Äidinkielen ja kirjallisuuden opiskelun käytänteitä
Käytänteitä
Arvioinnista ja läksyistä
Kirjallisuuden lukeminen
- Töille annettuja määräpäiviä täytyy noudattaa. Ilman hyväksyttävää syytä myöhässä palautetusta tehtävästä vähennetään arvosanaa ½ numeroa/ myöhästynyt päivä (sairaspoissaolot yms sovitaan tietysti aina erikseen.) Yksi arvioitavista tavoitteista äidinkielessä on työskentelyprosessin hallinta ja aikataulujen noudattaminen on yksi keskeinen osa sitä.
- Arvioitavat näytöt (yksin tai ryhmässä tehdyt kirjoitustyöt, ryhmätyöt, suulliset tehtävät, puheet, ryhmäkeskustelut, esitelmät, kokeet, kirjallisuustyöt, videot, posterit yms) löytyvät Wilmasta. Osa näytöistä vaatii etukäteisvalmistautumista ja osa tehdään tuntitehtävinä.
- Kokeet saa viedä kotiin vanhemman nähtäväksi, jos oppilas tai vanhempi niin toivoo. Automaattisesti niitä ei kotiin jaeta, vaan oppilas voi itse pyytää kokeen kotiin nähtäväksi. Kannustamme näyttämään kokeet myös kotona. Arviointi näkyy joka tapauksessa aina Wilmassa.
- Poissaolojen aikana tuntien tehtävät voi katsoa Wilmasta tai kysyä kaverilta.
- Äidinkielessä arvioidaan neljää eri osa-aluetta: vuorovaikutustilanteissa toimimista, tekstien tulkitsemista, tekstien tuottamista ja kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtämistä. Kaikki tunnilla tehty, arvioitavat tehtävät ja kotiläksyt - kaikki tekeminen käytännössä - vaikuttaa äidinkielen arviointiin. Käymme kaikki arvioitavat tavoitteet ja niistä annettavat näytöt oppilaiden kanssa läpi oppitunnilla. Osassa tavoitteista arviointi on jatkuvaa ja näyttöjä osaamisesta annetaan jokaisella oppitunnilla (esim. vuorovaikutustaidot) ja osa tavoitteista arvioidaan tiettyjen näyttöjen avulla.
- Tarjoamme äidinkielessä yleisiä tukiopetuksia jaksoittain (näistä tulee erillinen Wilma-viesti ennen tukiopetusta) ja eri osa-alueista sovitusti esimerkiksi ennakoivasti ennen uutta asiaa tai kertauksenomaisesti ennen koetta. Tukiopetusta voi pyytää opettajalta erikseen.
- Työskentelytaidot vaikuttavat arviointiin.
- Äidinkielen ja kirjallisuuden yksi neljästä arvioitavasta osa-alueesta on vuorovaikutustaidot. Harjoittelemme tunneilla mm. ryhmässä työskentelyä, mielipiteen ilmaisemista, erilaisten puheiden ja esitelmien pitoa ja käytämme myös draamaa työvälineenä. Osaa oppilaista esiintyminen ja vuorovaikutustilanteet jännittää kovasti. Tutussa ja turvallisessa ryhmässä esiintyminenkin on helpompaa, siksi käytämme ryhmäytymiseen aikaa. Puhumme myös esiintymisjännityksestä tunneilla. Esitelmät ja puheet voi pitää myös pienemmälle ryhmälle tai vaikka opettajalle kahdestaan, jos opettajan kanssa niin etukäteen sovitaan ja asialle on hyvät perusteet – jokaisella oppilaalla on omat tavoitteensa myös esiintymis- ja vuorovaikutustaitojen kehittämisen suhteen.
Kirjallisuuden lukeminen
- Tavoittena on lukuvuoden aikana lukea kolme-neljä kirjaa, joista tehdään arvioitavat näytöt.
- Yksi lukukirjoista voi olla kuunneltu äänikirja.
- Luemme sekä koko luokalle yhteisiä kirjoja että oppilaan itse valitsemia kirjoja tietystä opettajan antamasta kategoriasta.
- Kolmen-neljän pakollisen kirjan lisäksi jokaisella oppilaalla on mahdollisuus suorittaa myös yläkoulun lukudiplomi, jossa luettavia kirjoja ja niistä tehtäviä tehtäviä on yhdeksän. Suoritettu lukudiplomi arvostellaan kaikille sen huolellisesti suorittaneille arvosanaksi 10 ja se vaikuttaa siten myös positiivisesti äidinkielen kokonaisarvosanaan. Lukudiplomin avulla voi siis näyttää erinomaista osaamistaan kirjallisuudessa.
- Kodin kannustus ja lukevien aikuisten esimerkki on tärkeää lukutaidon kehittymisen kannalta - kiitos siis yhteistyöstä tässä asiassa!
- Koululla on pieni kirjasto, mutta lukukirjoja voi (ja kannattaakin) lainata myös lähikirjastoista. Huolehdithan, että sinulla on siis kirjastokortti tallessa.