b) Tietotyypit ja niiden vaihtaminen

Muuttujat

MUUTTUJAT

Muuttujan käsite on ohjelmoinnissa keskeinen. Muuttujaan voidaan tallentaa jokin ohjelmassa tarvittava tieto tai arvo. Muuttujan arvo voi myös vaihdella ohjelman edetessä.

Muuttujien luominen tapahtuu yksinkertaisesti kirjoittamalla yhtäsuuruusmerkin vasemmalle puolelle nimi ja oikealle puolelle arvo.

muuttujan_nimi = muuttujan_arvo




Muuttujan nimen kannattaa tietysti olla mahdollisimman kuvaava. Nimeämiseen liittyy myös muutamia sääntöjä. Muuttujan nimissä saa käyttää vain kirjaimia, numeroita ja alaviivoja. Muuttujan nimi ei saa alkaa numerolla. Isot ja pienet kirjaimet ovat muuttujan nimissä merkitseviä ja ääkkösiä ei ole suotavaa käyttää. Lisäksi Python ei hyväksy muuttujan nimeksi sanoja, jotka se on varannut omaan käyttöön (kuten else, if, True...)

Pythonissa voit määrittää muuttujille erilaisia tietotyyppejä. Näitä ovat merkkijonot (String), kokonaisluvut (Integer), desimaaliluvut (floating-point) ja tosi/epätosi (Boolean). Muuttujien tietotyyppien kanssa tuleekin olla tarkkana.

Pythonissa voit aina varmistaa mihin tyyppiin jokin arvo tai muuttuja kuuluu type-komennon avulla.
Kysytään Pythonilta mihin tyyppiin kuuluu edellä tehty muuttuja nimeltä pituus.



Python antaa vastaukseksi "int", mikä tarkoittaa kokonaislukua. Tehdään uusi muuttuja johon tallennetaan tiedoksi oma nimi. Kun kysytään sen tyyppiä saadaan vastaukseksi "str" eli merkkijono. Python ymmärtää että muuttuja on merkkijono kun se on kirjoitettu lainausmerkkien sisään. 



Joskus voi olla tarpeen myös muuttaa muuttujan tyyppiä.
Se onnistuu helposti määrittämällä tyyppi ennen sulkuja. Huomaa kuitenkin, että jos muutat desimaaliluvun kokonaisluvuksi (float => int) Python ei pyöristä lukua vaan katkaisee sen desimaalipisteen kohdalta.



Jos haluat mieluummin pyöristää luvun käytä round -funktiota.



Muuttujan tyypin määrittely voidaan sisällyttää myös suoraan input komentoon, jolloin muuttujan arvo saadaan käyttäjän syötteestä.



String tyypin muuttujassa voit tallentaa merkkijonon vaikkapa pienillä kirjaimilla ja esittää sen sitten haluamallasi tavalla print komennolla. Yleisimmin käytetyt määrittelyt ovat lower, title ja upper

Tehtäviä

Tehtävät: Luo seuraavanlaiset muuttujat:

luku = 1
toinen_luku = 1.234
kolmas_luku = 2.9999
sana = "pekka"

Tulosta muuttujat näytölle käyttäen print-komentoa.
Kysy Pythonilta muuttujien tyypit käyttäen type -komentoa.
Koita vaihtaa muuttujien tyyppi kokonaisluvuksi (int).
Millä muuttujilla muutos onnistui?

Luo muuttuja nimi, johon tallennat oman nimesi pienellä kirjoitettuna.
Tulosta print komennolla muuttujan nimi arvo, siten että nimesi kuitenkin tulostuu a) isolla alkukirjaimella b) kokonaan isoilla kirjaimilla.