4. Veden puhdistaminen ja säästäminen

Veden puhdistaminen

Luonnon raakavettä puhdistetaan vedenottamossa talousvedeksi. Sitä suomalainen käyttää päivittäin peseytymiseen 60 litraa, vessaan 40 litraa, keittiössä 35 litraa ja pyykinpesuun 20 litraa. Vuorokaudessa syntyy yli 200 litraa jätevettä, jonka sisältämät aineet pilaavat vesistöjä. Jätevesiä puhdistetaan jätevedenpuhdistamoissa, joihin ne johdetaan viemäriverkostoa pitkin. Vettä puhdistetaan mekaanisesti, kemiallisesti ja biologisesti.

Jätevedenpuhdistamo.

Tutustu mekaaniseen puhdistukseen

Mekaanisessa puhdistuksessa vesi ensin seulotaan. Näin saadaan isommat kiinteät aineet pois. Karkeinta seulaa kutsutaan välpäksi. Seulonnan jälkeen on vuorossa suodatus. Luonnossa vesi suodattuu paksun hiekkakerroksen läpi. Sen jälkeen se tihkuu lähteisiin tai ihmisen rakentamiin kaivoihin. Rakentamisen vuoksi lähteitä on yhä vähemmän.



Vasemmalla: Jäteveden puhdistamista suodattamalla. Oikealla: Luonnonvesi, jonne ei ole päässyt jätevesiä.

Ihminen matkii luontoa ja puhdistaa vettä suodattamalla sitä hiekkapatjan läpi. Vedensuodattimissa käytetäänkin siksi usein hiekkaa. Tässä suodattimessa on hiekan lisäksi hiiltä ja keinotekoista savea. Aktiivihiili poistaa makuhaittoja.

Keittiön vesihanaan voi hankkia suodattimen, mutta myös eräretkille on saatavana kannettavia mikrosuodattimia. Mikrosuodatin voi pelastaa eräretken, sillä vieraat eliöt vedessä voivat aiheuttaa vatsataudin ja viedä retkeilijältä voimat.



Retkelläkin voi käyttää pieniä vedenpuhdistimia.

Puolen tunnin keittäminen on hyvä keino puhdistaa vesi pieneliöistä. Vieläkin puhtaampaa vettä saadaan tislaamalla. Tislauksessa vettä kuumennetaan vesihöyryksi. Sen jälkeen vesihöyry tiivistetään takaisin vedeksi. Näin saadaan erittäin puhdasta vettä. Tislattua vettä käytetään esimerkiksi autojen akkuihin ja silmien puhdistamiseen.

Luonnossa vettä tislautuu koko ajan, kun esimerkiksi merivettä höyrystyy taivaalle ja suola jää mereen. Taivaalla vesihöyry tiivistyy jälleen vedeksi: pilvipisaroiksi.

Pilvistä putoava sadevesi ei kuitenkaan ole erityisen puhdasta, sillä se on kerännyt taivaalta epäpuhtauksia. Jokainen pilvipisara on nimittäin syntynyt pölyhiukkasen ympärille.

Kemian luokassa vettä tislataan kolvin avulla (kuva alhaalla oikealla). Vasemmalla keittopullossa vettä keitetään. Silloin veden olomuoto muuttuu nesteestä kaasuksi. Keskellä olevassa jäähdyttimessä kaasu tiivistyy jälleen nesteeksi. Oikealla lasiin tippuu puhdasta tislattua vettä. Epäpuhtaudet jäävät pääosin keittopulloon.


Vasemmalla: Veden kiertokulku. Oikealla: Veden tislauslaitteisto.

Tutustu kemialliseen ja biologiseen puhdistukseen

Kemiallisessa puhdistamisessa veteen lisätään erilaisia aineita. Toisten aineiden tarkoituksena on muuttaa vedessä olevia haitta-aineita kiinteiksi eli saostaa niitä.

Toisten aineiden tarkoituksena on hävittää pieneliöitä. Uima-altaan veteen voidaan lisätä klooria, joka on pieneliöille myrkyllistä. Myös otsonilla on sama vaikutus. Otsonilla puhdistetaan raakavettä talousvedeksi. Otsonilaite voidaan laittaa vaikkapa kaivoon. Pieneliöitä tappaa myös ultraviolettisäteily.



Vasen: Jätevedenpuhdistamo. Oikea: Tabletti, joka puhdistaa juomaveden.

Retkeilijöille myydään tabletteja juomaveden kemialliseen puhdistamiseen. Yksi tabletti lisätään vesikuppiin. Puolen tunnin päästä pieneliöt ovat kuolleet ja vesi on juomakelpoista.

Biologisesta puhdistamisesta huolehtivat pienet eliöt, bakteerit. Luonnosta löytyy bakteereita, jotka syövät jopa raakaöljyä. Bakteereita voidaan käyttää myös raudan poistamiseen eli saostamiseen talousvedestä.

Isoissa pyöreissä altaissa bakteerit käyttävät veden haitallisia aineita ravinnokseen. Lopulta bakteerit vajoavat haitta-aineiden kanssa pohjalle. Pinnalta valutetaan talteen puhdasta vettä.



Vasen: Biologisesta puhdistamisesta huolehtivat pienet bakteerit. Oikea: Jäteveden puhdistusallas.

Tutustu veden säästämiseen

Bongaa vesivuodot

Eniten vettä hukkautuu vuotojen takia, sillä ne jäävät usein huomaamatta. Yksi pisaroita tiputtava hana voi hukata 300 ämpärillistä vettä vuodessa. Koko ajan vuotava vessanpönttö hukkaa sitäkin enemmän. Mikäli huomaat vuodon, ilmoita siitä heti aikuiselle.

Älä lotraa vedessä

Käy mieluummin pikaisesti suihkussa kuin kylvyssä. Vesihana kannattaa pitää auki vain sen aikaa, kun vettä tarvitsee. Uudet laitteet kuluttavat yleensä säästeliäämmin vettä kuin vanhat.

Lotrauslupa

Koska putkistossa seisova vesi pilaantuu, on juomavettä lupa laskea sen aikaa, että vesi viilenee. Lämmintä hanavettä ei saa käyttää juomavetenä tai ruoanlaittoon lainkaan, sillä se pilaantuu kylmää vettä nopeammin.

Älä pilaa jätevettä

Viemäriin ei saa kaataa mitä tahansa. Ylimääräiset aineet tai esineet haittaavat jäteveden puhdistamista. Vessanpönttö on tarkoitettu vain käymäläjätteille: ihmisen eritteille ja vessapaperille. Sinne ei saa heittää kahvinporoja, terveyssiteitä, pumpulipuikkoja, tulitikkuja eikä edes sukkahousuja.

Tiivistelmä

  • Raakavesi puhdistetaan vedenottamossa ja jätevesi jätevedenpuhdistamossa.
  • Vettä puhdistetaan mekaanisesti, kemiallisesti ja biologisesti.
  • Vettä voi säästää kotikonsteilla.