Koulujen sisäinen yhteistyö ja yhteistyö muiden tahojen kanssa Sastamalassa

Sastamala

Koulujen sisäistä yhteistyötä kehitetään opettajien välisellä monipuolisella yhteistyöllä. Yhteistyö voi laajimmillaan olla samanaikaisopettajuutta (ts. yhteisopettajuutta). Tämä merkitsee, että kaksi tai useampi opettajaa suunnittelevat, toteuttavat ja arvioivat opetusta sekä tavoitteiden saavuttamista eli oppimista yhdessä. Myös koulunkäyntiavustaja voi toimia yhteistyötiimissä. Tiimissä sovitaan yhteisestä tavoitteesta, huolehditaan tasavertaisesta työnjaosta ja sovitaan käytettävistä työtavoista.

Aina opettajan vaihtuessa edellinen opettaja välittää opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot uudelle opettajalle, jotta oppilaan saama tuki siirtymävaiheessa jatkuu keskeytyksettä.

Koulun toiminnan rakenteita kehitettäessä korostetaan yhteistyön merkitystä oppivan yhteisön mallintajana oppilaille.

Siirtymävaiheen tuki esiopetuksesta perusopetukseen

Sastamalan perusopetuksessa joidenkin alakoulujen yhteydessä toimii esiopetusryhmä. Hallinnollisesti esiopetus on osa varhaiskasvatusta. Näissä yksiköissä on mahdollista järjestää yhteisiä toimintahetkiä ja tilaisuuksia, jossa esiopetuksen oppilaat tutustuvat alkuopetuksen toimintaan. Koulun vuosisuunnitelmassa kuvataan mahdolliset esi- ja alkuopetuksen yhteissuunnittelun toteuttamisen periaatteet sekä suunnitelma esi- ja alkuopetuksen yhteistoiminnasta yhteistyössä esi- ja alkuopettajien kesken.

Siirtymävaiheen tuki toiselta kolmannelle vuosiluokalle

Toisen vuosiluokan keväällä pidetään arviointikeskustelu, jossa on mukana oppilas, huoltaja sekä tarvittaessa muita oppilaan koulunkäynnin tuen kannalta tärkeitä henkilöitä. Arviointikeskustelun pääpaino on oppimisen edistymisen arvioinnissa.

Toisen vuosiluokan lopussa tarkistetaan mahdollinen erityisen tuen päätös, tiedotetaan oppilaille ja huoltajille uusista oppiaineista ja muista siirtymävaiheeseen liittyvistä asioista.

Siirtymävaiheen tuki kuudennelta seitsemännelle vuosiluokalle

Kuudennen vuosiluokan keväällä opettaja käy yhdessä oppilaan kanssa arviointikeskustelun. Arviointikeskustelun pääpaino on oppilaan opiskelumotivaation tarkastelussa.

Kuudennen vuosiluokan keväällä tarkistetaan erityisen tuen päätös yhteistyössä yläkoulun kanssa.

Yläkouluun siirryttäessä koulujen rehtorit, erityisopettajat, oppilaanohjaaja sekä luokanopettajat ja luokanohjaajat tekevät yhteistyötä tavoitteenaan oppilaan eheän koulupolun varmistaminen. Yläkoulut esittelevät toimintaansa kuudesluokkalaisille ja heidän huoltajilleen. Kun oppilasvalinnat on tehty, oppilaille järjestetään tutustumistilaisuus heidän tulevaan yläkouluunsa.

Seitsemännen luokan alussa pidetään huolta uusien oppilaiden ryhmäytymisestä. Luokanohjaaja kutsuu syksyn aikana kunkin oppilaan ja hänen huoltajansa keskusteluun, jonka tavoitteena on tutustuminen ja oppilaan koulutyön suunnittelu.

Siirtymävaiheen tuki perusopetuksesta seuraavaan koulutusvaiheeseen

Jatko-opintoihin siirtymisessä oppilaanohjaaja ja toisen asteen opinto-ohjaaja tekevät keskinäistä ja tarvittaessa monialaista yhteistyötä.