Iina
Rasisminvastainen viikko
Rasismi käsitteenä tarkoittaa oletetun ihmisryhmän arvottamista esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät. Rasismi on siis ihmisryhmän tai sen jäsenen ihmisarvon alentamista. Rasismiin usein kuuluu se, että omaa ryhmää pidetään parempana kuin toisten ryhmiä. Rasismi aiheuttaa eriarvoistumista ja vahingoittaa sen kohteiden lisäksi koko yhteiskuntaa. Rasismia käytetään vallan välineenä.
Jos toiminta tai keskustelu on epäkunnioittavaa ja ihmisarvoa loukkaavaa, se on rasismia.
Ihmisarvo on moraalinen ja juridinen käsite, jonka mukaan ihmisellä on arvo sinänsä. Ihmisarvo on ihmisoikeuksien perusta. Jokainen ihminen ansaitsee henkilökohtaisen kunnioituksen ja arvostuksen sekä ystävällisen ja inhimillisen kohtelun.
Rasistinen toiminta on rangaistava teko (link is external) ja siitä tulee ilmoittaa poliisille (link is external).
Rasismi ilmenee monin tavoin lasten ja nuorten arjessa. Monen etnisen vähemmistöön kuuluvan lapsuus- ja nuoruusmuistoihin liittyy rasistisia piirteitä sisältävää nimittelyä, kiusaamista, syrjimistä, eristämistä tai jopa fyysistä väkivaltaa.
Lapsi on usein yksin rasismin kohteeksi joutuessaan, eikä hänellä ole riittävästi valtaa rasismin vastustamiseen suhteessa muihin. Aikuisilla on vastuu rasismiin puuttumisessa.
Rasismin kokemukset voivat vaikuttaa olennaisesti lapsen tai nuoren identiteetin rakentumiseen – siihen, miten yksilö näkee itsensä suhteessa muihin ja omat mahdollisuutensa ympäröivän yhteiskunnan jäsenenä. Rasismin kohteeksi joutuminen on usein traumaattista ja sillä voi olla vaikutuksia yksilön terveyteen ja hyvinvointiin. Traumoista yli pääseminen edellyttää mahdollisuutta jakaa kokemuksiaan – se on tärkeä edellytys lapsen tai nuoren itsetunnon kehittymiselle ja turvallisuudentunteen muodostumiselle.
”Onko banaani hyvää?”, sylkäisi suustaan olutmäyräkoiraa kantanut mies kohdatessaan äidin ja tämän Afrikasta adoptoidun 1-vuotiaan. Äidin tiukattua mieheltä, mitä tämä tulikaan sanoneeksi, meni jupisija hiljaiseksi ja kielsi puheensa. Miten sinä olisit toiminut vastaavassa tilanteessa?
Rasismia voi kohdata missä vain: julkisessa kulkuneuvossa, työpaikan kahvipöydässä tai lasten kevätjuhlissa. Tilanne tulee usein aivan yllättäen ja jälkikäteen voi harmittaa kovasti, jos huomaa tyytyneensä vain hiljaisen sivustakatsojan rooliin. Omia toimintatapojaan onkin hyvä pohtia ja jopa harjoitella jo etukäteen, jolloin rohkeutta löytyy helpommin myös tositilanteessa. Tässä muutama yksinkertainen ohje, joita voi käyttää apuna:
- Omat tunteet nousevat helposti pintaan, kun kohtaat epäoikeudenmukaisuutta. Rauhoittele ensin itseäsi liiallisen provosoitumisen välttämiseksi.
- Jos tilanne on hyvin uhkaava, soita apua paikalle. Sinun ei tarvitse olla supersankari, 112 auttaa.
- Jos tilanteeseen meno yksin jännittää, hae tukea muilta silminnäkijöiltä. Kun joku tekee aloitteen tilanteen ratkaisemiseksi, yleensä muutkin rohkaistuvat puuttumaan.
- Mikäli rasistinen puhe sisältää virheellistä tietoa, lyö pöytään faktat (link is external). Jos kyseessä on tuttusi, asiaan voi palata myös myöhemmin: ”Muistatko, kun puhuit eilen kahvitauolla maahanmuuttajien saamista sosiaalituista. Otin hieman selvää, ja itse asiassa…” Maahanmuuttopolitiikan ajantasainen seuraaminen auttaa kriitikoille vastaamisessa, mutta jo pelkkä rauhallinen asenne ja kyky objektiiviseen pohdintaan vievät pitkälle.
- Joskus takaisin sanominen pelottaa, jolloin jo pelkkä rasistisen huutelun kohteen viereen meneminen jättää voimakkaan viestin: minä olen hänen puolellaan sinua huutelijaa vastaan. Vierellä seisominen on merkki myös huutelun kohteelle ja muulle lähiympäristölle, että rasisti on tekoineen yksin.
- Kun tilanne ei ole liian uhkaava, vastaansanominen terävästi, mutta rauhallisesti toimii ja yllättää. Vastalause jättää viestin, kuinka rasistinen käytös ei ole hyväksyttävää ja sitä ei tarvitse sietää. Yksi tehokas ja herättävä keino on toistaa rasistinen viesti: ”Sinä kysyit lapseltani, onko banaani hyvää. Viestisi kuulosti rasistiselta ja se on väärin.”
- Nimittelyssä voi olla kyse rikoslaissa rangaistavaksi säädetystä kunnianloukkauksesta. Oikeuskäytännössä esimerkiksi ”neekeri” tai ”ryssä” -sanan käyttämisen henkilöstä on joissakin yhteyksissä katsottu täyttävän kunnianloukkausrikoksen tunnusmerkistön. Tarvittaessa voit tehdä asiasta rikosilmoituksen poliisille (link is external).
- Älä pelkää epäonnistumista, tärkeintä on tehdä jotain. Vähimmillään se voi pelastaa rasismin kohteen päivän ja opettaa sinua itseäsi toimimaan paremmin seuraavan kerran vastaavassa tilanteessa.
- Mikäli et uskalla toimia itse tilanteessa, jää kuitenkin juttelemaan jälkikäteen rasismin kohteen kanssa, osoita myötätuntosi ja pahoittele tapahtumaa. Kuuntelu helpottaa ja rauhoittaa mahdollisesti hyvinkin järkyttyneen ihmisen oloa sekä osoittaa, että et ole samaa mieltä rasistin kanssa.
Kiitos, kun luot turvallisempaa, rasismivapaata yhteiskuntaa!
Rasisminvastainen viikko
Tervetuloa
kirjoitelmia
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.