1.1 Opettajalle
Muusasta
Pedagogisia ajatuksia
Tiedonhakutehtävissä on useimmiten ajateltu useampaa oppilasta ja yhteistyötä. Muusa antaa vinkkejä tutkivaan oppimiseen oppiaineitakin yhdistävinä käytännönläheisinä tai kenties vaikka lennokkaina tiedonhakuprojekteina.
Muusan toiminnassa tulevat aktiivisesti käyttöön sekä visuaalisen että auditiivisen muistin hyödyntäminen, välitön palaute ja kokeilemisen kautta itse oivaltaminen. Esimerkiksi intervallien ja sävelkorkeuksien kuunteleminen itse juuri niin monta kertaa kuin kullekin on tarpeen ja mielekästä. Nuottikuvan ja äänen yhdistäminen on Muusassa viety hyvin konkreettiselle tasolle. Esimerkiksi säveltapailussa on rinnakkain kuva kädestä, kuva nuotista viivastolla, nuottiin liitettävä ääni sekä kirjoitettu tavu, jolloin myös oppijan työmuistin kuormitusta voidaan helpottaa.
Muusan musiikkitieto perustuu historian elävöittämiseen ja sen käsittämiseen tarinoina menneisyydestä, ei kylminä faktoina. Länsimainen taiteen historia kietoutuu yhdeksi kokonaisuudeksi antiikista nykyaikaan ja Muusa pyrkii tuomaan tämän esiin koko historiaosion läpi.
Muusa 1, matka musiikkiin on suunniteltu vastaamaan myös opettajan ja oppilaan avuksi ja iloksi eriyttämisen tarpeisiin. Opetussuunnitelman mukaan eriyttäminen on ensisijainen keino huomioida oppilaiden erilaisuus ja myös opetusryhmän ominaisuudet. Eriyttämisen osa-alueita ovat opittavan asian laajuus ja syvyys sekä etenemisnopeus. Ja tietysti opettamisen keinot. Muusan kautta minkä tahansa näistä osa-alueista voi huomioida luokkatilanteessa, oli tablet-tietokoneita käytössä sitten yksi tai kaksi tai koko luokallinen!
Opittavat perusasiat on Muusassa ilmaistu hyvin yksinkertaisesti, mutta syvemmälle asioihin voi sukeltaa helposti, niin musiikinteoriassa kuin musiikkitiedossakin. Muusalla voi eriyttää opetusta molempiin suuntiin!
Euterpe-helmet
Muusan Euterpe-helmet kannattaa ehdottomasti valmistaa! Sillä vaikka Muusa 1 havainnollistaa asiat monin tavoin, on helmien käyttö ehdottomasti suositeltavaa. Esimerkit on usein ilmaistu helmien avulla ja esimerkiksi intervallien ja rinnakkaissävellajien oppimisessa nauhasta on todella konkreettinen apu! Helmet ovat paitsi muistin apuväline myös hahmotuksen apu!
Muusa suosittelee, että musiikinluokassa voisi olla laatikollinen Euterpe-helmiä, joita voi hakea käyttöön tarvittaessa.
Muusan seuraava osa tulee opettamaan intervallien ja sointujen laadut Euterpe-helmien avulla, joten helminauha on HYVIN TÄRKEÄ ja olennainen osa oppimista. Lisäksi se on varsin kiva väline!
Myös laulunimien luettelun harjoitteluun se tottakai sopii! Euterpe-helmet ovat yksinkertaisesti värein koodimerkityt helmet molliasteikon lähtösävelestä LA duuriasteikon ylempään säveleen DO. Euterpe-helmissä on käytetty kahta helmiväriä ja kahta tussiväriä. Helmien värein osoitetaan suuret ja pienet terssit. Tussin väri kertoo, missä kohden asteikossa ovat pienet sekuntit. Siksi kokoamisvaiheessa värien käytössä on oltava huolellinen!
Tekniset ominaisuudet ja tehtävät
Muusassa on paljon erilaisia ja eritasoisia tehtäviä, yksinkertaisista “tarkista mitä osaat” -tyyppisistä tehtävistä luovuutta ja taitoa vaativiin tehtäviin. Melodia- ja rytmidiktaatit ovat loputtomasti toistettavissa. Nuottien piirtäminen on mukavaa ja tilan tyhjääminen onnistuu yhdellä napin painalluksella.
Kuulokkeet ovat oppilaalle ehdottoman hyvä varustus. Kuulokkeiden avulla toistot ja omatahtisuus on helppo toteuttaa ja työskentelyrauha säilyttää.
Muusa muistaa oppiaineiden integroinnin! Se tuo konkreettisesti esiin matematiikan ja musiikin yhteyden selkeillä nuottilaskutehtävillä. Kuvataide ja sanataide ovat läsnä Muusassa, sillä ne ovat vankkumaton osa musiikin historiaa. Sanan ja sävelen suhde on luja, samoin kuvan ja musiikin. Muusa yhdistää äidinkielen musiikin opiskeluun myös pienillä luovilla kirjoitustehtävillä ja toisaalta ottamalla esiin mielenkiintoisia sanoja, joilla laajentaa äidinkielen tietämystä.
Muusan luvut
1. MIKSI MUUSA
Antaa lähtökohdat ymmärtää, että taidemusiikin historialla on juuret kaukana menneisyydessä mutta ne ovat yhä läsnä!
2. ÄLYN VÄLÄYS
Muusa on ilmaisullisesti napakka ja monipuolisesti havainnollistava teoriaosuudessa.
3. JÄRJEN JUOKSU
Muusa on lennokas ja kerronnallinen historiaosuuksissa ja ylittää musiikinhistorian rajoja.
4. ORKESTERI
Orkesterin Muusa esittelee historiatietoja ja käytännön seikkoja hyödyntäen siten, että jokainen soitin saa oman ominaisluonteensa näkyviin ja ehdottomasti myös kuuluviin.
Muusa ei etene tietyssä järjestyksessä. Tekijät toivovat, että opettaja suunnittelee itse opiskeluaikataulun ja järjestyksen. Muiden kouluaineiden kirjat käsittelevät asiat kirjasarjasta riippuen eri järjestyksessä. Muusa toimii usein hyvänä laajennuksena äidinkielen, uskonnon, historian, kuvaamataidon tai matematiikan tunneilla käsiteltäville asioille.
Muusan toimintoja
Muusa muistelee
Muusa muistelee -laatikot avaavat jokainen jonkin käsiteltävään aiheeseen liittyvän historiallisen sivupolun. Ne on kirjoitettu tarinamaisesti ja niiden tarkoitus on tuoda oppilaan ulottuville jokin yleissivistykseen liittyvä pieni muistijälki. Muusa muistelee auttaa opitun asian yhdistämisessä todellisuuteen ja tarjoaa myös mahdollisuuksia etsiä lisää tietoa aiheesta, mikäli kiinnostus herää. Samaan tapaan laajennuksina toimivat erilaisista historian henkilöistä kertovat laatikot.
Muusa näpertää
Muusa näpertää -osioista löytyy sekä oppilaalle että opettajalle käytännön tekemistä löyhästi tai tiukemmin liittyen Muusan sisältöön. Muusa näpertää yhdistää kädentaidot ja musiikin opiskelun.
Muusa esittää
Muusa esittää on video-osio, jossa tutustutaan johonkin aiheeseen liittyvään asiaan toisin esitettynä ja eri tavalla kuin muussa materiaalissa. Esimerkiksi diskanttiavaimen piirtäminen opetetaan myös pienellä opetusvideolla.
Muusa ehdottaa
Muusa ehdottaa -osiot sisältävät vinkkejä ja linkkejä, joiden kautta tutustua musiikkiin käytännössä. Muusa ehdottaa pyrkii laajaan katsaukseen jokaisen aiheen kohdalla: yllätyksiä on luvassa aina! Muusa ehdottaa -osiot vievät usein YouTubeen, joten oppilaiden kanssa on hyvä käydä keskustelu siitä, että linkeistä ei ole tarkoitus kouluaikana lähteä omin luvin seikkailemaan eteenpäin. Usein toki linkki vaikkapa Mozartista vie ehdotuksin mielenkiintoisille musiikkiteille ja siten saa aikaan kenties jännittävän tiedonhakumatkan. Jos jokin linkki ei toimi, pyydämme ilmoittamaan siitä tekijöille Muusan Facebook-sivujen kautta.
Muusa tutkii
Muusan sivuilla oppilas pääsee myös itse kokeilemaan itse esimerkiksi miten ilmapalkin korkeus muuttaa puhaltimen ääntä. Silloin osion nimenä on Muusa tutkii!
Valkoinen norsu
Valkoinen norsu, osio jolla on hiukan selittämätön nimi, on tarkoitettu tiedonhaun ja verkkoturvallisuuden pieneksi oppaaksi koululaisille. Opettaja osaa neuvoa oppilaita tietysti tarkemmin, mutta Valkoista norsua voi käyttää runkona keskustelulle aiheesta. Ja mikäli haluaa, voi selvittää, mikä ihme on valkoinen norsu...
Lauletaan kuorossa!
Kuorolaulu on hyvä musiikinopetuksen muoto. Kuorolaulu edistää luokan hyvää yhteishenkeä. Tehdään yhdessä jotain yhteisen päämäärän eteen. Kuorolaulun tavoitteet voivat olla juuri niin korkealla kuin opettaja haluaa. Tavoitteena voi olla vaikka yksi laulu päivänavauksessa tai kansainväliseen kuorokilpailuun osallistuminen. Tärkeintä on, että tavoite on kaikille selvä.
Muusa sisältää muutamia moniäänisiä sovituksia. Lisää kuoronuotteja löydät Sulasol musiikkijärjestön kotisivujen kautta.
Muusa suosittelee:
Kuoronuotteja!
Arvon mekin ansaitsemme on sarja suomalaisia kansanlauluja lapsikuorolle. Sarjan sovitukset on tehty musiikkiluokkakuoron lisämateriaaliksi alakouluikäisille.