LUKU 12 VALINNAISUUS PERUSOPETUKSESSA

Koulujen omat suunnitelmat

Mahdolliset koulukohtaiset täydennykset kirjataan koulukohtaiseen toimintasuunnitelmaan.

Tähän linkki koulun toimintasuunnitelmaan vastaavaan kohtaan.

Kunnan OPS-sisältö

Opetuksen järjestäjä päättää valinnaisuudesta opetuksessa siten, että tarjonta toteuttaa perusopetukselle asetettuja tavoitteita ja vastaa oppilaiden tarpeisiin. Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa

Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit

- miten taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit käytetään

  • mikäli opetuksen järjestäjä päättää tuntien jakamisesta eri taide- ja taitoaineiden kesken, laaditaan opetussuunnitelma kunkin taide- ja taitoaineen osalta ottaen huomioon ko. oppiaineen paikallinen kokonaistuntimäärä ja opetussuunnitelman perusteissa määritelty oppiaineen rakenne
  • mikäli opetuksen järjestäjä päättää, että kaikkien tai joidenkin valinnaisten tuntien käyttö perustuu oppilaan valintaan, laaditaan valinnaisten tuntien muodostamille syventäville opinnoille oma suunnitelmansa, jossa määritellään opintojen nimi, laajuus, tavoitteet, sisällöt, oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät mahdolliset erityispiirteet sekä vuosiluokat, joilla valinnaista ainetta tarjotaan.

Valinnaiset aineet

- mitkä ovat oppilaille tarjottavat valinnaiset aineet

  • mikä on kunkin valinnaisen aineen nimi ja laajuus sekä vuosiluokat, joilla kutakin valinnaista ainetta tarjotaan
  • miten vuosiviikkotunnit jaetaan vuosiluokittain
  • mitkä ovat kunkin valinnaisen aineen tavoitteet ja sisällöt vuosiluokittain sekä oppimisympäristöihin, työtapoihin, tukeen ja ohjaukseen liittyvät mahdolliset erityispiirteet.

Vieraiden kielten vapaaehtoiset ja valinnaiset oppimäärät

- mitkä ovat oppilaille mahdollisesti tarjottavat vapaaehtoiset ja valinnaiset kielet

  • miten niiden vuosiviikkotunnit jaetaan vuosiluokittain
  • mitkä ovat opetussuunnitelman perusteiden pohjalta määritellyt tavoitteet ja sisällöt vuosiluokittain sekä oppimisympäristöihin, työtapoihin, tukeen ja ohjaukseen liittyvät mahdolliset erityispiirteet.

Käsityö vuosiluokilla 8-9 (Valinnainen)

Käsityön opetuksessa noudatetaan valtakunnallista opetussuunnitelmaa, jossa on määritelty myös oppiaineen tehtävä. Samalla syvennetään aiemmin opittuja tietoja ja taitoja.

Käsityön opetus vahvistaa ja syventää oppilaiden omasta elämysmaailmasta nousevaa innovointia ja ongelmanratkaisua sekä käsityön tekemiseen, ilmaisuun ja suunnitteluun liittyvien tietojen ja taitojen osaamista. Käsityön kasvatustehtävänä on tukea oppilaiden hyvinvointia ja elämänhallintaa sekä työelämään ja ammattiin liittyviä valintoja. Sisältöalueista muodostetaan yhtenäisiä oppimistehtäviä, joissa useat sisällöt limittyvät yhtäaikaisesti toisiinsa. Sisältöjen toteuttaminen antaa oppilaalle monipuolisen kokemuksen käsityön alueista ja mahdollisuuden useiden käsityötaitojen omaksumiseen.

Käsityötä oppiaineena vuosiluokilla 8-9 tarjotaan siinä muodossa kuin siitä on kuntakohtaisesti päätetty.
Opetuksen järjestämisessä noudatetaan opetussuunnitelman perusteiden määrittelemiä sisältöjä ja tavoitteita.
Käsityö on Kinnulassa 8.-9. luokalla oppilaan valitsema valinnaisaine. Opetus jatkaa seitsemännen vuosiluokan kohdalla esitettyä oppilaslähtöistä ajattelutapaa. Tehtävät laaditaan siten, että oppilaan osaaminen syvenee ja laajenee.

Valinnaisissa ryhmissä vuosiluokilla 8-9, edellisten luokkien kohdalla esiin tulleiden lisäksi, valittavia työtekniikoita ja aihealueita voivat olla esim. seuraavat:

-Kankaan kuvioinnin, maalauksen ja värjäyksen tekniikat, painokangassuunnittelu
-Kaavoitus, kaavan muutokset
-Tilkkutyö, applikaatio, vanukirjonta
-Huovutus
-Sisustamisen elementit
-Kankaankudonta
-Vanhojen tekstiilien/ vaatteiden uudistaminen/ kunnostaminen
-Käyttöesineiden/ tavaroiden kunnostaminen
-Plasmaleikkaus
-Kaasujuotos
-Mig- ja puikkohitsaus
-Ruiskumaalaus

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Perusopetuksen valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatko-opintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden kehittää osaamistaan kiinnostuksensa suunnassa. Valinnaisuus tukee opiskelumotivaatiota ja kartuttaa valintojen tekemisen taitoja.