Opiskeluhuolto
Opiskeluhuollon vuosikello
Opiskeluhuolto
Opiskeluhuolto
Opiskeluhuolto on oppilaan hyvinvointia tukevaa työtä, johon osallistuvat kaikki kouluyhteisössä työskentelevät. Kaikilla perusopetuksen kouluilla on oma säännöllisesti kokoontuva oppimisen ja koulunkäynnin pedagoginen tukiryhmä sekä opiskeluhuoltoryhmä. Pedagogisen tuen ryhmä suunnittelee ja koordinoi oppilaiden tarvitsemaa tukea. Opiskeluhuoltoryhmä kehittää ja suunnittelee luokan tai koko koulun yhteisöllisiä toimintatapoja, vanhempainiltoja ja tapahtumia, joilla edistetään oppilaiden hyvinvointia.
Sarkolan koulun opiskeluhuollon ryhmiin kuuluvat rehtori Kristiina Strömmer, erityisopettaja Marjo Pesari, kouluterveydenhoitaja Johanna Väkevä, opiskeluhuollon kuraattori Juha-Matti Tolvanen, opiskleuhuollon psykologi Ulla Sireeni-Koistinen sekä hyvinvointitutor Mari Kosonen.
Opiskeluhuollon ryhmät kokoontuvat Sarkolan koululla torstaisin, erillisen vuosisuunnitelman mukaisesti.
Yhteystiedot:
- Terveydenhoitaja Johanna Väkevä puh. 0400571804, johanna.vakeva@kymenhva.fi
- Opiskeluhuollon kuraattori Juha-Matti Tolvanen puh. 040 489 9437 , juha-matti.tolvanen@kymenhva.fi
- Opiskeluhuollon psykologi Ulla Sireeni-Koistinen puh. 0404899184, ulla.sireeni-koistinen@kymenhva.fi
- Hyvinvointitutor Mari Kosonen puh. 020 615 5535
Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut
Kuraattori- ja psykologipalvelut auttavat oppilaita ja opiskelijoita voimaan hyvin, oppimaan ja käymään koulua tai opiskelemaan. Palveluiden tavoite on edistää kaikkien hyvinvointia yhteistyössä oppilaiden, opiskelijoiden, koulun henkilökunnan, vanhempien ja muiden kanssa.
Yhteisöllinen työ
Yhteisöllinen työ tarkoittaa esimerkiksi koulun ympäristön ja ilmapiirin parantamista ja turvallisuuden tunteen vahvistamista, vuorovaikutustaitojen tukemista, kiusaamisen ja väkivallan ehkäisemistä. Kuraattori ja psykologi osallistuvat yhteistyössä koulun henkilökunnan ja muiden toimijoiden kanssa hyvinvointia tukevien ryhmien, luokkatyöskentelyjen ja teematapahtumien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Työhön kuuluu myös osallistuminen opiskeluhuoltoryhmiin ja moniammatilliseen yhteistyöhön.
Yksilökohtainen työ
Kuraattorit ja psykologit tarjoavat yksilöllistä tukea ja tekevät yhteistyötä perheiden, opettajien ja muiden kanssa tilanteen ja tarpeen mukaan. Alussa kartoitetaan oppilaan tai opiskelijan tilanne ja tuen tarve ja sovitaan mahdollisista tukitapaamisista. Oppilaita ja opiskelijoita tuetaan esimerkiksi koulunkäynnissä, mielenterveydessä ja sosiaalisissa suhteissa. Kuraattorit ja psykologit voivat osallistua monialaiseen asiantuntijaryhmään, joka etsii yhdessä sopivia tukitapoja. Tarvittaessa kuraattori tai psykologi ohjaa asiakkaan muihin palveluihin. Palvelut ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia.
Kuraattori tai psykologi tukee oppilaita ja opiskelijoita esimerkiksi seuraavissa asioissa:
- Sosiaaliset suhteet
- Perhesuhteet
- Kaverisuhteet
- Ryhmässä toimiminen
- Mielenterveys ja tunne-elämä: alakuloisuus, ahdistuneisuus, stressi, jännitys
- Koulunkäynti tai opiskelu: oppimisen vaikeudet, poissaolot, motivaatio ja keskittymisen vaikeudet
- Elämänhallinta: elämänkriisit, itsenäistymisen tuki, päihteet, ajankäytön hallinta
- Muut asiat, joissa kaipaat keskustelutukea
Vanhemmat voivat saada ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi koulunkäyntiin, opiskeluun, vanhemmuuteen ja kasvatukseen liittyen.
Oppilas tai opiskelija voi varata ajan kuraattorille tai psykologille kasvokkain, tekstiviestillä, soittamalla tai sähköpostilla. Toisen asteen opiskelija voi varata ajan digitaalisen ajanvarauksen kautta Oma Kymenlaakso-sovelluksessa.
Myös huoltajat voivat varata ajan alaikäisen oppilaan tai opiskelijan puolesta. Koulun henkilökunta tai yhteistyötaho voi ohjata oppilaan tai opiskelijan kuraattorille tai psykologille.