Tervetuloa Äetsän koulun kotisivuille! Täältä löytyvät mm. yhteystiedot, tietoa ja kuvia ajankohtaisista tapahtumista sekä eri oppiaineiden omat sivut.

Yhteistyö kirjaston kanssa on huippua samoin kuin kirjastoväen palveluhenkisyys 📚📕📙📖 Kaikki Äetsän koulun oppilaat ovat käyneet Kiikan kirjastossa. Seiskaluokkalaiset saivat käytönopastusta ja laittoivat kirjastokorttiasiat kuntoon sekä lainasivat lukukirjat esitelmiä varten. Kirjastonhoitaja Karoliina Rajamäki piti kaseille genrekirjoista kirjavinkkausta, jonka jälkeen valittiin myös esitelmään luettava kirja. Ysiluokkalaiset puolestaan hakivat päättötyötään varten tietokirjalähteen suomalaisesta kirjailijasta.

"Maailma on mahdollisuuksia täynnä!", "Menkää kohti haaveitanne!", "Pitäkää toisistanne huolta!", "Puolustakaa heikoimpia!" ja "Pysykää erossa huumeista!" Muun muassa tällaisia kehotuksia panelistit antoivat Äetsän koulun 9.-luokkalaisille loppupuheenvuoroissaan 18.3.2025. Nuorisotoimen järjestämässä kuntavaalipaneelissa olivat mukana Timo Haapanen (vas.), Ilkka Koskinen (vihr.), Leevi Karisalmi (sdp.), Santra Värinen (kesk.), Pirjo Raunio (kd.), Lauri Tapio (kok.) ja Hannu Suomela (ps.). Paneelin puheenjohtajana toimi sujuvan napakasti nuorisovaltuuston puheenjohtaja Anna-Liisa Ollila. Järjestäjistä mukana oli myös vastaava nuorisotyöntekijä Tytti Peurala.

Osa kysymyksistä oli kyllä/ei-kysymyksiä, joihin myös yleisö vastasi nostamalla punaisen tai vihreän paperin. Kaikki olivat hyvin yksimielisiä siitä, että julkista liikennettä tulisi kehittää, teiden kunnossapitoa tulisi parantaa ja kaikkia palveluita ei pitäisi keskittää. Avoimissa kysymyksissä ehdokkaat saivat kertoa oman kantansa muun muassa Sastamalan vetovoimatekijöiksi. Niitä olivat esimerkiksi riittävä varhaiskasvatus, työpaikat, koulut, hyvä sijainti, rautatie, monipuoliset palvelut ja hyvät maisemat. Kunnallisveron tulisi myös olla alhainen.

Lisäksi panelisteilta kysyttiin muun muassa kunnan rahoituksesta: Mistä ei pidä leikata ja mistä voitaisiin leikata? Hyvin yksimielisesti kaikki säästäisivät koulutus- ja nuorisopalvelut, mutta kunnan raskaasta virkakoneistosta ja hallinnosta voisi olla mahdollista löytää tehostamiskohteita.

Tuleva Äetsän koulun ja Sylvään yhdistyminen mietitytti. Poliitikkojen on kuitenkin vaikea puuttua koulun arkeen ja sujuvuuteen, mutta heidän tulee huolehtia riittävästä rahoituksesta, jotta koulun henkilöstön ja oppilashuollon resurssit riittävät.

Liikuntaharrastus- ja nuorisotilojen tärkeyden kaikki panelistit tunnistivat. Nuorten omaa vastuuta myös peräänkuulutettiin, eli miten nuoret arvostavat ja kohtelevat heille järjestettyä toimintaa ja tiloja.

Nuoret ovat toivoneet erilaisia palveluita ja yrityksiä. Kaupungin keinoiksi yritysten houkuttelemiseksi mainittiin esim. tonttien ja kiinteistöjen tarjoaminen. kiinteistövero, näkyvyys ja ennakoitavat lupahankkeet.

Yleisöstä kysyttiin, miten politiikan keskustelukulttuuria voitaisiin muuttaa paremmaksi. Ehdokkaiden mielestä olisi tärkeää, että kunnioitetaan toisia, maltetaan kuunnella, puhutaan asioista eikä ihmisistä ja harjoitellaan palautteen vastaanottamista.

Lopetettavan Äetsän koulun tilojen jatkokäytöstä ei vielä ole tietoa, mutta jonkinlaista jatkokäyttöä tiloihin todennäköisesti tulee.

20.2.2025 4H-yhdistyksen infossa kerrottiin Äetsän koulun oppilaille 4H-yrityksen perustamisesta. Outi Jokela Sastamalan 4H:sta, Päivi (Poku) Lindfors Kiikoisten 4H:sta ja yritysasiantuntija Mikko Rauva Sastamalan kaupungilta kertoivat 4H-yrittäjyyden eduista ja hyödyistä.

"Parasta on ystävät, perhe ja musiikki!" Äetsän koulun entinen oppilas Aapo Mäkitalo kävi kertomassa omista rankoista kokemuksistaan. Yleisönä olleet 7.-luokkalaiset kuuntelivat keskittyneesti, kun Aapo kertoi, miten jo alaluokilta asti joutui koulussa kuulemaan ilkeilyä ja naureskelua omasta tyylistään ja olemuksestaan. Myöhemmin hän joutui kokemaan myös fyysistä väkivaltaa. Aapo kertoo olleensa aina äärimmäisen hyvä peittämään ahdistuksensa ja masennuksensa. Aapo korostikin oppilaille sitä, miten tärkeää on, että mahdollisesta kiusaamisesta kertoo jollekin luotettavalle ihmiselle, jotta siihen voidaan puuttua. Masennukseen tai ahdistukseen kannattaa hakea apua mahdollisimman pian. Aapo korosti myös sitä, että "läpällä" heitetty irvailu ei ole vitsiä eikä hauskaa. Hänet itsensä pelastivat aktiivinen musiikkiharrastus ja pitkäkestoinen terapia.

- Koulun toimintaa ohjaa perusopetuslaki, ja koulun velvollisuus on puuttua kiusaamiseen.
- Kiusaaminen on henkistä tai fyysistä väkivaltaa ja voi täyttää rikoksen tunnusmerkit.
- Kiusaamiseen puuttuminen on aina aikuisten asia ja aikuisten vastuulla.
- Koska koulussa tapahtuva kiusaaminen on vahvasti ryhmäilmiö, on tärkeää, että oppilaat tunnistavat merkityksellisen roolinsa hyväksyvinä sivustaseuraajina, naureskelijoina tai yllyttäjinä.
- Erimielisyydet ovat väistämättömiä ihmisten välillä. Kiusaamistilanne ei kuitenkaan ole koskaan tasa-arvoisten ja yhtä voimakkaiden nahistelua, vaan kiusattu on alakynnessä ja puolustuskyvytön.
- On olemassa määritelmä siitä, mitä kiusaamisella tarkoitetaan. Määritelmää tärkeämpää kuitenkin on se, miltä kiusaamisen kohteeksi joutuneesta tuntuu.
- Koulun opettajat ja ohjaajat toimivat tiiviissä yhteistyössä oppilashuollon kanssa. Kuraattori Juuli Rouhiainen esittäytyi tilaisuudessa oppilaille ja kertoi, että hänen juttusilleen voi tulla puhumaan mistä vaan asiasta. Kouluterveydenhoitaja ja psykologi ovat valmiina kuuntelemaan ja auttamaan. Myös nuorisotyöntekijät käyvät säännöllisesti koululla.
- Kerro tapahtuneesta luotettavalle aikuiselle tai ota yhteyttä Nuortennettiin: https://www.nuortennetti.fi/kiusaaminen/minua-kiusataan/

Moottoripajan pop up -pisteellä Äetsän koulun oppilaat saivat tutustua Moottoripajan toimintaan. Paja kokoontuu keskiviikkoisin klo 17.00-19.00 osoitteessa Sastamalankatu 2.

Moottoripajalla korjataan ja huolletaan polttomoottorikäyttöisiä vempaimia ja laitteita. Myös polkupyörien huoltaminen on mahdollista. Moottoripajalla nuorten on mahdollista korjata ja huoltaa omia mopojaan ohjaajan opastuksella. Lisäksi pajalla vietetään aikaa yhdessä, jutellaan ja kahvitellaan. Toiminta on suunnattu noin 14-17-vuotiaille nuorille. Pajalla toimitaan keskiviikkoiltaisin klo 17-19.

Moottoripajatoimintaa ovat toteuttamassa Sastamalan autourheilijat SAU ry, Vammalan moottoripyöräilijät VAMP ja Sastamalan seurakunnan nuorisotyö yhdessä Sastamalan koulutuskuntayhtymä SASKY:n kanssa. .