15.3.16 Käsityö
Sodankylän näkökulma käsityön tehtävään
Käsityön oppiaineen ydintehtävänä on syventää ja kartuttaa oppilaan käsityötietoja- ja taitoja. Käsityö on monimateriaalinen oppiaine, jossa toteutetaan käsityöilmaisuun, muotoiluun ja teknologiaan perustuvaa toimintaa.
Opetuksessa painotetaan oppilaiden erilaisia kiinnostuksen kohteita ja korostetaan yhteisöllistä toimintaa. Käsityössä lähtökohtana on erilaisten laaja-alaisten teemojen kokonaisvaltainen tarkastelu oppiainerajat luontevasti ylittäen. Ympäröivän materiaalisen maailman tuntemus luo perustaa kestävälle elämäntavalle ja kehitykselle. Tähän sisältyy myös oppilaiden oma elämänpiiri, paikallinen ja eri ryhmien kulttuuriperintö sekä yhteisön kulttuurinen moninaisuus. Kotiseudullamme ovat tärkeitä luonto ja sen tarjoamat materiaalit, lappilaiset värit, saamelaisuus, paikalliset eläimet, elinkeinot ja alueemme pukeutumiskulttuuri sekä vuodenajat. Käsityö kasvattaa eettisiä, tiedostavia, osallistuvia sekä osaavia ja yritteliäitä kansalaisia, jotka arvostavat itseään tekijöinä ja joilla on taito käsityöilmaisuun sekä halu ylläpitää ja kehittää käsityökulttuuria.
Vuosiluokilla 7-9 syvennetään oppilaan tietoja ja taitoja käsityön työ- ja dokumentointivälineiden turvalliseen ja mielekkääseen käyttöön. Tavoitteena on rohkaista oppilasta kehittämään luovuuttaan ja luottamaan omaan näkemykseensä. Oppilas arvostaa työn ja materiaalin laatua, sekä suhtautuu arvioiden ja kriittisesti omiin valintoihinsa, tarjolla oleviin virikkeisiin, tuotteisiin ja palveluihin kuluttajana.
Kannustetaan oppilasta luovuuteen ja esteettisiin valintoihin, edistetään oppilaan teknisiä sekä fyysis-motorisia taitoja, unohtamatta ongelmanratkaisutaitoja sekä ymmärrystä teknologian arkipäivän ilmiöistä. Käsityön opetus vahvistaa ja syventää oppilaiden omasta elämysmaailmasta nousevaa innovointia ja ongelmanratkaisua sekä käsityön tekemiseen, ilmaisuun ja suunnitteluun liittyvien tietojen ja taitojen osaamista. Käsityön opiskelu pohjautuu rakennetun ympäristön ja monimateriaalisen maailman havainnointiin, tutkimiseen ja tiedon soveltamiseen. Tekemisen taitoja syvennettäessä tunnistetaan myös erilaisia teknologisia toimintaperiaatteita ja niihin liittyviä käytännön ongelmia. Käsityön kasvatustehtävänä on tukea oppilaiden hyvinvointia ja elämänhallintaa sekä työelämään ja ammattiin liittyviä valintoja.
Käsityön tuntijako Sodankylässä
7.luokka: 2 vuosiviikkotuntia + 1 vuosiviikkotunti valinnaista käsityötä, jossa syvennetään, joko teknisen tai tekstiilityön sisältöjä.
8.luokka: 2 vuosiviikkotuntia valinnaista käsityötä, jossa syvennetään, joko teknisen tai tekstiilityön sisältöjä
9.luokka: 2 vuosiviikkotuntia valinnaista käsityötä, jossa syvennetään, joko teknisen tai tekstiilityön sisältöjä