3.3 Tavoitteena laaja-alainen osaaminen

3.3 Tavoitteena laaja-alainen osaaminen (OPS-perusteet)

Laaja-alaisella osaamisella tarkoitetaan tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja tahdon muodostamaa kokonaisuutta. Osaaminen tarkoittaa myös kykyä käyttää tietoja ja taitoja tilanteen edellyttämällä tavalla. Siihen, miten oppilaat käyttävät tietojaan ja taitojaan, vaikuttavat oppilaiden omaksumat arvot ja asenteet sekä tahto toimia. Laaja-alaisen osaamisen lisääntynyt tarve nousee ympäröivän maailman muutoksista. Ihmisenä kasvaminen, opiskelu, työnteko sekä kansalaisena toimiminen nyt ja tulevaisuudessa edellyttävät tiedon- ja taidonalat ylittävää ja yhdistävää osaamista.

Arvot, oppimiskäsitys ja toimintakulttuuri luovat perustan osaamisen kehittymiselle. Kukin oppiaine rakentaa osaamista oman tiedon- ja taidonalansa sisältöjä ja menetelmiä hyödyntäen. Osaamisen kehittymiseen vaikuttavat sekä ne sisällöt, joiden parissa työskennellään, että erityisesti se, miten työskennellään ja miten oppijan ja ympäristön vuorovaikutus toimii. Oppilaille annettava palaute sekä oppimisen ohjaus ja tuki vaikuttavat etenkin asenteisiin, motivaatioon ja tahtoon toimia.

Seuraavassa kuvataan seitsemän laaja-alaista osaamiskokonaisuutta ja perustellaan niiden merkitys. Kokonaisuuksilla on useita liittymäkohtia toisiinsa. Niiden yhteisenä tavoitteena on perusopetuksen tehtävän mukaisesti ja oppilaiden ikäkauden huomioon ottaen tukea ihmisenä kasvamista sekä edistää demokraattisen yhteiskunnan jäsenyyden ja kestävän elämäntavan edellyttämää osaamista. Erityisen tärkeätä on rohkaista oppilaita tunnistamaan oma erityislaatunsa, omat vahvuutensa ja kehittymismahdollisuutensa sekä arvostamaan itseään.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet täsmennetään luvuissa 13, 14 ja 15 vuosiluokkakokonaisuuksittain. Tavoitteet on otettu huomioon oppiaineiden tavoitteiden ja keskeisten sisältöalueiden määrittelyssä. Oppiainekuvauksissa osoitetaan oppiaineiden tavoitteiden yhteys laaja-alaiseen osaamiseen.

Porin kaupunki

Laaja-alaisen osaamisen edistäminen on koulun tehtävä ja se kytkeytyy kasvatus- ja opetustyöhön sekä koulun toimintakulttuuriin. Koulujen tulee huolehtia, että laaja-alaisen osaamisen tavoitteet toteutuvat oppimisessa. Osa laaja-alaiseen osaamiseen liittyvistä tavoitteista liittyy tietoihin ja taitoihin, joihinkin tavoitteisiin päästään kiinnittämällä huomiota opetuksen prosessiin ja koulun toimintakulttuuriin. Koulujen opetussuunnitelmissa kuvataan kunkin laaja-alaisen osaamisalueen toteutus, seuranta ja arviointi. Laaja-alaisten osaamisalueiden tavoitteiden toteutuminen edellyttää suunnitelmallista yhteistyötä opettajien kesken.

Porin kaupungissa on laadittu opetussuunnitelman tueksi toimintamalleja, kuten Nuorten porilaisten marssi -vaikuttamispolku (L7), globaalikasvatussuunnitelma (L2, L7), Kulttuuripolku–kulttuuriopetussuunnitelma (L2, L4) ja Opas Porin kaupungin perusopetuksen päihdekasvatukseen (L3), joiden noudattaminen edistää laaja-alaisten osaamisalueiden tavoitteiden toteutumista. TVT-opetussuunnitelma (L5) on laadittu kaikkia kouluja sitovaksi.


Koulun opetussuunnitelmassa kuvataan:

- mitkä ovat opetussuunnitelman perusteissa määritellyn laaja-alaisen osaamisen mahdolliset koulukohtaiset painotukset ja miten painottuminen ilmenee (muilta osin laaja-alaisen osaamisen kuvaamisessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)

- mitkä ovat ne järjestelyt ja toimenpiteet, joiden avulla laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden toteutumisesta opetustyössä huolehditaan ja toteutumista seurataan (laaja-alaisen osaamisen tarkemmat tavoitteet määritellään vuosiluokkakokonaisuuksittain, katso luvut 13 - 15).

Koulukohtaiset osuudet voidaan kuvata myös erillisessä liitteessä.