Lukeminen ja kirjoittaminen
Löydä oma tapasi lukea ja kirjoittaa
Ihmiset oppivat eri tavoin ja työskentelevät eri tavoin. Tutkaile, opitko sinä uusia asioita parhaiten kuuntelemalla vai lukemalla, tekemällä, olemalla hiljaisessa tilassa yksin vai onko pieni taustamelu tarpeen.
Myös paikka voi vaikuttaa. Joku nauttii sohvalla löhöten opiskelusta; toisen on oltava ehdottomasti työpöydän ääressä. Jos puhelin äänellään tai olemassaolollaan häiritsee, kokeile äänetöntä tai lentokonetilaa. Jos tekee mieli heilua ja hytkyä äänekkäästi eikä saisi, kokeile kanavoida liikehdintä johonkin hiljaiseen: esimerkiksi näprää sinitarraa tai teipin paloja sormiesi välissä. Myynnissä on samaan tarkoitukseen myös stressileluja; niinpä et ole haasteinesi kanssa yksin.
Lukeminen, kirjoittaminen ja uuden oppiminen helpottuvat, kun tulee tietoiseksi itsestään oppijana.
Äänikirjat ja e-kirjat
Monista kirjastoista saa tavallisten paperilehtisten kirjojen ja lehtien lisäksi lainattua kirjastokortilla äänikirjoja ja e-kirjoja eli sähköisiä kirjoja ja e-lehtiä, joita voi kuunnella ja lukea vaikka puhelimella. Kirjastoissa on lainattavissa myös äänikirja-CD:itä. Kaikenlainen lukeminen kehittää niin luku- kuin kirjoitustaitoa ja ylipäätään kielitajua. Ehkäpä voisit joskus tiskatessa tai lenkillä antaa kuin vahingossa kielitajusi kehittyä.
- Keski-Suomen kirjastoverkko on nimeltään Keski-kirjastot
- E-kirjasto on Keski-kirjastojen verkkokirjapalvelu
- eKirjasto on Valtakunnallinen e-kirjasto
- Pääkaupunkiseudun kirjastoverkko on Helmet
- Yle Areenassa on ilmaisia Yle Areenan äänikirjoja
- Celian äänikirjat yksityishenkilöille
On olemassa useita maksullisia äänikirja- ja e-kirjapalveluita, joissa monissa on ilmaisia tutustumisjaksoja. Moniin saa puhelinsovelluksen Play-kaupasta (Android-puhelin) tai App Storesta (Apple-puhelin).
- Linkki Bookbeat-sivustolle
- Linkki Storytel-sivustolle
- Linkki Nextory-sivustolle
- Linkki Supla-sivustolle
- Elisa Kirja-sivustolle
Suomen kirjastoseuran sivuilla on kaikkea kiinnostavaa kirjaston ystäville. Ehkäpä voit kokeilla järjestön testiä, mitä kirjasto sinulle merkitsee. https://www.tarkeintakirjastossa.fi/?fbclid=IwAR2MdZff_Hv-exf_YHG8aRpV5dph2KAQ174nXqUoQD5e2AYvcvNZG-UB0As
Sähköisiä ilmaisia kirjoja verkossa:
Ilmaiset e-kirjat « Sähköinen kirja (sahkoinenkirja.fi)
Apua tehokkaaseen lukemiseen ja kirjoittamiseen
Melkein kaikki suomalaiset osaavat lukea – ainakin teknisesti. Ymmärtävä lukeminen on haastavampaa. Lukutaidosta puhutaan nykyään käsitteellä monilukutaito. Se korostaa, että enää ei riitä pelkkien sanojen lukeminen paperilta, vaan uudet teknologiat mahdollistavat monimuotoisia tekstejä. Puhutaan audiovisuaalisista teksteistä, kun pitää osata myös kuunnella ja katsella tekstejä: uutisia, mainoksia, keskusteluohjelmia, meemejä. Myös kuvanlukutaito on tekstin lukemista.
Lukemista ja kirjoittamista voi harjoitella kuin mitä tahansa muutakin taitoa. Ei hyväksi sähköasentajaksi, kampaajaksi tai kokiksi synnytä. Jos haluaa tehokkaaksi lukijaksi, kannattaa lukea monipuolisesti. Jos haluaa hyväksi kirjoittajaksi, kannattaa kirjoittaa.
LUKEMINEN kannattaa aloittaa niin, että jo nähdessään tekstin miettii, miksi ylipäätään luen tekstiä. Lukutapoja on erilaisia: silmäilevä lukeminen, hakulukeminen, syventyvä lukeminen. Kannattaa miettiä, mitä asiasta tietää ennakkoon. Näin aivot aktivoituvat jo oikealle taajuudelle.Jos tekstin haluaa lukea ymmärtäen sitä mahdollisimman syvällisesti, kannattaa se avata osissa ja vaiheittain. Kirjasta kannattaa kansien tietojen jälkeen avata sisällys, artikkelista lukea silmäillen otsikko, väliotsikot, kuvat, kuvatekstit ja ilmestymiskonteksti ja tekijä. Kannattaa siis hahmottaa ensin kokonaisuus: mihin isompaan kokonaisuuteen teksti kuuluu, kenelle se on tarkoitettu, mitä se käsittelee. Näin saa yleiskuvan tekstistä ja osaa liittää siihen jo tietämiään asioita. Ei tarvitse lähteä liikkeelle aivan puhtaalta pöydältä.
- ENNAKOI: Miksi luet tekstiä? Mitä jo tiedät aiheesta?
- LUE: Lue osissa.
- TIIVISTÄ: Tiivistä pääkohdat.
- ARVIOI: Mitä opit? Mitä mieltä olet?
Samoin kannattaa ajatella KIRJOITTAMISESTA: harva kykenee kirjoittamaan mitään valmistautumatta. On arvioitu, että jopa ammattikirjoittajan tekstin tuottamisesta 80 % on valmistautumista ennen varsinaisen tekstin syntyä. Kliseinen sanonta Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty pätee siis kirjoittamisessa. Lukemastaan kannattaa tehdä muistiinpanoja. Samoin kannattaa tehdä muistiinpanoja, mistä aikoo kirjoittaa. Muistiinpanoja voi tehdä monella tavalla: listauksia, miellekarttoja, ajatuksenvirtaa, puhua jne.
- IDEOI: Suunnittele ja etsi pohjatietoa.
- JÄSENTELE: Mieti, missä järjestyksessä kerrot asiat ja mitä jätät pois.
- KIRJOITA: Tuota tekstiä ilman liikaa itsekriittisyyttä.
- MUOKKAA: Pohdi, mikä ei kuulu tähän kirjoitukseen.
- PYYDÄ PALAUTETTA: Pyydä palautetta perusteluineen.
- MUOKKAA JA VIIMEISTELE: Pohdi, miten palaute vaikuttaa. Muokkaa. Huolla rakenne ja kieliasu.
- JULKAISE: Julkaise teksti sopivassa kanavassa.
Muistiinpanotapoja
Kuvakin on teksti