Espanjan opettajien kurssilla Sevillassa

Vietin 16.-23.4.2022 Sevillassa espanjan opettajille suunnatulla Erasmus+ KA1-kurssilla.  Kurssin järjestäjä Spanish Institute for Global Education -kielikoulu on erikoistunut luonnolliseen kielenoppimiseen (Natural Approach to Language Learning). Koulun perustaja ja opekurssin vastuuopettaja, María Teresa Alonso on tutkinut luonnollista kielitaitoa ja toimii myös dekaanina Loyolan yliopistossa. Kurssiviikko tarjosi rautaisannoksen kielenoppimisen teoriaa ja käytäntöä sekä kulttuuritietoa. Osallistujista suurin osa oli Suomesta, sillä kielikoululla oli Erasmus+-projekti suomalaisten vapaan sivistystyön espanjan opettajien kanssa. 

Arkipäivisin oppitunteja oli klo 8.30-13.30. Lounaalle mentiin kotiin. Kaikki osallistujat majoittuivat espanjalaisissa perheissä. Minä majoituin 80-vuotiaan rouvan kotona. Tyypilliseen tapaan osa aikuisista lapsista asui vielä kotona. Lapset ja lapsenlapset kokoontuivat useana päivänä lounaalle isoäidin luo. Mikäli espanjalainen elämänrytmi ei ollut tuttua, tuli se viimeistään nyt tutuksi. Siestan jälkeen alkoi kurssin kulttuuriohjelma, joka kesti illalliseen asti eli yhdeksään kymmeneen asti. 

Sábado16.4.2022

Saavuimme suoraan lentokoneesta keskelle Sevillan pääsiäislauantain humua. Espanjalaisessa pääsiäisessä on jotain, mikä hämmentää ja koskettaa: suitsukkeet, korvia huumaava musiikki, pimeydessä loistavat soihdut, hiljaisuus kun kulkue pysähtyy ja katoilta satavat ruusun terälehdet. Mitä paremmin traditiota ymmärtää, sitä enemmän kulkueiden symboliikkakin avautuu. Pääsiäinen on Espanjassa ja etenkin Sevillassa maagista aikaa, jota tullaan katsomaan pitkänkin matkan takaa, riippumatta uskonnollisen vakaamuksen syvyydestä. Kielen oppiminen on aina kulttuurin oppimista, mutta syystä tai toisesta pääsiäinen ei uusissa espanjan oppikirjoissa juuri näy. Itse odotin kulkueiden lisäksi pääsiäisherkkujen syömistä. ¡Qué rico!

Domingo 17.4.2022

Sunnuntain vierailukohteina olivat Jérez ja Cádiz.  Valitettavasti hevoset ja sherryt jäivät toiseen kertaan, kun matka jatkui Jérezistä Euroopan vanhimpana kaupunkina pidettyyn Cádiziin. Säät suosivat. Koska mukana oli asiantunteva opas, jätin Cádizin mahtavat hiekkarannat sikseen ja suuntasin kaupunkikierrokselle, katedraaliin ja tapaamaan Dama de Cádizia eli foinikialaista sarkofagia.

Espanjan tunteminen on historian tuntemista. Jokainen valloittaja on jättänyt jälkensä niin kieleen, kulttuuriin kuin maisemaankin. Vaikka kaikesta on lukenut maantuntemuksen kursseilla, paikan päällä foinikialaiset, kartagolaiset, roomalaiset ja arabialaiset vaikutteet konkretisoituvat, kun vain katsoo kaupungilla ympärilleen.

Lunes 18.4.2022

Ensimmäisen päivän oppitunneilla keskityttiin siihen, miten rakentaa oppiminen suullisen ilmaisun varaan heti alusta asti. Ihmiskunta on oppinut kielen puhumalla ja kuuntelemalla. Miksipä ei siis kielen oppija? Lukeminen on huomattavasti myöhempää perua kuin puhuminen ja kuunteleminen ja silti lukeminen ja kirjoittaminen dominoivat vieraan kielen alkeisopetuksessa. Sillä on seurauksensa. Moni oppija (ja varmaan opettajakin) ihmettelee, miksi vuosienkaan opiskelut eivät johda sujuvaan puhuttuun kielitaitoon tai edes ääntämisen hallitsemiseen. Opiskelluista kielen osista ei tulekaan kokonaisuutta. Sanalistat ja kielioppiruudut eivät auta, kun pitäisi puhua. Päivä antoi paljon ajateltavaa. Kuinka paljon oppitunneilla puhutaan muuta kuin kohdekieltä ja miksi? Minkä pitäisi muuttua, jotta kohdekielinen viestintä automaatistuisi jo alkeiskursseilla? 

Koska kaiken opiskellun pitäisi palvella jotain käytännön viestinnällistä päämäärää, kielioppikaan ei voi jäädä irralliseksi. Iltapäivän työpajassa kokeiltiin eri tapoja yhdistää espanjan menneiden aikamuotojen opiskelu erilaisiin käytännön viestinnällisiin tavoitteisiin. Koska espanjassa jo pelkkien eri persoonien taivutusmuotojen opiskelu on hikistä hommaa, käytännön suulliselle harjoittelulle jää helposti liian vähän aikaa. Muodot eivät automaatistu, eikä puhe siis luonnistu. Luonnollinen kielenoppiminen näkyy myös siinä, millaisia muita opiskelutapoja tunnilla käytetään. Päivän toisella oppitunnilla käsiteltiin yhteistoiminnallisen oppimisen tekniikoita.

Visita al Alcázar de Sevilla

Martes 19.4.2022

Päivän ensimmäisellä oppitunnilla käsiteltiin ilmaisun sujuvuutta. Moni mieltää kielellisen sujuvuuden ominaisuudeksi, joka on mahdollista saavuttaa vasta monen vuoden kieliopintojen tuloksena. Sujuvuuden pitäisi kuitenkin olla tavoite heti ensimmäisestä oppitunnista asti. Kielitaito voi siis olla sujuva jo alkeistasolla, vaikka kielelliset resurssit ovatkin vielä hyvin rajalliset. Käytännössä se siis tarkoittaa sitä, että tulee kuin apteekin hyllyltä se, mitä osaa. Monesti sujuvuus mielletään puhenopeudeksi, vaikka siitä ei olekaan kyse. Alusta asti on kuitenkin vaadittava sujuvuuden lisäksi kielellistä täsmällisyyttä, niin ääntämisen kuin rakenteen suhteen, muuten homma ei toimi. Kielen oppiminen on kuin soiton opettelua. Aika monta harjoittelutuntia tarvitaan, että Ukko Nooa monimutkaisemmat kappaleet alkavat soljua. Voihan sitä lukea vaikka kuinka monimutkaista nuottia, mutta soitoksi lukeimsesta ei vielä ole. 

Oppitunti- ja kurssitasolla sujuvuus lähtee oleellisen kieliaineksen suullisesta harjoittelusta. Opettaja valitsee
esim. 15-20 tärkeintä teemaan sopivaa istutettavaa fraasia eli mantraa, joita on tarkoitus harjoitella siten, että ne harjoittelun myötä automaatistuvat. Opiskelijoiden ei ole tarkoitus pelkästään papukaijoina toistella fraaseja, vaan mantrojen ympärille voi rakentaa vaikka millaisia tehtäväkokonaisuuksia. Itse päätin heti kokeilla "aamupiirin" tyylistä lähestymistä asiaan. Näin on tarkoitus saada istutettua "varmat" viestinnälliset rakenteet kullakin kurssilla. Ehkä näin päästään pysyvien muistijälkien jäljille. 

Mantrojen valinta alkeiskursseilla on suhteellisen helppoa, sillä tavoitteet ovat hyvin konkreettiset eli arjessa kiinni. Mantrojen valinta kuitenkin tarkoittaa sitä, että jo alkeiskursseilla käytetään surutta vaikkapa paljon myöhemmin esiteltävää subjunktiivia, koska sitä tarvitaan esim. toivotuksissa. Jos puheen opettelu painottuu, täytyy hyväksyä sekin, että ortografista tarkkuutta ei ole ehkä syytä vaatia heti.

Mitä pidemmälle edetään sitä hankalemmaksi tärkeimmän kieliaineksen valinta muodostuu. Varmaa kuitenkin on, että harjoittelua tarvitaan. Vaikka monille opiskelijoille voi olla hankalaa perustella esim. puhekurssien hyödyllisyyttä, selvää on, että sen minkä osaa sanoa, osaa myös kirjoittaa ja ehkä myös kuulla.

Kolmannella oppitunnilla käsiteltiin kriittisen ajattelun taitojen opettamista vieraan kielen oppitunnilla. Opettajat pääsivät opiskelijan rooliin eli harjoittelemaan käytännössä sitä, miten tekniikat toimivat. Näistä olisi iloa myös vaikkapa reaaliaineisiin ja äikkään. Onneksi kurssin päätteeksi saatiin kaikki materiaalit, sillä jo näissä kahdessa päivässä oli melkoisesti sulateltavaa. 

Visita Plaza de España y Parque de María Luisa

Miércoles 20.4.2022

Keskiviikkona saatiin uusia ideoita kulttuuritiedon opettamiseen. Tällä kertaa keskityttiin erilaisiin juhliin, ja niitähän Espanjassa riittää. Iltapäivällä kokeiltiin luovaa kirjoittamista ja rakennettiin kirjallisia hirviöitä. Pajaa piti luovan kirjoittamisen tutkija ja opettaja Blanca Acevedo. 

Koska Sevilla ja flamenco kuuluvat olennaisesti yhteen, on vaikea kuvitella, että yhtään kurssia järjestettäisiin ilman flamencoa. Niinpä keskiviikon iltaohjelmassa oli flamencoa. Poistuneet koronarajoitukset tiesivät myös sitä, että tuliaisina tuli myös muutakin. 

Visita Barrio Santa Cruz, espectáculo Flamenco

Jueves 21.4.2022

Aamulla suuntasimme Sevillan katedraaliin. Jos ette tienneet, Sevillan katedraali on maailman suurin katedraali. Sinne on haudattu myös Kolumbus ja koko joukko Espanjan entisiä kuninkaita. Aamupäivän kulttuurikierros jatkui Casa Pilatos -nimiseen palatsiin tutustumalla. Iltapäivällä tarkastelimme tutkivan journalistin ja yliopisto-opettajan, Álvarez Moralesin kanssa espanjalaisia stereotypioita ja myyttejä. Näiden kurssien parasta antia on se tieto, jota et voi mistään lukea. 

Viernes 22.4.2022

Perjantaiaamun aluksi taiteilija ja yliopisto-opettaja, Francisco Pérez Valencia esitteli 100 ideaa maailman parantamiseksi ja samalla saimme kuulla hänen elämänsä biisit. En ole aivan varma, olinko osa performanssitaidetta vai oppitunnilla, mutta muutama ajatus jäi tuostakin sessiosta elämään. Perjantain toisella oppitunnilla käsiteltiin musiikin ja elokuvien hyödyntämistä.

Viimeisellä oppitunnilla keskityttiin omaan opettajuuteen. Mitä pidetään, mitä heitetään menemään, minne suunnataan. Pidin erityisesti siitä, että teimme realistisen suunnitelman siitä, miten aiomme hyödyntää opittua. Vaikka kurssin aikana tietoa tuli aivan järkyttävä määrä ja vaikka tuo tieto vaati laittamaan aika monta asiaa uusiksi oppitunneilla, suunnitelman ohjeistus oli sellainen, että muutos tuntui mahdolliselta. Askel kerrallaan. 

Visita a Triana, tapas de despedida

Sábado 23.4.2022

Me suunttaamme kotiin. Sevilla jää valmistautumaan pian alkavaan feriaan. Kaupunki täyttyy taas niin ulkomaisista kuin espanjalaisista turisteista. Talonmies lupasi opettaa sevillana-tanssin askeleet, jos palaisin huhtikuun ferian aikaan. Ehkä ensi vuonna. Illalla pelaa Sevillan oma Betis ja voittaa Copa del Reyn. Taas Sevillassa juhlitaan.  


Un abrazo,
Hanna-Kaisa 

P.S. SIGE:n espanjankielinen blogi viikon kuulumisista

 
P. P. S. Kurssia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin. Onko ohjelma valmis? Onko ohjelma riittävän tarkka? Päästäänkö ohjelman avulla luvattuihin oppimistuloksiin? Onko vapaa-ajan aktiviteetit opastettuja vai eivät? Keitä opettajat ovat? Mainitaanko heidät nimeltä? Mikäli kurssitietokannassa kommentteja ei ole, löytyykö niitä muualta? Mitä muuta järjestävä taho tekee?