4.5 Sodankylän toimintakulttuuri ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Sodankylän toimintakulttuuri ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Toimintakulttuurista

Perusopetuksen toimintakulttuurin periaatteet on kuvattu ajatellen erityisesti kuntamme koulujen toimintaa. Tavoitteena on luoda toimintakulttuuri, joka edistää oppimista, osallisuutta, hyvinvointia, kestävää elämäntapaa ja johon sisältyy kulttuurillisten erityispiirteiden, esimerkiksi saamelaisuuden huomioiminen. Sodankylän kunta luo edellytykset periaatteiden toteutumiselle kouluissa ja kehittää omaa toimintakulttuuriaan samassa suunnassa.

Toimintakulttuurin periaatteet ovat:
  • Oppiva yhteisö
  • Hyvinvointi ja turvallinen arki
  • Vuorovaikutus ja monipuolinen työskentely
  • Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus
  • Osallisuus ja demokraattinen toiminta
  • Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
  • Vastuu ympäristöstä ja kestävään tulevaisuuteen suuntautuminen

Periaatteiden toteuttamiseksi otetaan huomioon paikalliset tarpeet ja mahdollisuudet, tehdään yhteistyötä huoltajien ja muiden toimijoiden kanssa sekä otetaan oppilaat mukaan yhteisön kehittämiseen. Yhteistyötahoja ovat muun muassa koulukohtaiset vanhempaintoimikunnat tai -tiimit, koulujen oppilaskunnat, paikalliset oppilaitokset, organisaatiot, yritykset ja järjestöt.

Toimintakulttuurin jatkuvuus toteutuu oppimispolun nivelvaiheissa niihin laadittujen suunnitelmien mukaisesti. Näitä suunnitelmia on kuvattu esimerkiksi oppilaanohjauksen sekä oppilashuollon ainesisällöissä.


Oppimisympäristöistä


Sodankylän oppimisympäristöissä korostuvat metsä-Lapin luonto, kunnan maantieteellinen sijainti napapiirin pohjoispuolella ja siihen liittyvät selkeät vuodenajat. Poroelinkeino, metsästys,kalastus ja saamelaiskulttuuri ovat olennainen osa sodankyläläistä elämänmuotoa. Sodankylässä vuosittain järjestettävät Midnight Sun Film Festival ja musiikkitapahtuma Luosto Soi näkyvät koulun toiminnassa. Vuosittain järjestetään lasten ja nuorten kulttuuriviikko sekä saamelaisalueen eri kunnissa saamelaisnuorten taidetapahtuma, joissa oppilaat toimivat sekä yleisönä että tapahtumien toteuttajina. Geofysiikan observatorio Tähtelä, Ilmala sekä Jääkäriprikaati työskentelevät yhteistyössä koulujen kanssa. Kasvava kaivosteollisuus luo mahdollisuuksia erilaisten oppimisympäristöjen käytölle.

Oman kunnan oppimisympäristöjä ovat lisäksi esimerkiksi Sompion kirjasto, Sodankylän Liikuntahalli, Jäähalli, Kommattivaara, varuskunta ja siellä sijaitseva Siilashalli, Museogalleria Alariesto, vanha ja uusi kirkko, Sodankylän kotiseutumuseo, Tankavaaran kultakylä, Urho Kekkosen kansallispuisto, Pyhä-Luoston kansallispuisto sekä Pappilanniemen ulkoilualue. Sodankylän kunnan kylät muodostavat arvokkaan oppimisympäristön, jota tulee hyödyntää opetuksessa.

Riittävillä taloudellisilla resursseilla Sodankylän kunta huolehtii siitä, että kaikilla kunnan oppilailla on mahdollisuus päästä opiskelemaan vaihtelevissa oppimisympäristöissä ja osallistua opintokäynteihin,
-retkiin sekä leirikouluihin. Välimatkoista huolimatta jokaisella oppilaalla on oikeus monipuolisiin oppimis- ja kulttuurikokemuksiin sekä elämyksiin. Näitä voidaan järjestää esimerkiksi vierailuilla eri kohteisiin, tuomalla tarjontaa omalle paikkakunnalle tai etäyhteysjärjestelyillä.


Eheyttämisen toteuttamisesta

  • Rinnastetaan eli opiskellaan samaa teemaa kahdessa tai useammassa oppiaineessa samanaikaisesti.
  • Jaksotetaan eli järjestetään samaan teemaan liittyvät asiat peräkkäin opiskeltaviksi.
  • Toteutetaan toiminnallisia aktiviteetteja kuten teemapäiviä, erilaisia tapahtumia, kampanjoita, opintokäyntejä ja leirikouluja.
  • Suunnitellaan monialaisia, pitempikestoisia oppimiskokonaisuuksia, joiden toteuttamiseen osallistuu useampia oppiaineita ja joihin voi sisältyä edellä mainittuja eheyttämistapoja.
  • Muodostetaan oppiaineista integroituja kokonaisuuksia.
  • Järjestetään kokonaisopetusta, jossa kaikki opetus toteutetaan eheytettynä kuten esiopetuksessa.


Monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteuttamisesta

  • Monialaisia oppimiskokonaisuuksia suunnitellaan niin, että oppilaalle on tarjolla vähintään yksi kokonaisuus lukuvuoden ajalle.
  • Elokuussa monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnitelmat viimeistellään ja kirjataan niiden tavoitteet sekä sisällöt lukuvuosisuunnitelman liitteeksi.
  • Monialaiset oppimiskokonaisuudet kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan.
  • Kokonaisuuksissa osoitettu osaaminen arvioidaan oppiaineen arvioinnissa, mistä vastaa aineen- tai luokanopettaja.
  • Toteutumisen arviointi ja seuranta, joista vastaa koulun rehtori.
 
Monialaisia oppimiskokonaisuuksia arvioidaan projektin päätyttyä seuraavien kysymysten avulla.

Vahvuudet

Missä onnistuimme?

Mahdollisuudet

Miten kehittäisimme tätä edelleen?

Heikkous ja ongelmat

Missä epäonnistuimme?

Minkä tekisimme toisin?

Mitä kannattaa huomioida?