Luokan käytänteitä
3B-luokan käytänteitä
Läksyä tulee yleensä joka päivä. Repussa kulkevat ne kirjat, joista on tullut läksyä. Kirjoja ei saa koskaan jättää kotiin. Läksyt tehdään heti koulupäivän jälkeen samana päivänä, jona ne on annettu. Lukuläksy tehdään aina vanhemman kanssa ääneen lukien. Lukukirjan sisäkannessa on lukulista, johon vanhempi / joku aikuinen kuittaa lukuläksyn luetuksi. Joka päivä luetaan vähintään 15 minuuttia: se täyttyy joko annetusta lukukirjan lukuläksystä ja/tai vapaavalintaisesta lukemisesta.
Kirjastokorttia pidetään aina repussa mukana. Jos kirjastokortti on mennyt hukkaan, käykää hakemassa uusi netissä. PIN-koodi opetellaan ulkoa tai se voi olla aluksi vielä lapulla mukana. Käymme kuukausittain kirjastossa ja jokainen harjoittelee lainaamaan itselleen sopivaa luettavaa. Kokoamme koulussa luetut kirjat pulpetissa säilytettävään kirjalistaan. Lukemista kannattaa käydä lainaamassa myös kotiin, jotta hyvää luettavaa on aina saatavilla. Lainatut kirjat palautetaan kirjastokäynneillä, mutta vastuu lapsen lainoista on vanhemmalla, joka pystyy seuraamaan ja uusimaan lainoja netistä. Lukutaito on mielettömän tärkeä taito: pidetäänhän sen kehittymistä yhdessä arvossa!
Käyttäytymisen ja työskentelyn taitoja harjoittelemme päivittäin. Annan jatkuvasti suullista palautetta, kehuja, leimoja ja tarroja. Jokainen kuulee kehuja onnistumisistaan joka päivä, jopa joka tunti. Opettelemme alusta lähtien arvioimaan omaa toimintaa itsearviointilapulla, johon merkitään hymiöinä omia taitoja. Wilman tuntimerkintöihin laitan myös näkyviin työskentelyä, esimerkiksi erityisiä onnistumisia, läksyunohduksia tai tuntityöskentelyn häiritsemistä. 3. luokalla edellytetään opiskeluvälineiden löytymistä, joten myös näitä merkitsen Wilmaan. Näin myös te kotona pysytte paremmin selvillä siitä, miten koulussa menee. Jos tuntimerkinnöissä ei ole juuri merkintöjä, on opiskelu edennyt aika tavalliseen tapaan. Keskustelettehan kotona fiksusta tuntikäyttäytymisestä ja kehutte onnistumisista!
Erityisopettajana on Jenna Kortesoja, joka ottaa tukea tarvitsevia oppilaita tunneilleen sovitusti. Seurailen tuen tarvetta jatkuvasti ja mietimme sitten erityisopettajan kanssa yhdessä tukikeinoja. Jos olette kotona huolissanne lapsenne oppimisesta tai tarvitsette vinkkejä kotiin, olkaa yhteydessä luokanopettajaan.
Poissaolosta täytyy aina ilmoittaa kouluun Wilmassa. Käytössämme on Jyväskylän kaupungin poissaolomalli.
1) Jos lapsi on sairaana, ilmoita poissaolosta Wilmassa heti aamulla ennen koulun alkua. Poissaolo on helppo ilmoittaa puhelimella Wilma-sovelluksessa. Paina kohtaa "tuntimerkinnät" ja sitten alhaalla pyöreää kasvokuvaa. Valitse "luvallinen sairaspoissaolo". Seuraavan päivän poissaolosta voi ilmoittaa klo 12 jälkeen. Sairaspoissaoloksi hyväksytään esim. normaalit flunssataudit tai muut sairastelut, jolloin ei voi olla koulussa. Sairaspoissaoloa ei ilmoiteta, jos oppilas ei ole sairaana. Poissaoloaikana tehdään koulussa tehdyt tehtävät, jotka näkyvät Wilman Kotitehtävät -osiossa. Opettaja ei lähetä erikseen Wilma-viestiä tehtävistä, vaan huoltaja huolehtii, että tehtävät on tehty taas kouluun tullessa, jotta lapsi on pysynyt mukana toisten tahdissa.
2) Kaikki muut poissaolot: Tee hakemus Wilmassa kohdassa "Hakemukset ja päätökset". Laita myös opettajalle viesti tulevasta poissaolosta. Poissaoloksi hyväksytään mm. lääkärikäynnit ja lomamatkat muulloin kuin koulun loma-aikoina erityisestä syystä. Jos oppilas on poissa koulusta esimerkiksi lomamatkan vuoksi, lapsen täytyy tehdä opettajan antamat tehtävät lomamatkan aikana.