Yhteishaku
Korkea-asteen yhteishaku 2024
KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKU 2024
Syksyn korkeakoulujen yhteishaun hakuaika on 28.8.2024 klo 8.00 - 11.9.2024 klo 15.00.
Syksyn haussa on tarjolla paikkoja eri aloilta, mutta vähemmän kuin kevään haussa, joka on ns. päähaku.
Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä 2025 alkavaan vieraskieliseen koulutukseen, Taideyliopiston koulutuksiin sekä Tampereen yliopiston teatteritaiteen koulutukseen.
- Saat tietää valintojen tulokset viimeistään 28.5.2025.
- Ota opiskelupaikkasi vastaan ennen 10.7.2025 klo 15.00.
- Varasijoilta hyväksyminen päättyy 5.8.2025 klo 15.00.
- Saat tietää todistusvalintojen tulokset viimeistään 26.5.2025.
- Saat tietää muiden kuin todistusvalintojen tulokset viimeistään 3.7.2025
- Ota opiskelupaikkasi vastaan ennen 10.7.2025 klo 15.00.
- Varasijoilta hyväksyminen päättyy 5.8.2025 klo 15.00.
- Saat tietää valintojen tulokset viimeistään 20.11.2025.
- Ota opiskelupaikkasi vastaan ennen 27.11.2025 klo 15.00.
- Varasijoilta hyväksyminen päättyy 8.12.2025 klo 15.00.
Tieto korkeakoulujen opiskelijavalinnoista (kevät 2025) tulee todistusvalintojen osalta
viimeistään 26.5. ja muiden kuin todistusvalintojen osalta viimeistään 3.7.
Lisätietoja tulosten tulemisesta Opintopolusta: Korkeakoulujen yhteishaun valintojen tulokset
-
Jos sinulle myönnetään opiskelupaikka, saat asiasta sähköpostiviestin. Sinun täytyy ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä, sillä muuten menetät paikan. Voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan koulutuksesta, joka alkaa samana lukukautena. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet. Kun otat opiskelupaikan vastaan, et ole enää ensikertalainen.
- Kevään 2024 ensimmäisessä ja toisessa yhteishaussa paikka on otettava vastaan ennen 11.7.2024 klo 15.00
- Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi sinun täytyy ilmoittautua korkeakouluun määräaikaan mennessä. Jos et ilmoittaudu määräaikana, menetät opiskeluoikeuden. Korkeakoulujen sivuilta löydät tiedon määräajoista, joihin mennessä sinun on ilmoittauduttava opintoihin.
- Voit ilmoittautua korkeakouluun samalla kun otat opiskelupaikan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa tai muulla korkeakoulusi ilmoittamalla tavalla. Kun olet ottanut opiskelupaikan sitovasti vastaan, näytölle ilmestyy ”Siirry ilmoittautumaan” -linkki, jonka kautta pääset siirtymään OILI-ilmoittautumispalveluun. OILI-palvelussa voit ilmoittautua opiskelijaksi ensimmäiselle lukuvuodelle.
- Voit ilmoittautua ensimmäisenä opiskeluvuotena poissa olevaksi vain jos suoritat ase- tai siviilipalvelusta, tarvitset vapaata opinnoistasi lapsesi hoitamiseksi hänen synnyttyä tai hänet adoptoituasi tai et voi aloittaa opintojasi sairautesi tai vammasi vuoksi.
Mitä tehdä, jos et saa opiskelupaikkaa kevään yhteishaussa:
- Voit varata ajan opolle elokuun alusta alkaen, keskustellaan yhdessä vaihtoehdoistasi
- Tarkista, mitä paikkoja syksyn haussa on tarjolla. Voisitko hakea syksyllä tammikuussa alkavaan yliopisto- tai ammattikorkeakoulukoulutukseen?
- Jäikö opiskelupaikan saaminen pienestä kiinni? Auttaisiko yo-arvosanojen korottaminen? Tarkista ajoissa, milloin sinun pitää viimeistään ilmoittautua syksyn/kevään kirjoituksiin korottamaan arvosanoja tai täydentämään tutkintoa.
- Hyviä vaihtoehtoja välivuodelle ovat esim.
- Töiden tekeminen
- Sinua kiinnostavien kurssien tekeminen avoimessa yliopistossa/avoimessa ammattikorkeakoulussa (saat varmistusta omaan alavalintaasi). Muistathan mahdollisuuden suorittaa UEF:n avoimen yliopiston opintoja ilmaiseksi puoli vuotta lukiosta valmistumisen jälkeen - näihin ilmoittautuminen opon kautta.
- polkuopintojen tekeminen avoimessa ammattikorkeakoulussa tai väyläopintojen tekeminen avoimessa yliopistossa (= suorittamalla tietyn verran alan opintoja avoimessa, voi hakea näiden opintojen perusteella tutkinto-opiskelijaksi). Täältä lisätietoa esim. UEF:n väyläopinnoista ja Savonian polkuopinnoista. Kaikki korkeakoulut kertovat omilla sivuillaan omista väylä/polkuopinnoistaan.
- oppisopimuskoulutus
- ammatillinen koulutus (jatkuva haku)
- jos sinulla ei ole työpaikkaa, voit hakea itsellesi työttömyystukea. Tarkempaa tietoa kelan sivuilla.