Harjavallan paikalliset lisäykset
Harjavallan paikalliset lisäykset
Harjavallan kaupungissa kuntakohtainen perusopetuksen opetussuunnitelma laaditaan yhteiseksi koko perusopetukselle. Pirkkalan koulu ja Keskustan alakoulu laativat vuosiluokkien 1-6 oppiaineosuudet yhteiseksi ja Keskustan yläkoulu laatii vuosiluokkien 7-9 oppiaineosuudet. Koulujen lukuvuosisuunnitelmissa sisältöjä tarkennetaan vuosittain.
Harjavallan kaupungin kuntakohtainen opetussuunnitelma laaditaan yksinomaan suomenkielisenä.
Harjavallan kaupungin alueella äidinkieleltään ruotsinkielisten esioppilaidn ja oppivelvollisten oppilaiden perusopetuksen järjestämisestä on sopimus Björneborgs svenska samskola (BSS) aktiebolagin kanssa. BSS on velvollinen perusopetuksen järjestämiseen perusopetuslaissa ja -asetuksessa tarkoitetulla tavalla. Oppilas ilmoitetaan ruotsinkielistä perusopetusta varten Harjavallan kaupungin kouutoimistoon, josta ilmoittautuminen BSS:aan hoidetaan.
Harjavallan kaupungin kuntakohtainen opetussuunnitelma rakentuu vuosiluokkakokonaisuuksin ja opetushallituksen määräämien opetussuunnitelman perusteiden mukaiseen järjestykseen. Opetusjärjestelyissä toteutetaan oppiainerajoja ylittäviä, eheytettyjä kokonaisuuksia.
Opetussuunnitelma julkaistaan kokonaisuudessaan sähköisenä sivistystoimen verkkosivuilla. Koulut ja opettjat laativat kukin itselleen sopivan version päivittäiseen käyttöönsä. Opettajakohtainen käsikirja voi olla paperinen tai sähköinen kansio, johon opettaja on valikoinut itselleen tarpeelliset osuudet. Oppiainekohtaisia tavoitejulisteita tulee käyttöön nisstä oppiaineissa, joissa ne luontevasti voidaan sijoittaa opetustiloihin.
Opetushenkilöstö on osallistunut opetussuunnitelman laadintaan ja osallistuu arviointiin ja päivitykseen veso-koulutuspäivinään ja yhteisillä yt-tunneilla. Kullakin opettajalla on tärkeä osuus opettamiensa oppiaineiden sisältöjen tarkennuksessa sekä monialaisten kokonaisuuksien suunnittelussa. Opetussuunnitelma valmistellaan tiiviissä yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kanssa sekä toisen asteen toimijoiden kanssa.
Henkilöstölle, oppilaille ja huoltajille tehdään kyselyitä opetussuunnitelman aiheista. Saatu palaute ohjaa opetussuunnitelman laadintaa ja myöhemmin suoritettavia päivityksiä. Palautetta kootaan koulupäivien mittaan, vanhempainilloissa, Wilma-järjestelmän kautta sekä paperisilla lomakkeilla.