Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaiseen osaamiseen liittyvät painotukset matematiikassa vuosiluokilla 7 - 9
Laaja-alaisen osaamisen yleistavoitteet on määritelty Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014. Tässä kuvataan, mitkä tavoitenäkökulmat painottuvat matematiikassa vuosiluokilla 7 - 9.
L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Koulutyössä vahvistetaan innostavilla tehtävillä oppilaiden aktiivista roolia matematiikan oppimisprosessissa ja monipuolisilla tehtävillä luodaan edellytyksiä oppimista tukeville myönteisille kokemuksille ja tunteille. Oppilaita kannustetaan ottamaan vastuuta matematiikan opiskeluun liittyvien tavoitteiden asettamisesta, työn suunnittelusta ja oman työskentelyprosessin ja etenemisen arvioinnista. Heitä ohjataan tunnistamaan omat oppimis- ja opiskelustrategiansa ja kehittämään niitä tietoisesti. Oppilaat tarvitsevat ohjausta teknologian ja muiden apuvälineiden hyödyntämiseen matematiikan opiskelussa. Ohjelmointiin voidaan tutustua valmiiden pelien avulla.
Oppilaita kannustetaan luottamaan itseensä ja näkemyksiinsä, perustelemaan ajatuksiaan ja soveltamaan myös koulun ulkopuolella opittuja taitoja koulutyössä. On tärkeää oppia kuuntelemaan itseä ja toisia, näkemään asioita toisten silmin sekä löytämään vaihtoehtoja ja luovia ratkaisuja. Tiedon rakentumisen erilaisia tapoja tutkitaan yhdessä. Oppilaiden omia ideoita tuetaan. Ajattelun taitoja kehitetään luomalla monimuotoisia tilaisuuksia itsenäiseen ja yhteiseen ongelmanratkaisuun, argumentointiin, päättelyyn ja johtopäätösten tekemiseen.
L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
Oppilaita ohjataan lukemaan ympäristön kulttuurisia viestejä, tuntemaan ja arvostamaan elinympäristöään ja sen kulttuuriperintöä sekä tunnistamaan siihen liittyviä arvoja. Mediaympäristöä analysoidaan ja tehtävien avulla sen vaikutuksia opitaan arvioimaan.
L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
Oppilaiden itsenäistymistä tuetaan yhteistyössä kotien kanssa. Oppilaita ohjataan ja kannustetaan ottamaan vastuuta itsestä, toisista ja arjen sujumisesta.
Matematiikassa oppilaat oppivat ymmärtämään teknologian kehitystä ja merkitystä omassa elämässä, kouluyhteisössä ja yhteiskunnassa. Oppilaita opetetaan ymmärtämään myös teknologian toimintaperiaatteita ja kustannusten muodostumista sekä harjoittelemaan sen vastuullista käyttöä ja teknologisten ideoiden kehittämistä ja mallintamista.
Matematiikan tehtävien avulla oppilaita opastetaan oman talouden suunnittelussa ja taloudesta huolehtimisessa.
L4 Monilukutaito
Oppilaita ohjataan monilukutaitoisuuden syventämiseen laajentamalla tekstien kirjoa. Teksteillä tarkoitetaan sanallisten, kuvallisten, auditiivisten, numeeristen ja kinesteettisten symbolijärjestelmien sekä näiden yhdistelmien avulla ilmaistua tai ilmenevää tietoa.
Tiedon tuottamisen, tulkinnan ja välittämisen taitoja harjoitellaan. Tarkastellaan työelämään liittyviä tehtäviä. Kuluttaja- ja talousosaamista kehitetään aihepiiriä monipuolisesti käsittelevien tehtävien avulla. Oppilaita ohjataan kehittämään kuvanlukutaitoa käyttämällä esimerkiksi tilastojen kuvaamiseen erilaisia kuvatulkinnan menetelmiä ja esittämisen tapoja. Numeraalista lukutaitoa hyödynnetään esimerkiksi kuluttajaosaamista käsittelevien tehtävien avulla.
L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen
Tieto- ja viestintäteknologian käyttö on luonteva osa matematiikan oppimista. Oppilaat syventävät tvt-taitojaan ja hyödyntävät opiskelussaan myös koulun ulkopuolella opittua. Heille muodostuu käsitys siitä, miten tieto- ja viestintäteknologiaa voi hyödyntää matematiikan opiskelussa, myöhemmissä opinnoissa ja työelämässä. Oppimistehtävien yhteydessä tarkastellaan tvt:n merkitystä yhteiskunnassa.
Käytännön taidot ja oma tuottaminen: Oppilaita kannustetaan oma-aloitteiseen tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämiseen erilaisissa oppimistehtävissä sekä eri tehtäviin sopivien työtapojen ja välineiden valintaan. Heidän käsitystään eri laitteiden ja ohjelmistojen käyttö- ja toimintalogiikasta syvennetään. He harjaantuvat systematisoimaan, organisoimaan ja jakamaan tiedostoja sekä valmistamaan erilaisia digitaalisia tuotoksia itsenäisesti ja yhdessä. Ohjelmointia harjoitellaan osana matematiikan opintoja.
Vastuullinen ja turvallinen toiminta: Oppilaita ohjataan turvalliseen ja eettisesti kestävään tieto- ja viestintäteknologian käyttöön. He oppivat, miten suojaudutaan mahdollisilta tietoturvariskeiltä ja vältytään tiedon häviämiseltä. Vastuulliseen toimintaan ohjataan pohtimalla, mitä esimerkiksi käsitteet tietosuoja ja tekijänoikeus tarkoittavat, ja mitä seurauksia vastuuttomasta ja lainvastaisesta toiminnasta voi olla.
Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely: Oppilaita ohjataan monipuoliseen tiedon hankintaan ja tuottamiseen sekä tietolähteiden monipuoliseen käyttöön tutkivan ja luovan työskentelyn pohjana.
Vuorovaikutus ja verkostoituminen: Oppilaita opastetaan käyttämään erilaisia viestintäkanavia ja -tyylejä tarkoituksenmukaisesti.
L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys
Matematiikassa edistetään oppilaiden kiinnostusta ja myönteistä asennetta työtä ja työelämää kohtaan sekä vahvistetaan siihen liittyvää tietopohjaa esimerkiksi työtä ja työelämää käsittelevien teematehtävien avulla.
Oppilaita opastetaan ottamaan selvää opintoihin ja työhön liittyvistä mahdollisuuksista ja uravalinnoista. Heitä rohkaistaan tunnistamaan ja kehittämään omia taipumuksiaan, vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan sekä tekemään opintoihin ja työhön liittyvät valintansa perustellusti ja omista lähtökohdistaan, perinteisten sukupuoliroolien ja muiden roolimallien vaikutukset tiedostaen.
L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen
Matematiikassa vahvistetaan ja syvennetään oppilaiden kiinnostusta yhteisiä ja yhteiskunnallisia asioita kohtaan esimerkiksi vaaleja käsittelevien tehtävien avulla. Tehtävien avulla oppilaita ohjataan ymmärtämään omien valintojen ja tekojen merkitys itselle sekä lähiyhteisölle ja yhteiskunnalle. Perusopetuksen aikana muodostuu näkemys siitä, miksi opiskelu ja osallistuminen ovat tärkeitä, mitä kestävä elämäntapa merkitsee ja miten koulussa hankittua osaamista voi käyttää kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.