kautta, ja oppilaanohjaajat opastavat oppilaat järjestelmän käyttöön sekä ohjaavat tarvittaessa valinnoissa. Huoltajia tiedotetaan valintaprosessista. Oppilaan toivotaan tekevän valinnat yhdessä huoltajan kanssa.

Lyhytvalinta 9. vuosiluokkaa varten tehdään kahdeksannen vuosiluokan keväällä. Oppilaat valitsevat kuhunkin valinnaiskoriin varsinaisen- ja varavalinnan. Oppilaita tiedotetaan toteutuneesta valinnasta kevätlukukauden aikana.

Lukuvuonna 2023-2024 vuosiluokilla 8-9 opetettavat pitkät valinnaisaineet:

Pitkä valinta 8-9 .lk:t (2 vvt)

Pitkä valinta 8-9. lk:t (2 vvt)

· Kuvataide, syventäväkurssi
· Käsityö, syventävä kurssi
· Kotitalous, syventäväkurssi
· Musiikki, syventävä kurssi
· Liikunta, syventävä kurssi

 

· Tietotekniikka
· Ilmaisutaito
· Käsityö, valinnainen kurssi
· Kuvataide, valinnainen kurssi
· Kotitalous, valinnainen kurssi
· Musiikki, valinnainen kurssi
· Liikunta, palloilukurssi
· Saksan kieli

 

Vuosiluokilla 8-9 opetettavat lyhyet valinnaisaineet:

Kori 2a & 2b

Kori 4

Lyhyt valinta 8. lk (2 vvt)

Lyhyt valinta 9. lk (1 vvt)

Kori 2a
· Kuvataide, syventäväkurssi
· Käsityö, syventävä kurssi
· Kotitalous, syventäväkurssi
· Musiikki, syventävä kurssi
· Liikunta, syventävä kurssi

Kori 2b
· Toisen maailmansodan historia
· Kotitalouden kakku-unelmia
· Käsityön sisustuskurssi
· Robotiikka ja automatiikka
· Digitaalinen kuvis
· Liikunnan mailapelit
· Lihaskuntoon
· Shakkikurssi

 

· Englannin syventävä kurssi
· Ranskan syventävä kurssi
· Kuvataide, kuvien maailma
· Matemaattis-luonnontieteellinen syventävä kurssi
· Mielentaitojen kurssi
· Kemiaa kyökissä
· Luovan kirjoittamisen kurssi
· Kymmensormijärjestelmäkurssi
· Matkalla omaan asuntoon
· Shakin jatkokurssi
· Tukioppilaskurssi
· Urheiluvalmennus

 

8.2 Ehtolaiskuulustelu

Mahdollinen ehtolaiskuulustelu järjestetään keskiviikkona 5.6.2024. Tarkempi ajankohta sovitaan tarpeen vaatiessa oppilaan ja huoltajien kanssa.

8.3 Päivänavaukset

Päivänavaukset järjestetään pääsääntöisesti kunakin koulupäivänä klo 8.57 alkavan oppitunnin alussa. Kaksois- tai kolmoistunnin opettaja voi pitää päivänavauksen opetusryhmälleen jo klo 8.00. Jokainen opettaja vastaa itse päivänavauksesta ja kohtaamisesta opetusryhmälleen maanantaista torstaihin. Perjantaisin aamunavauksesta vastaa yhteistyökumppanit, kuten esimerkiksi Siilinjärven seurakunta. Tällöin päivänavaus toteutetaan kuulutusjärjestelmän kautta, ja kukin luokka kuuntelee aamunavauksen luokkahuoneessa tuntia pitävän opettajan valvonnassa.

Lukuvuosisuunnitelma on käsitelty opettajainkokouksessa 9.8.2023.

 

Siilinjärvellä 28.11.2023

Mari Toivanen, rehtori

 



Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä