Erityisluokanopetus
Erityinen tuki
Erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta ja muusta perusopetuslain mukaan annettavasta tuesta. Erityisopetus järjestetään oppilaan etu ja opetuksen järjestämisedellytykset huomioon ottaen muun opetuksen yhteydessä tai osittain tai kokonaan erityisluokalla tai muussa soveltuvassa paikassa. Erityisen tuen antamiseksi opetuksen järjestäjä (Orimattilassa opetuspäällikkö) tekee kirjallisen päätöksen, joka tarkistetaan ainakin toisen vuosiluokan jälkeen sekä ennen seitsemännelle vuosiluokalle siirtymistä. Erityisen tuen antamista koskevassa päätöksessä määrätään oppilaan pääsääntöinen opetusryhmä, mahdolliset tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä tarvittaessa oppilaan opetuksen poikkeava järjestäminen, kuten yksittäisen oppiaineen oppimäärän yksilöllistäminen.
Erityisen tuen päätös voidaan tehdä ennen esi- tai perusopetuksen alkamista taikka esi- tai perusopetuksen aikana ilman sitä edeltävää pedagogista selvitystä ja oppimisen tehostetun tuen antamista, jos psykologisen tai lääkeketieteellisen arvion perusteella ilmenee, että oppilaan opetusta ei vamman, sairauden, kehityksessä viivästymisen tai tunne-elämän häiriön taikka muun vastaavan erityisen syyn vuoksi voida antaa muuten.
Luokkamuotoisen erityisopetuksen tavoitteena on oppilaslähtöinen, kuntouttava, oppimisen ja opiskelun taitojen vahvistumista ohjaava opetus ja koulunkäynti. Sen ei ole tarkoitus olla oppilaalle pysyvä koulunkäynninmuoto. Oppilaan tiedolliset ja taidolliset vahvuudet huomioiden, oppilas voi opiskella joustavasti oppiaineita yleisopetuksen yhteistyöluokassa. Pääsääntöisesti tavoitteena on oppilaan integroituminen ja siirtyminen yleisopetukseen.
Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma
Erityistä tukea koskevan päätöksen toimeenpanemiseksi oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Se on kirjallinen suunnitelma oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin tavoitteista, sisällöistä, käytettävistä opetusjärjestelyistä, pedagogisista menetelmistä ja oppilaan tarvitsemasta tuesta ja ohjauksesta.
Suunnitelma laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan tai tarvittaessa oppilaan muun laillisen edustajan kanssa, ellei siihen ole ilmeistä estettä. Suunnitelma tarkistetaan tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran lukuvuodessa, oppilaan tarpeiden mukaiseksi. Suunnitelman keskeinen sisältö määräytyy opetussuunnitelman perusteiden mukaan.
Erityisluokat lukuvuonna 2024-2025
3-4 E Asta Kettuneni
5-6 E Henni Ristola
7 E Kalle Vainio
8 E Kaisa Vettenranta
9 E Mari Keituri
TAO A Jaana Sorvari
TAO B Virva Virtanen