7.1 Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet
Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet Sastamalassa
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki käsittää oppilaan hyvinvoinnin huomioimisen kokonaisuutena. Tuen tarpeen varhainen havaitseminen ja tukitoimien aloittaminen ovat olennaisia asioita. Tuen toteuttaminen edellyttää yhteistyötä.
Pedagogisen tiimin rooli on olennainen osa tukitoimia suunniteltaessa ja koordinoitaessa. Pedagoginen tiimi ohjaa tarvittaessa opettajaa tukitoimien käytännönjärjestelyissä. Pedagogisen tiimin peruskokoonpanoon kuuluvat koulunjohtaja tai rehtori, erityisopettaja ja terveydenhoitaja sekä yläkoulussa lisäksi oppilaanohjaaja. Laajennettuun kokoonpanoon voivat kuulua myös koulun sosiaalityöntekijä, koulupsykologi ja muita asiantuntijoita tarpeen mukaan.
Erityisopettaja toimii konsultoivana työparina opettajalle. Yhdessä erityisopettajan kanssa suunnitellaan ja toteutetaan tarvittavia tukitoimia. Myös koulunkäyntiavustajan on oltava riittävästi tietoinen oppilaan tukemiseen liittyvistä asioista. Opettaja ohjaa koulunkäyntiavustajaa oppilaan tukemiseen liittyen.
Hyvin organisoidut oppilashuollon palvelut sekä muut tukipalvelut varmistavat oppilaan hyvinvoinnin. Sastamalan kaupungissa on tehty oppilashuollon suunnitelma, joka löytyy opetussuunnitelman osana luvusta 8. Oppilashuollon suunnitelmassa kuvataan oppilashuollon ammattihenkilöiden ja koulun välinen yhteistyö. Oppilashuollon ammattihenkilöt osallistuvat oppilaan tilanteen arvioimiseen siirryttäessä tuen tasolta toiselle sekä osallistuvat tarvittaessa tuen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Muita asiantuntijalausuntoja voidaan käyttää täydentämään näkemystä oppilaan kokonaistilanteesta.
Koulun yhteistyötahoja ovat mm. koulupsykologi, sosiaalitoimi, perheneuvola, terveydenhuolto, erikoissairaanhoito sekä nuorisotoimi. Sastamalassa on moniammatillisessa yhteistyössä sovittu myös lähetekäytännöistä ja konsultointitavoista. Opettaja voi konsultoida sovittujen käytäntöjen mukaisesti esimerkiksi koulupsykologia, koululääkäriä tai sosiaalityöntekijää. Sastamalassa on kehitetty myös perhepalveluverkoston toimintaa eri palveluiden välillä. Perhepalveluverkoston tarkoituksena on mm. lisätä yhteistyötä eri hallintokuntien ja palveluiden välillä sekä edistää asiakkaiden palveluiden toimivuutta ja tarkoituksenmukaisuutta.
Toiminta nivelvaiheissa
Nivelvaiheiden tehostamiseen ja sen myötä tuen jatkumon varmistamiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Sastamalassa on yhteiset nivelvaihe- ja tiedonsiirtokäytännöt. Siirtymävaiheiden käytäntöjä kuvataan opetussuunnitelman vuosiluokkakokonaisuuksien alussa luvuissa 13.1, 14.1 ja 15.1.
Esiopetuksesta perusopetukseen siirryttäessä on Sastamalassa tiedonsiirrossa suositeltavaa käyttää Tiedon ja taidon portaat -arviointimallia. Lapsen koulun aloitusta suunnitellaan tarvittaessa yhteistyössä huoltajien ja mahdollisten asiantuntijoiden kanssa.
Kuudennen vuosiluokan keväällä opettaja käy yhdessä oppilaan kanssa arviointikeskustelun. Arviointikeskustelun pääpaino on oppilaan opiskelumotivaation tarkastelussa.
Kuudennen vuosiluokan keväällä tarkistetaan erityisen tuen päätös yhteistyössä yläkoulun kanssa.
Yläkouluun siirryttäessä koulujen rehtorit, erityisopettajat, oppilaanohjaaja sekä luokanopettajat ja luokanohjaajat tekevät yhteistyötä tavoitteenaan oppilaan eheän koulupolun varmistaminen. Yhteistyön käynnistymisestä vastaa yläkoulu. Tiedonsiirrossa siirretään opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot.
Jatko-opintoihin siirtymisessä oppilaanohjaaja ja toisen asteen opinto-ohjaaja tekevät keskinäistä ja tarvittaessa monialaista yhteistyötä.
Kaikissa nivelvaiheissa käytössä ovat myös opettajien havainnointi, erilaiset ajankohtaiset testit tai arvioinnit sekä kirjoittamisen ja matemaattisten taitojen seuranta eri menetelmin. Tarvittavat tiedonsiirtopalaverit järjestetään yhteistyössä huoltajien ja opettajien kesken.