Vuosiluokat 1-2

Musiikki 1-2 luokka

MUSIIKKI

Musiikin opetuksessa lähtökohtana on AINA soittaminen, laulaminen ja kuunteleminen. Oppilas oppii tekemällä ja kokemalla. Kannustava ilmapiiri ja positiivinen palaute rohkaisevat oppilasta ilmaisemaan itseään vapautuneesti ja omana itsenään.
Tiedollinen aines opitaan musiikillisen kokemuksen yhteydessä ja sen kautta. Tieto on alisteista tekemiselle: Bach opitaan soittamalla Bachia.
Tieto- ja viestintätekniikkaa hyödynnetään oppimisessa.
Syventävinä työtapoina voidaan käyttää edellä mainittujen lisäksi liikettä, draamaa ja musiikillista keksimistä.
Opetussuunnitelmaan on kirjattu minimitavoitteet ja minimisisällöt. Näitä voidaan laajentaa opetusryhmän taitojen ja kiinnostuksen mukaan.
Musiikinopettaja osallistuu oppilaidensa musisointiin osana ryhmää. Toimintaa johdetaan keskeltä, ei korokkeelta. Opettaja on konserttimestari, ei kapellimestari.
Musiikin oppiminen on tavoitteellista toimintaa, jossa tavoitetta tärkeämpää on itse.

Musiikin tavoitteet ja sisällöt vuosiluokilla 1-2

Vl

Yleiset tavoitteet

(T1 – T8)


Sisällöt
1 Reipas yhteislaulu Lorut, lastenlaulut, suomalaiset perinnelaulut, vuoden kiertoon ja juhliin liittyvät laulut esim. Maamme
Perussykkeen kokeminen Rytmi: tasa- ja kolmijakoisuus: marssi ja valssi
Rytmisoittimien soittaminen Dynamiikka: hiljaa ja voimakkaasti
Musiikin havainnollistaminen liikkeellä Leikit, pelit, musiikkiliikunta
2 Reipas yhteislaulu Lastenlaulut, suomalaiset perinnelaulut, vuoden kiertoon ja juhliin liittyvät laulut
Perussykkeen vahvistaminen Rytmi: taa, titi ja tauko
Rytmisoittimien soittaminen Dynamiikka: hiljentyen, voimistuen
Yhteissoiton alkeet 1-2 -äänisiä säestyksiä, esim. laattasoittimilla
Musiikin havainnollistaminen liikkeellä Leikit, pelit, musiikkiliikunta
Kuuntelutaidon kehittäminen Lastenmusiikki
Nuotteihin tutustuminen Nuottien piirtäminen, esim. nuppi ja varsi


Musiikin oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 1-2

Myönteiset musiikkikokemukset ja –elämykset syntyvät parhaiten turvallisessa oppimisympäristössä. Opetusryhmän koko ja oppimisympäristö muodostetaan sellaisiksi, että oppimisen ilo ja aktiivinen osallistuminen musiikilliseen toimintaan on mahdollista.

Oppimisessa voidaan hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa. Syventävinä työtapoina voidaan käyttää lisäksi liikettä, draamaa ja musiikillista keksimistä.

Musiikin oppiminen on tavoitteellista toimintaa, jossa tavoitetta tärkeämpää on itse toiminta.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki musiikissa vuosiluokilla 1-2

Oppilasta ohjataan löytämään omat musiikilliset vahvuutensa sekä kannustetaan kokeilemaan uusia asioita ennakkoluulottomasti ja epäonnistumista pelkäämättä. Eriyttäminen on osa musiikin tuntityöskentelyä: haastavampia tehtäviä voidaan antaa oppilaille, joiden valmiudet ovat pidemmällä. Oppilaalle tarjotaan omalle tasolleen sopivia haasteita, jotta hänelle muodostuisi positiivinen musiikillinen minäkuva yrittämisen ja onnistumisen kokemuksen kautta.

Oppilaan yksilölliset tarpeet otetaan huomioon riittävin tukitoimin, jotta musiikin oppiminen olisi mahdollista niin yksilölle kuin opetusryhmän muillekin jäsenille.

Oppiaineena musiikki soveltuu monipuolisuudessaan kaikkien oppiaineiden eheyttäviin monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin.


1-2

Kun muokkaat, käytä kursiivia!!

Paikallisesti päätettävät asiat
- mitkä ovat musiikin tavoitteet ja keskeiset sisällöt vuosiluokalla 1 ja vuosiluokalla 2 
- mitkä ovat musiikin oppimisympäristöihin ja työtapoihin sekä ohjaukseen, eriyttämiseen ja tukeen ja oppimisen arviointiin liittyvät mahdolliset erityispiirteet vuosiluokkakokonaisuudessa 1-2.

Tavoitteet
Osallisuus
Opetuksen tavoitteetTavoitteisiin liittyvät sisältöalueetLaaja-alainen osaaminen
T1 ohjata oppilasta toimimaan musiikillisen ryhmän jäsenenä oppilaan myönteistä minäkuvaa rakentaen
S1-S4L2, L7

Musisointi ja luova tuottaminen
Opetuksen tavoitteetTavoitteisiin liittyvät sisältöalueetLaaja-alainen osaaminenT2 ohjata oppilasta luontevaan äänenkäyttöön sekä laulamaan ja soittamaan ryhmän jäsenenäS1-S4L1, L2, L4T3 kannustaa oppilasta kokemaan ja hahmottamaan ääniympäristöä, ääntä, musiikkia ja musiikkikäsitteitä liikkuen ja kuunnellenS1-S4L1, L4T4 antaa tilaa oppilaiden omille musiikillisille ideoille ja improvisoinnille sekä ohjaa heitä suunnittelemaan ja toteuttamaan pienimuotoisia sävellyksiä tai muita kokonaisuuksia käyttäen äänellisiä, liikunnallisia, kuvallisia, teknologisia tai muita ilmaisukeinojaS1-S4L5, L6

Kulttuurinen ymmärrys ja monilukutaito
Opetuksen tavoitteetTavoitteisiin liittyvät sisältöalueetLaaja-alainen osaaminenT5 innostaa oppilasta tutustumaan musiikilliseen kulttuuriperintöönsä leikkien, laulaen ja liikkuen sekä nauttimaan musiikin esteettisestä, kulttuurisesta ja historiallisesta monimuotoisuudestaS1-S4L2, L4T6 auttaa oppilasta ymmärtämään musiikin merkintätapojen perusperiaatteita musisoinnin yhteydessäS1-S4L4

Hyvinvointi ja turvallisuus musiikissa
Opetuksen tavoitteetTavoitteisiin liittyvät sisältöalueetLaaja-alainen osaaminenT7 ohjata oppilasta toimimaan vastuullisesti musisoinnissaS1-S4L7

Oppimaan oppiminen musiikissa
Opetuksen tavoitteetTavoitteisiin liittyvät sisältöalueetLaaja-alainen osaaminenT8 tarjota oppilaille kokemuksia tavoitteiden asettamisen ja yhteisen harjoittelun merkityksestä musiikin oppimisessaS1-S4L1

Sisällöt

Johdanto
Musiikillisten tietojen ja taitojen oppiminen tapahtuu musisoiden eli laulaen, soittaen, kuunnellen, liikkuen, improvisoiden ja säveltäen sekä taiteidenvälisessä työskentelyssä. Sisällöt valitaan siten, että oppilaat tutustuvat musiikkikulttuureihin ja -tyyleihin monipuolisesti. Sisällöt tukevat tavoitteiden saavuttamista ja hyödyntävät sekä oppilaiden kokemuksia että paikallisia mahdollisuuksia.

S1 Miten musiikissa toimitaan
Musisoinnissa kiinnitetään huomiota ryhmän jäsenenä toimimiseen ja myönteisen yhteishengen luomiseen. Keskeisenä sisältönä ovat ilmaisuun ja keksimiseen rohkaiseminen, luontevan hengityksen, äänenkäytön ja laulamisen harjoittaminen sekä käytössä olevien soittimien ja laitteiden tarkoituksenmukainen käsittely.

S2 Mistä musiikki muodostuu
Opetuksessa keskitytään peruskäsitteiden taso, kesto, voima ja väri hahmottamiseen.

 Osaamisen kehittyessä käsitteistöä laajennetaan musiikkikäsitteisiin rytmi, melodia, dynamiikka, sointiväri, harmonia ja muoto.
 
S3 Musiikki omassa elämässä, yhteisössä ja yhteiskunnassa
Musiikillisten tietojen ja taitojen lisäksi opetuksessa käsitellään oppilaiden kokemuksia ja havaintoja niin musiikista kuin arjen eri ääniympäristöistä. Pohditaan myös musiikin merkitystä omissa yhteisöissä.

S4 Musiikin opetuksen ohjelmisto
Musiikin opetuksessa käytetään lauluja, leikkejä, loruja, liikuntaa, soitto- ja kuuntelutehtäviä sekä luodaan tilaisuuksia luovaan toimintaan, jotka aihepiireiltään ja musiikillisilta ominaisuuksiltaan soveltuvat ikäkauteen ja koulun toimintakulttuuriin. Ohjelmiston suunnittelussa kiinnitetään huomiota myös oppilaiden omiin kulttuureihin ja kulttuuriperinnön vaalimiseen. Ohjelmistoon sisällytetään monipuolisesti erilaista musiikkia mukaan lukien lastenmusiikki sekä mahdolliset oppilaiden omat sävellykset ja musiikkikappaleet.

Musiikin oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 1-2

Yhteismusisointi ja myönteiset elämykset
Tavoitteena on luoda pedagogisesti monipuolisia ja joustavia musiikin opiskelukokonaisuuksia, joissa musiikin opetuksen erilaiset työtavat ja vuorovaikutustilanteet sekä yhteismusisointi ja muu musiikillinen yhteistoiminta on mahdollista. Oppimisen ilo, luovaan ajatteluun rohkaiseva ilmapiiri sekä myönteiset musiikkikokemukset ja -elämykset innostavat oppilaita kehittämään musiikillisia taitojaan. Opetustilanteissa luodaan mahdollisuuksia tieto- ja viestintäteknologian käyttöön musiikillisessa toiminnassa. Opetuksessa hyödynnetään taide- ja kulttuurilaitosten sekä muiden yhteistyötahojen tarjoamia mahdollisuuksia.

Eriyttäminen ja yhteistyötaidot
Musiikin opetuksessa ja työskentelyn suunnittelussa otetaan huomioon oppilaiden erilaiset tarpeet, edellytykset ja kiinnostuksen kohteet. Niiden pohjalta tehdään muun muassa työtapoja, erilaisten välineiden käyttöä ja oppilaiden ryhmittelyä koskevat ratkaisut niin, että myös oppilaita kuullaan. Musiikin opetuksessa luodaan oppimista ja osallisuutta edistäviä yhteismusisoinnin tilanteita ja vahvistetaan näin oppilaan yhteistyötaitoja, itsetuntoa ja oma-aloitteisuutta.

Oppilaan oppimisen arviointi musiikissa vuosiluokilla 1-2

Arvioinnin luonne musiikissa
Oppimisen arviointi musiikissa on oppilaita ohjaavaa ja rohkaisevaa. Oppilaalle annetaan palautetta ja mahdollisuuksia oman ja ryhmän toiminnan arviointiin siten, että se kannustaa yrittämiseen ja opittavien taitojen harjoittamiseen. Erityistä huomiota arvioinnissa kiinnitetään musiikillisten yhteistyötaitojen ja musisointitaitojen edistymiseen. Oppilaan oppimisen arviointi perustuu monipuoliseen näyttöön.
Keskeistä arvioinnissa
Oppimisprosessin kannalta keskeisiä arvioinnin ja palautteen antamisen kohteita musiikissa ovat 
- edistyminen musiikillisissa yhteistyötaidoissa, erityisesti toimiminen musiikillisen ryhmän jäsenenä
 - edistyminen musiikin peruskäsitteiden hahmottamisessa musiikillisen toiminnan kautta.