Kasvun ja oppimisen tuki

Kasvun ja oppimisen tuki

Kehittämisen kohde 

Tavoitteet/toimenpiteet 

Arviointi 

Arjen pedagogiikka ja yleinen tuki  

 

Toiminnan kehittämisen painopisteenämme on päiväkodin ruokakasvatus sekä jatkamme edellisen vuoden kehittämistoimenpiteenä olleen leikkipajatoiminnan kehittämistä. 
Jatkossa otamme pajoihin mukaan erityiseksi teemaksi monikulttuurisuuden. Pajoihin osallistamme myös perheitä mahdollisuuksien mukaan ja tätä kautta lisäämme yhteisöllisyyden tunnetta. 

Iloinen mieli ja hyvä olo syntyy ruuasta, sen tekemisestä, toisten kanssa jakamisesta ja yhdessä syömisestä. Tätä kehitystyötä teemme yhdessä lasten kanssa: ruokailurutiinia selkeytetään kuvien avulla, suhtaudumme ruokailuun positiivisen kannustamisen kautta. Käytössämme on esim. ruokapassit tai kannustuslusikat. Harjoittelemme ruokarohkeutta tutustumalla ruokaan kaikkien aistien kautta sekä keskustelemalla ruuasta lasten ja kasvattajien kesken. Ruokakeskustelut toimivat meillä myös osana erilaisiin tapoihin ja kulttuureihin tutustumisena. 

Arjen pedagogiikan ja yleisen tuen kehittämiseen tavoitteena on toiminnan selkeyttäminen ja opetuksen stukturointi kuvien käytön kautta. Sarjakuvitamme lapsille tilanteita ja hyödynnämme pikapiirtämista. Kuvat ovat vahvasti arjen kaikissa toiminnoissa ja tilanteissa läsnä.

Jatkuva toiminnan arvionti ja kehittäminen tiimeissä, SAK-ajalla, viikkopalavereissa

Henkilöstöresurssin käyttö tuen näkökulmasta 

 

 

Tavoitteena on, että lapsi saa tarvitsemansa tukitoimet oikea aikaisesti ja että erityisavustajaresurssi kohdentuu tarkoituksenmukaisesti. Tuen tarpeen havainnointi ja tuen antaminen kuuluvat koko henkilöstölle. 

Kasvun ja oppimisen ohjaajat työskentelevät yhdessä ryhmien henkilökunnan kanssa ruokailutilanteissa ohjaten lapsia, tuoden ruokarauhaa ja turvallisuuden tunnetta.

 

 Tuen tarpeenmukaista ohjautumista arvioidaan säännöllisesti: 

Pienaluetapaamiset keväisin. 
Toimintavuoden aikana jatkuvaa arviointia sekä alueellisesti, esimiesalueella että talon sisällä. Päiväkodissa keskustelut viikkotapaamisissa, ryhmissä ja oppilashuoltoryhmän tapaamisissa