2. Esiopetuksen tehtävä ja yleiset tavoitteet
2.6 Paikalliset näkökohdat
Paikallista opetussuunnitelmaa laadittaessa on tärkeää keskustella, mitä tässä luvussa määrätyt esiopetuksen tehtävät ja yleiset tavoitteet merkitsevät ja miten esiopetukselle asetettujen tavoitteiden toteutumisesta voidaan huolehtia.
Miten esiopetus järjestetään ja sitä ohjaavat velvoitteet Savukoskella?
Opetushallituksen vahvistamien esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaista
esiopetusta järjestetään Korvatunturin koululla omassa erillisessä ryhmässään samassa laajuudessaan kuin
1-2 luokan alkuopetus,opetuskielenä suomi.
Esiopetuksen tavoitteena on osaltaan tukea lasten kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä antaa heille elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja.
- Opetus tapahtuu yhteistyössä kotien kanssa ja opetukseen osallistuvilla on mahdollisuus käyttää päivähoitopalveluita.
-Esiopetuksen, ohjauksen ja tuen järjestämisen lähtökohtana on luoda lapselle hyvä ja turvallinen päivä kunnioittavassa ja ystävällisessä ilmapiirissä.
-Lapsella on lain mukaan oikeus kaikkina koulun työpäivinä saada opetussuunnitelman mukaista opetusta, oppilaanohjausta sekä riittävää kasvun ja oppimisen tukea ja tarvittava oppilashuolto.
Mikä on esiopetuksen tehtävä osana oppimisen polkua Savukoskella?
Esiopetuksen tehtävänä on edistää lapsen kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan jäsenyyteen ohjaamalla häntä vastuulliseen toimintaan ja yhteisesti hyväksyttyjen sääntöjen noudattamiseen sekä toisten ihmisten arvostamiseen.
Esiopetuksen keskeisenä tehtävänä on edistää lapsen suotuisia kasvu-, kehitys- ja oppimisedellytyksiä:
- tukemalla ja seuramalla fyysistä, psyykkistä, sosiaalista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä
- ennalta ehkäisten mahdollisesti ilmeneviä vaikeuksia.
- vahvistaen lapsen tervettä itsetuntoa myönteisten oppimiskokemusten avulla
- tarjoten mahdollisuuksia monipuoliseen vuorovaikutukseen muiden ihmisten kanssa
- kokemusmaailmaa rikastutetaan ja autetaan suuntautumaan uusiin kiinnostuksen kohteisiin
- taataan tasavertaiset mahdollisuudet oppimiseen ja koulun aloittamiseen.
Savukoskella varhaiskasvatus, esiopetus sekä perusopetus muodostavat lapsen kasvun ja oppimisen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden ja perustan elinikäiselle oppimiselle.
- Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman tiedot siirtyvät esiopetukseen sen alkaessa, vanhemman luvalla.
- Esiopetussuunnitelman tiedot siirretään perusopetukseen keväällä. Tarvittaessa järjestetään monialainen siirtopalaveri.
Päivähoitopalveluiden piiriin kuulumattomien lasten kohdalla on entistä oleellisempaa käydä keskusteluja huoltajien kanssa heti esiopetuksen alkaessa.
Mikä on esiopetuksen arvoperusta? Entä Savukosken näkökulmat ?
Kun on oikeus olla oma itsensä; ainutlaatuinen ja arvostettu. Tällöin lapsi oppii luovasti ja rohkeasti ympäristössään liikkuen ja tutkien, vapaasti ajatellen ja itse oivaltaen.
Keskeisenä arvona esiopetuksessa on lapsen oppimisen ilon löytyminen ja säilyminen.
Toisen huomioonottaminen ja kunnioittaminen, hyvät tavat sisäistäen, luo pohjan turvalliselle ja viihtyisälle oppimisympäristölle Korvatunturin koulussa.
Välittäminen toisesta rakentaa luottamuksen, joka antaa tilaa rohkeudelle ja luovuudelle.
Savukosken Korvatunturin koulun arvoperustaan kuuluu kuntamme ainutlaatuinen luonto (Korvatunturi), paikkakunnan perinnekulttuuri ja sen historia. Tavoitteenaon, että lapsi oppisi tuntemaan kotiseutunsa ja ymmärtämään sen arvon.
Mikä on oppimiskäsitys ja sen paikallinen näkökulma?
Savukoskella esiopetus perustuu oppimiskäsitykseen, jossa
- Lapset omaksuvat uusia tietoja ja taitoja vuorovaikutuksessa toisten lasten, opettajien, eri yhteisöjen ja lähiympäristön kanssa yhteydessä lasten arkeen ja kokemusmaailmaan.
- Oppiminen on kokonaisvaltainen tapahtuma, jossa toiminta, tunteet, aistihavainnot, keholliset kokemukset ja ajattelu yhdistyvät, mm. monialaisen oppiminen, ilmiöoppimisen, tutkivan oppimisen, ongelmalähtöisen tai projektioppimisen kautta.
- Olennaista oppimisessa on lasten oma toiminta ja luottamus omiin mahdollisuuksiinsa oppijana.
- Lasten tahdolla ja kehittyvällä taidolla toimia yhdessä on merkitystä oppimiselle.
Mitkä ovat laaja-alaisen osaamisen tavoitteet ja niiden painotusalueet Savukoskella?
Esiopetuksen sisältö lähtee lapsen tarpeista ja kehitystasosta. Korvatunturin koululla lapset ovat mukana suunnittelussa. Toiminnan lähtökohtana on lasten mielenkiinnon aiheet sekä heitä ympäröivä maailma.
Luottamuksellinen yhteistyö lapsen vanhempien kanssa on onnistuneen esiopetuksen perusta.
Myös vanhempien näkökannat otetaan suunnittelussa ja toteutuksessa huomioon, esim. esiopetukseen ilmoittautumisen yhteydessä tai kyselykaavakkein valitaan tulevan esiopetusvuoden painopistealueet.
Millä toimenpiteillä tavoitteiden toteutumista arvioidaan ja kehitetään?
Jotta asetettuihin tavoitteisiin päästäisiin, on tärkeää, että opettaja ja huoltajat kantavat yhdessä vastuun lapsen säännöllisestä osallistumisesta esiopetukseen.
Leikille, luovuudelle ja mielikuvitukselle annetaan tilaa ja aikaa. Lapsen omat mielipiteet, kokemukset ja tieto otetaan huomioon häntä koskevissa asioissa. Esiopetus on leikinomaista ja elämyksellistä toimintaa, jonka tavoitteena on lapsen oma aktiivinen toiminta ja oppimaan oppiminen. Omassa ikäryhmässä tapahtuva esiopetus, kuten myös koulun suurempaan oppilasryhmään kuuluminen tukee lapsen sosiaalisia valmiuksia. Toisten huomioonottaminen, tasapuolisuus ja kunnioitus on inkluusion toteutumiseksi olennaista. Pyrkimyksenä on poistaa lapsen oppimisen ja osallistumisen esteitä,näin esiopetusta kehitetään inkluusion periaatteiden mukaisesti.
Yhteistyö
Yhteistyö eri tahojen kanssa luo johdonmukaista kokonaisuutta.
Neuvoloiden tekemien havaintojen, mm. Lene-testin tietojen välittyminen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen puolelle huoltajien kautta edesauttaa lapsen kasvun ja kehityksen tukea.
Esiopetuksella on suuri merkitys lasten kasvun ja oppimisen tuen tarpeiden varhaisessa havaitsemisessa, tuen antamisessa ja samalla vaikeuksien ehkäisemisessä.