4.1. Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen

4.1. Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen

Toimintakulttuurin kehittymisen perusedellytyksenä on toisia arvostava, avoin, vuorovaikutteinen ja luottamusta rakentava keskustelu hallinnon ja koulujen ja päiväkotien sekä erilaisen sidosryhmien kesken. Toimintakulttuurin kehittyminen edellyttää aikuisilta vastuullista tapaa toimia eri tilanteissa sekä sitoutumista asetettuihin tavoitteisiin.

Päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa täsmennetään päiväkodin ja koulun oma toimintakulttuuri, oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet, yhteistyön muodot sekä muun koulutyön käytännön toteuttaminen. Vuosittaisessa suunnitelmassa on mahdollista täsmentää toimintakulttuuriin liittyviä asioita.

Kouvolan esi- ja perusopetuksen tavoitteena on luoda toimintakulttuuria, joka edistää oppimista ja kasvamista, osallisuutta, hyvinvointia ja kestävää elämäntapaa. Koulun ja päiväkodin opetussuunnitelmassa määritellään, miten opetussuunnitelman perusteiden toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet toteutuvat arjen työssä.

Koulun ja päiväkodin toimintakulttuuria muovataan yhdessä lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa kanssa. Toimintakulttuurin muodostumisessa on tärkeää tehdä yhteistyötä päiväkoteja ja koulua lähellä olevien sidosryhmien kanssa. Yhteistyön muodot ja sisällöt määritellään tarkemmin päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa.

Mykissä

Koulu toimii oppivana, oppilaan kasvua tukevana yhteisönä ja kannustaa kaikkia jäseniään oppimiseen. Yhdessä tekeminen tukee kaikkien yhteisön jäsenten oppimista. Suuntautumalla avoimeen vuorovaikutukseen koulu on tärkeä ja oppimista virittävä toimija myös lähiyhteisössään. Oppilasta tuetaan rakentamaan perusopetuksen aikana hyvä perusta ja vahva motivaatio jatko-opinnoille ja elinikäiselle oppimiselle. Koulun pedagoginen johtaminen edellyttää toimintakulttuurin jatkuvaa tietoista seuraamista, arvioimista ja kehittämistä oppivan yhteisön periaatteiden mukaisesti. Toimintakulttuuria pyritään kehittämään jaetun johtajuuden avulla, joka luo osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä vahvistaa kaikkien voimavarojen käyttöä yhteiseksi hyväksi.

Koulussa kehitetään monipuolisia oppimisen ja työskentelyn tapoja. Valinnoissa huomioidaan oppilaan tarpeet, oppimisen tavoitteet sekä turvallisuus. Oppilasta ohjataan löytämään ja käyttämään itselleen sopivia työskentelyn muotoja. Koulussa huomioidaan oppimisen moninaisuus ja käytetään suunnitelmallisesti toiminnallisuutta, erilaisia oppimisympäristöjä ja yhteistyötä kouluyhteisön sisällä että lähiyhteisöjen kanssa. Työskentelyssä hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologian sekä verkkoympäristöjen mahdollisuuksia opiskelun, ajattelun, luovuuden, yhteistyön ja vuorovaikutuksen rikastamiseen. Oppilaan vapaa-ajalla tapahtuva oppiminen otetaan huomioon ja liitetään se tarkoituksenmukaisesti koulutyöhön.

Lukuvuosisuunnitelmassa täsmennetään koulutyön käytännön toteuttamista, yhteistyön muotoja, toimintaperiaatteita sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteita.