1.1 Opetussuunnitelman perusteet ja paikallinen opetussuunnitelma

Koulujen omat suunnitelmat

Mahdolliset koulukohtaiset täydennykset kirjataan koulukohtaiseen toimintasuunnitelmaan.

Tähän linkki koulun toimintasuunnitelmaan vastaavaan kohtaan.

Kunnan OPS-sisältö

Kunnan OPS-sisältö

luku 1.

- Paikallinen opetussuunnitelma laaditaan Kinnulan kunnan omana kaikkia perusopetuksen kouluja koskevana, ja se hyväksytään suomenkielistä opetusta varten.

- Opetussuunnitelman rakenne on perusteitten mukainen, ja se julkaistaan mm. Peda.Netissa sekä kunnan verkkosivuilla.

- Henkilöstö sekä oppilaat ja huoltajat osallistuvat opetussuunnitelman laatimiseen, arviointiin ja kehittämiseen laajoilla lausuntokierroksilla ja kuntakohtaisissa keskustelutilaisuuksissa.

- Opetussuunnitelman laatimiseen liittyvä yhteistyö esiopetuksen (meillä osa koulua) ja muun varhaiskasvatuksen sekä lukion kanssa järjestetään hyödyntämällä nykyisiä varhaiskasvatuksen ja toisen asteen oppilashuollon verkostoja.

- Paikalliset erityispiirteet ja -tarpeet, arviointien ja kehittämistyön tuottama tieto ja kehittämisen tavoitteet sekä muut paikalliset suunnitelmat otetaan opetussuunnitelman valmistelussa huomioon läpäisyperiaatteella eri oppiaineissa. - Kinnulalla on Wiitaunion kanssa yhteinen oppimisen tuen ja oppilashuollon käsikirjan, mikä osaltaan liittyy lukuun 8 OPPILASHUOLTO. - Opetussuunnitelman toteutumista ja kehittämistä seurataan lukuvuosisuunnitelman laadinnan yhteydessä. Arviointi toteutetaan kahden vuoden välein tehtävässä laajassa arviointikyselyssä, jossa pyydetään arviointia opettajilta, oppilailta sekä huoltajilta. Kysely laaditaan syksyllä 2016. - Aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnitelma sekä tietostrategia täydentävät opetussuunnitelmaa. - Opetus järjestetään ainejakoisena ja vuosiluokittain etenevänä erillis- tai yhdysluokkaopetuksena. Poikkeustapauksissa voidaan tarvittaessa järjestää opetus yksittäiselle oppilaalle vuosiluokkiin sitomattomana opetuksena, jolloin oppilaalle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma valtakunnallisten perusopetuksen perusteiden tavoitteiden mukaisesti. - Oppiaineiden vuosiluokittaisesta tuntijaosta on sivistyslautakunnan päätös.

- Valinnaisia aineita vuosiluokille 6.-9. käsitellään luvussa 12 VALINNAISUUS PERUSOPETUKSESSA. - Oppilaanohjauksen järjestäminen löytyy luvuista 14.4.14 ja 15.4.19 OPPILAANOHJAUS.


Paikallinen opetussuunnitelma, sitä tarkentavat lukuvuosisuunnitelmat sekä muut suunnitelmat laaditaan opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla OPS-perusteissa kuvattuja tavoitteita ja periaatteita noudattaen. Opetuksen järjestäjä voi päättää opetussuunnitelmaan sisältyvien ratkaisujen delegoinnista kouluille ja koulukohtaisen opetussuunnitelman laadinnasta.

Tässä alaluvussa määrätään ne paikallisesti päätettävät opetussuunnitelmaratkaisut sekä opetussuunnitelmassa kuvattavat asiat, joita ei käsitellä muissa luvuissa. Opetussuunnitelman perusteiden kussakin pääluvussa määrätään tarkemmin, mitä paikallisessa opetussuunnitelmassa tulee kyseisessä luvussa käsitellyn kokonaisuuden osalta päättää ja kuvata.

Uuteen tuntijakoon ja opetussuunnitelmaan siirrytään 1.8.2016 vuosiluokilla 1-6. Samalla muuttuvat myös vuosiluokkien vähimmäisviikkotuntimäärät. Vuosiluokkien 7-9 siirtyminen tapahtuu vuosiluokka kerrallaan vuoteen 2019 mennessä.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Perusopetuksen ohjausjärjestelmän tarkoituksena on varmistaa koulutuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja oppimiselle. Ohjausjärjestelmän normiosan muodostavat perusopetuslaki ja -asetus, valtioneuvoston asetukset, opetussuunnitelman perusteet sekä paikallinen opetussuunnitelma ja siihen perustuvat lukuvuosisuunnitelmat. Järjestelmän eri osat uudistuvat, jotta opetuksen järjestämisessä pystytään ottamaan huomioon muutokset koulua ympäröivässä maailmassa ja vahvistamaan koulun tehtävää kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.

Opetussuunnitelman perusteet laaditaan perusopetuslain ja -asetuksen sekä tavoitteet ja tuntijaon määrittävän valtioneuvoston asetuksen pohjalta[1]. Perusteasiakirja on Opetushallituksen antama valtakunnallinen määräys, jonka mukaisesti paikallinen opetussuunnitelma valmistellaan[2]. Opetussuunnitelman perusteiden tehtävänä on tukea ja ohjata opetuksen järjestämistä ja koulutyötä sekä edistää yhtenäisen perusopetuksen yhdenvertaista toteutumista.

Perusopetus on opetuksen ja kasvatuksen kokonaisuus, jossa eri osa-alueiden tavoitteet ja sisällöt liittyvät yhteen ja muodostavat opetuksen ja toimintakulttuurin perustan. Tämän vuoksi opetussuunnitelman perusteet sisältävät tavoitteita ja sisältöjä koskevien määräysten lisäksi niiden ymmärtämistä avaavaa tekstiä. Perusteasiakirja sisältää tarpeellisilta osin myös viittauksia lainsäädäntöön, johon perusteissa määrättävät asiat perustuvat.

Paikallinen opetussuunnitelma on tärkeä osa ohjausjärjestelmää. Sillä on keskeinen merkitys sekä valtakunnallisten tavoitteiden että paikallisesti tärkeänä pidettyjen tavoitteiden ja tehtävien ilmentämisessä ja toteuttamisessa. Paikallinen opetussuunnitelma luo yhteisen perustan ja suunnan päivittäiselle koulutyölle. Se on strateginen ja pedagoginen työkalu, joka linjaa opetuksen järjestäjän toimintaa sekä koulujen työtä. Opetussuunnitelma liittää koulujen toiminnan muuhun paikalliseen toimintaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oppimisen edistämiseksi.


[1] Perusopetuslaki (628/1998), perusopetusasetus (852/1998), valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta (422/2012) ja valtioneuvoston asetus perusopetusasetuksen muuttamisesta (423/2012)

[2] Perusopetuslaki 14 § 2 mom. ja valtioneuvoston asetus (422/2012) 13 §