Suomalaisesta työelämästä

Suomalaisesta työelämästä

  • Suomalaisilla työmarkkinoilla arvostetaan koulutusta. Useimpiin työtehtäviin vaaditaan ainakin jonkunlainen, usein pitkäkin koulutus. Ihmiset ovatkin Suomessa kansainvälisesti vertailtuna korkeasti koulutettuja.

  • Suomessa puhutaan paljon myös elinikäisestä oppimisesta. Ei riitä, että nuorena kouluttautuu johonkin ammattiin, vaan osaamistaan on päivitettävä ja täydennettävä läpi työuran. Sitä varten on tarjolla monenlaisia työn ohessa suoritettavia täydennys- tai lisäkoulutuksia.

  • Monet vaihtavat jossain vaiheessa työuraa kokonaan alaa, koska vanhalla alalla ei ole enää töitä tai koska heitä alkaa kiinnostaa jokin muu ala.

  • Tieto- ja viestintätekniikan ainakin jonkun tasoinen osaaminen on lähes joka alalla tärkeää.

  • Aiemmin Suomessa ihmiset saattoivat olla samalla työnantajalla todella pitkään. Nykyään on yhä tyypillisempää, että työsuhteet ovat lyhyempiä ja osin osa-aikaisia. Koska työpaikat vaihtuvat useammin, on yhä tärkeämpää osata markkinoida itseään tehokkaasti uutta työpaikkaa hakiessa.

  • Nykyään suurin osa työntekijöistä työskentelee Suomessa palvelualoilla. Aiemmin suuria aloja olivat maatalous ja teollisuus.

  • Tällä hetkellä eniten pulaa työntekijöistä on sosiaali- ja terveydenhuollon alalla ja rakennusalalla. Esimerkiksi lääkäreitä, erityisopettajia, lastentarhanopettajia sekä joitakin rakennusalan ammattilaisia tarvitaan lisää.

  • Netistä löytyy palkkavertailu-termillä sivustoja, joilla kerrotaan, millaista palkka milläkin alalla keskimäärin maksetaan Suomessa.

  • Työnantaja ja työntekijä tekevät keskenään kirjallisen työsopimuksen, jossa sovitaan mm. työnkuvasta, palkasta ja loman kertymisestä.

  • Työttömän on mahdollista saada työttömyysetuutta töitä hakiessaan. Työttömyysetuuden määrä riippuu siitä, onko henkilö ammattiliiton ja siihen liittyvän työttömyyskassan jäsen vai ei. Ammattiliiton jäsenen etuus on suurempi. Suomessa suuri osa työntekijöistä kuuluu ammattiliittoihin, noin 70 %.

LINKKEJÄ

Vinkkilista, miten voit estää ongelmia työpaikalla
SAK:n maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta-materiaali. Vinkkilista on saatavilla useilla eri kielillä.

Työelämäsanasto
Peruskäsitteiden sanasto esitemuodossa, Monika-naiset-liiton tekemä.

Töissä Suomessa -tietoa maahanmuuttajille työelämästä 13 kielellä
Työterveyslaitoksen ohjeita ja tulostettavia pdf-oppaita työelämäaiheesta eri kielillä: viro, arabia, venäjä, thai, vietnam, sorani, somali, saksa, ruotsi, ranska, kiina, englanti, suomi.

Työelämätietoa maahanmuuttajille -teksti- ja tehtäväsivusto
SAK:n Petmo-hankkeessa toteutettu, osa Työelämän verkko-opistoa. Työelämäsanastoa ja -tietoa. Pitää osata hyvää suomea.

Videosarja, jossa kerrotaan suomalaisesta työelämästä
STTK:n Suomi kodiksi-lyhytvideosarja suomalaisesta työelämästä. Suomenkielinen puhe, tekstitys arabiaksi tai englanniksi. Suomenkielinen puhe ei ole selkokieltä, on osattava aika hyvin suomea, että ymmärtää. johdantovideo osin arabiankielisenä

Millä aloilla on tulevaisuudessa töitä-esite
ELY-keskuksen esite ammattialojen tulevaisuudennäkymistä. Kouluttajalle tausta-aineistoksi.

HS-artikkeli (9/2017) siitä, millä aloilla on pulaa työpaikoista ja millä työntekijöistä.
Ammattibarometri

Tietoa työllistymisen näkymistä eri aloilla

Tarinoita maahanmuuttajien urapoluista Suomessa -lyhyvideot
HUMAK:n Baana-hankkeessa tehtyjä videoita. Opettajan taustamateriaaliksi.