Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)
Tieto- ja viestintäteknologian merkitys
Tieto- ja viestintäteknologian osaamisen kehittäminen
1) Oppilaita ohjataan ymmärtämään tieto- ja viestintäteknologian käyttö- ja toimintaperiaatteita ja keskeisiä käsitteitä sekä kehittämään käytännön tvt-taitojaan omien tuotosten laadinnassa.
2) Oppilaita opastetaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa vastuullisesti, turvallisesti ja ergonomisesti.
3) Oppilaita opetetaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa tiedonhallinnassa sekä tutkivassa ja luovassa työskentelyssä.
4) Oppilaat saavat kokemuksia ja harjoittelevat tvt:n käyttämistä vuorovaikutuksessa ja verkostoitumisessa.
Kaikilla näillä alueilla tärkeätä on oppilaiden oma aktiivisuus ja mahdollisuus luovuuteen sekä itselle sopivien työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tärkeätä on myös yhdessä tekemisen ja oivaltamisen ilo, mikä vaikuttaa opiskelumotivaatioon. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa välineitä tehdä omia ajatuksia ja ideoita näkyväksi monin eri tavoin ja siten se myös kehittää ajattelun ja oppimisen taitoja.
Tieto- ja viestintäteknologian osaamisen laajentaminen
Sastamalan tvt-ops
Vuosiluokat 1-2
Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)
Opetuksessa hyödynnetään esiopetuksen aikana ja koulun ulkopuolella oppilaille karttuneita tieto- ja viestintäteknologian (tvt) tietoja ja taitoja. Leikkiin perustuva työskentely on edelleen keskeistä. Tieto- ja viestintäteknologian perustaitoja harjoitellaan ja opitaan käyttämään niitä opiskelun välineinä. Samalla opitaan keskeistä käsitteistöä. Oppilaat pohtivat myös, mihin tarkoituksiin tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään lähiympäristössä ja mikä sen merkitys on arjessa.
Käytännön taidot ja oma tuottaminen:
- Koulutyössä harjoitellaan laitteiden, ohjelmistojen ja palveluiden käyttöä ja opetellaan niiden keskeisiä käyttö- ja toimintaperiaatteita. Tällaisia asioita ovat mm. laitteen käynnistäminen ja sulkeminen sekä sisään- ja uloskirjautuminen. Samoin harjoitellaan näppäintaitoja sekä muita tekstin tuottamisen ja käsittelyn perustaitoja. Tutustutaan kymmensormijärjestelmään, tiedostojen avaamiseen, tallentamiseen ja tulostamiseen.
Ohjelmointia opetellaan ikäkauteen sopivin menetelmin, esimerkiksi siten, että oppilaat liikkuvat toistensa antamien komentojen mukaan tai piirtävät toistensa keksimiä komentoketjuja. Pyrkimyksenä on hankkia valmiuksia loogiseen ajatteluun ja ohjelmoinnin idean ymmärtämiseen toiminnallisia harjoituksia tekemällä.
Vastuullinen ja turvallinen toiminta:
Oppilaiden kanssa keskustellaan ja luodaan yhdessä tvt:n turvallisia käyttötapoja ja hyviä käytöstapoja. Huomiota kiinnitetään myös terveellisiin työasentoihin sekä sopivan pituisten työjaksojen merkitykseen hyvinvoinnille.
Netiketti
Netissä kaikki ei ole:
- totta
- kivaa
- järkevää
- turvallista
- kiusaa
- riko lakeja
- vieraile ikävillä sivuilla
- usko kaikkea
- paljasta henkilöllisyyttäsi
- älä käy tuntemattomien kanssa keskusteluja, joita et haluaisi vanhempiesi lukevan
- älä lähetä kuvaa, jota et haluaisi isovanhempiesi näkevän
Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely:
-Oppilaita opastetaan käyttämään keskeisiä hakupalveluita, kokeilemaan eri työvälineitä ja tekemään pienimuotoisia tiedonhankintatehtäviä eri aihepiireistä ja itseä kiinnostavista asioista. Heitä kannustetaan toteuttamaan tvt:n avulla ideoitaan yksin ja yhdessä toisten kanssa.
Vuorovaikutus ja verkostoituminen:
Oppilaat saavat kokemuksia oppimista tukevien yhteisöllisten palveluiden käytöstä ja harjoittelevat käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Tällaisin harjoitteita voivat olla esimerkiksi jokin yhteinen tallenne, nettisivu, blogi, video tai muu yhteinen projekti.
Vuosiluokat 3-6
Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)
Tieto- ja viestintäteknologiaa (tvt) hyödynnetään monipuolisesti eri oppiaineissa ja muussa koulutyössä ja vahvistetaan yhteisöllistä oppimista. Samalla oppilaille luodaan mahdollisuuksia etsiä, kokeilla ja käyttää omaan oppimiseen ja työskentelyyn parhaiten sopivia työtapoja ja -välineitä. Koulussa tutkitaan tieto- ja viestintäteknologian vaikutusta arkeen ja otetaan selvää sen kestävistä käyttötavoista.
Käytännön taidot ja oma tuottaminen:
Oppilaat oppivat käyttämään erilaisia laitteita, ohjelmistoja ja palveluita sekä ymmärtämään niiden käyttö- ja toimintalogiikkaa.
He harjaantuvat sujuvaan tekstin tuottamiseen ja käsittelyyn eri välineillä ja oppivat myös kuvan, äänen, videon ja animaation tekemistä.
Sujuvaa tekstinkäsittelyä varten opetellaan kymmensormijärjestelmän käyttöä. Tekstinkäsittelystä opetellaan fontin valintaan liittyviä asioita: tyyppi, koko, väri, lihavointi, kursivointi ja alleviivaus . Lisäksi opetellaan pakotettu rivin- ja sivunvaihto, sekä kuvan lisääminen tekstiin . (3-4 lk). Opetellaan peruspikanäppäimet(6lk).Käytännön taitoina opetellaan myös tallentamiseen liittyviä asioita, kuten tallennuspaikan valinta, tiedostojen ja kansioiden nimeäminen ja hallinta sekä varmuuskopiointi.(3-4 ja 5-6 lk)
Tutustutaan taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmiin sekä niiden käyttöön.(5 ja 6 lk) Kuvankäsittelyä opetellaan omien kuvien kanssa ja piirtämällä. Tutustutaan äänen ja videon käsittelyyn sopivan ohjelman avulla.
Sähköpostista opetellaan lähettäminen ja liitetiedoston liittäminen viestiin. (5 ja 6 lk)
Oppilaita kannustetaan toteuttamaan tvt:n avulla ideoitaan yksin ja yhdessä toisten kanssa. Ohjelmointia kokeillessaan oppilaat saavat kokemuksia siitä, miten teknologian toiminta riippuu ihmisen tekemistä ratkaisuista.
Ohjelmointiin tutustutaan visuaalisen ohjelmointiympäristön avulla. Tällaisia ympäristöjä ovat esimerkiksi Scracth (3-4 lk), Koodaustunti ja Logo. (5-6 lk)
Vastuullinen ja turvallinen toiminta:
Oppilaita ohjataan tvt:n vastuulliseen ja turvalliseen käyttöön, hyviin käytöstapoihin sekä tekijänoikeuksien perusperiaatteiden tuntemiseen. Koulutyössä harjoitellaan eri viestintäjärjestelmien sekä opetuskäytössä olevien yhteisöllisten palvelujen käyttöä. Oppilaat saavat tietoa ja kokemusta hyvien työasentojen ja sopivan mittaisten työjaksojen merkityksestä terveydelle.
Netin käyttäytymissäännöt ja toisten huomioiminen ovat osa vastuullista ja turvallista toimintaa. Netin on vaaroista (mm. haittaohjelmat, virukset, identiteettivarkaudet, tietojen urkinta ja seksuaalirikolliset) on syytä olla tietoinen.
Tutustutaan tekijänoikeuksiin ja vapaasti kopioitavaan sisältöön netissä. (5-6lk)
Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely:
Oppilaat harjoittelevat etsimään tietoa useammasta eri lähteestä hakupalveluiden avulla. Heitä ohjataan hyödyntämään lähteitä oman tiedon tuottamisessa ja harjoittelemaan tiedon kriittistä arviointia. Oppilaita kannustetaan etsimään itselle sopivia ilmaisutapoja ja käyttämään tvt:tä työskentelyn ja tuotosten dokumentoinnissa ja arvioinnissa. (3, 4, 5, ja 6 lk)
Vuorovaikutus ja verkostoituminen:
Oppilaita ohjataan toimimaan oman roolinsa ja välineen luonteen mukaisesti sekä ottamaan vastuuta viestinnästään. Heitä ohjataan tarkastelemaan ja arvioimaan tvt:n roolia vaikuttamiskeinona. Oppilaat saavat kokemuksia tieto- ja viestintäteknologian käyttämisestä vuorovaikutuksessa koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa myös kansainvälisissä yhteyksissä.
Tätä voidaan harjoitella esimerkiksi jokin yhteisen tallenteen, nettisivun, blogin, videon tai muun yhteisen projektin kautta. (6 lk)
Vuosiluokat 7-9
Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)
Tieto- ja viestintäteknologian käyttö on luonteva osa oppilaan omaa ja yhteisön oppimista. Oppilaat syventävät taitojaan ja hyödyntävät opiskelussaan koulun ulkopuolella opittua. Heille muodostuu käsitys siitä, miten tieto- ja viestintäteknologiaa voi hyödyntää eri oppiaineiden opiskelussa, myöhemmissä opinnoissa ja työelämässä sekä yhteiskunnallisessa toiminnassa ja vaikuttamisessa. Oppimistehtävien yhteydessä tarkastellaan tvt:n merkitystä yhteiskunnassa ja vaikutuksia kestävään kehitykseen.
Käytännön taidot ja oma tuottaminen:
Oppilaita kannustetaan oma-aloitteiseen tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämiseen erilaisissa oppimistehtävissä sekä eri tehtäviin sopivien työtapojen ja välineiden valintaan. Heidän käsityksensä eri laitteiden, ohjelmistojen ja palvelujen käyttö- ja toimintalogiikasta syvenee. He harjaantuvat systematisoimaan, organisoimaan ja jakamaan tiedostoja sekä valmistamaan erilaisia digitaalisia tuotoksia itsenäisesti ja yhdessä. Ohjelmointia harjoitellaan osana eri oppiaineiden opintoja.
Kymmensormijärjestelmää käytetään ja harjoitellaan kaikissa aineissa. Tekstinkäsittelyn perusteita harjoitellaan ja opetellaan kuvan lisääminen ja asemointi tekstin kanssa. Opetellaan pikanäppäinten sujuva käyttö ja otsikkotyylin ja sisällysluettelon muodostaminen (äidinkieli ja kaikki aineet).
Muita käytännön taitoja ovat kansioiden ja tiedostojen hallinta, kopiointi, nimeäminen ja varmuuskopiointi (kaikki aineet). Taulukkolaskennassa tutustutaan funktioihin, kaavojen käyttöön, tietojen järjestämiseen ja kuvaajan tekemiseen (matematiikka).
Ohjelmoinnissa oppilasta perehdytetään opettajan valitsemaan ohjelmointikieleen (matematiikka).
Esitysgrafiikan käytöstä opetellaan hyvän esityksen periaatteet (reaaliaineet, kaikki aineet).
Kuvankäsittely- ja piirto-ohjelmien osaamista syvennetään (kuvataide), kuten myös ääni- ja video-ohjelmien (kielet, kuvataide, musiikki).
Sähköpostin lähettämistä ja tiedoston liittämistä opetellaan kaikissa aineissa.
Vastuullinen ja turvallinen toiminta:
Oppilaita ohjataan turvalliseen ja eettisesti kestävään tieto- ja viestintäteknologian käyttöön. He oppivat, miten suojaudutaan mahdollisilta tietoturvariskeiltä ja vältytään tiedon häviämiseltä. Vastuulliseen toimintaan ohjataan pohtimalla, mitä esimerkiksi käsitteet tietosuoja ja tekijänoikeus tarkoittavat, ja mitä seurauksia vastuuttomasta ja lainvastaisesta toiminnasta voi olla. Oppilaita opastetaan terveellisten ja ergonomisten työtapojen omaksumiseen.
Netin käyttäytymissäännöt ja toisten huomioiminen ovat osa vastuullista ja turvallista toimintaa. Netin on vaaroista (mm. haittaohjelmat, virukset, identiteettivarkaudet, tietojen urkinta ja seksuaalirikolliset) on syytä olla tietoinen.
Tutustutaan tekijänoikeuksiin ja vapaasti kopioitavaan sisältöön netissä. Muistetaan sovellusten asentamiseen liittyvät riskit.
Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely:
Oppilaita ohjataan monipuoliseen tiedon hankintaan ja tuottamiseen sekä tietolähteiden monipuoliseen käyttöön tutkivan ja luovan työskentelyn pohjana. Samalla harjoitellaan lähdekriittisyyttä ja opitaan arvioimaan omaa ja muiden - myös erilaisten hakupalveluiden ja tietokantojen - tapaa toimia ja tuottaa tietoa.
Vuorovaikutus ja verkostoituminen:
Opetuksessa käytetään yhteisöllisiä palveluita ja koetaan yhteistyön ja vuorovaikutuksen merkitys oppimiselle, tutkivalle työskentelylle ja uuden luomiselle. Oppilaita opastetaan käyttämään erilaisia viestintäkanavia ja -tyylejä tarkoituksenmukaisesti. Harjoitellaan tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämistä myös kansainvälisessä vuorovaikutuksessa ja opitaan hahmottamaan sen merkitystä, mahdollisuuksia ja riskejä globaalissa maailmassa.
Tätä voidaan harjoitella esimerkiksi jokin yhteisen tallenteen, nettisivun, blogin, videon tai muun yhteisen projektin kautta.