Mahtava Rooma

Akveduktit-uskomaton vesijohtojärjestelmä
Akvedukti on suuri rakennelma, josta kuljetettiin puhdasta vettä Roomaan. Sen avulla jopa kilometrien päästä saatiin kaupunkeihin vettä.
Akvedukteja tehtiin betonista, eli kivijauheen ja veden seoksesta. Jottei betoni kuluisi, savitiiltä käytettiin betonin suojana.
Lisää tietoa akvedukteista :https://www.jw.org/fi/kirjasto/lehdet/g201411/akveduktit-roomalainen-insin%C3%B6%C3%B6ritaito/
Akvedukti:



Hallitsevat roomalaiset
Rooma oli alunperin kuningaskunta, mutta 500 eaa. viimeinen kuningas häädettiin ja tilalle tuli tasavalta. Vallassa olivat senaatit. 
Senaatit olivat ylimpiä hallituselimiä Roomassa. Senaatit olivat myös kansankokouksissa valvomassa päätösten laillisuutta, johti taloutta jne.
Kansankokouksissa päätettiin sodista, laeista ja muista kansaa hyödyttävistä asioista. Päättäjiä olivat mm. asekuntoiset miehet.
Kansankokous:


Rooman virkamiehet päätettiin vaaleilla. Virkamiehinä toimi aina kaksi miestä, joista toinen oli armeijan päälikkö ja toinen hoiti asioita Roomassa. Kuitenkin kansankokoukset ja senaatit menettivät arvonsa ja päätettiin, että mies nimeltä Julius Caesar johtaisi Roomaa siitä eteenpäin. Julius oli Rooman diktaattori, eli henkilö, jolla on rajaton hallintavalta. Tätä ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä Julius Caesar murhattiin. Julius murhattiin iskemällä tikareita hänen kehoonsa.
Lopulta Rooma siirtyi keisarikauteen Juliuksen pojan Augustuksen valtakaudella 27 eaa. - 476 eaa.
Julius Caesar:



Kuten sanottu, Rooman asukkaat ei välttämättä saaneet kansalaisoikeuksia. Vasta 200-luvulla muutkin kuin syntyperäiset roomalaiset saivat kansalaisoikeudet, kuten provinssien asukkaat.
Miespuoliset kansalaiset jaettiin kahteen ryhmään, jossa toisessa oli käsityöläiset, maanviljelijät ja kauppiaat. Tätä "ryhmää" kutsuttiin plebeijiksi. Valitettavasti plebeijit olivat alempiarvoisia kuin toiset. Toisen ryhmän nimi oli patriisit, ja he olivat ylempiarvoisia, sillä he olivat arvovaltaisten sukujen jälkeläisiä. Heillä oli paljon etuoikeuksia kuin muilla. Avioliitot plebeijien ja patriisien välillä olivat kiellettyjä.
Lopulta kuitenkin plebeijien asema parani, ja avioliitot hyväksyttiin näiden kahden joukon välillä.
Kaikista heikoimmassa asemassa olivat orjat.

Rooman pahamaineiset keisarit
Vaikka keisarit käyttivät valtaansa usein hyvään, on silti ollut keisareita, jotka tekivät väärin. Eniten keisari Heliogabaluksesta kerrottiin kaikenlaisia tarinoita. Nämä kaikki tarinat eivät kuitenkaan välttämättä ole totta, sillä historiantutkijat ovat voineet liioitella esimerkiksi Heliogabalukseen liittyviä tarinoita.
Heliogabaluksesta kerrottujen tarinoiden mukaan Heliokabus kutsui luokseen vieraita, mutta jätti heidät nälkäisiksi, sillä hän tykkäsi katsoa vieraidensa olevan nälkäisiä.
Tässä on Heliogabalus: