VI. Arviointi
XR-ympäristöön soveltuvia arviointimenetelmiä
XR-ympäristöihin sopivia arviointimenetelmiä on useita, joista osa perustuu keskusteluun opettajan ja opiskelijan välillä. Tässä on muutamia esimerkkejä:
-
Keskustelu: Keskustelu opettajan kanssa on yksinkertainen ja perinteinen arviointimenetelmä. Se on erittäin tehokas tapa arvioida opiskelijan oppimista, koska se mahdollistaa molempien osapuolten välisen vuorovaikutuksen ja mahdollisuuden kysyä kysymyksiä.
-
Portfolio: Portfolio on arviointimenetelmä, jossa opiskelija kerää yhteen erilaisia dokumentteja ja näytteitä työstään. Näihin dokumentteihin voi kuulua esimerkiksi kuvakaappauksia XR-ympäristöistä, jotka osoittavat, että opiskelija on suoriutunut oppimistavoitteista.
-
Itsearviointi: Itsearviointi on arviointimenetelmä, jossa opiskelija arvioi omaa oppimistaan. XR-ympäristöissä opiskelija voi esimerkiksi kirjoittaa lyhyen raportin tai esityksen, jossa hän kertoo oppimastaan ja kuvailee, miten hän on saavuttanut oppimistavoitteet.
-
Vertaisarviointi: Vertaisarviointi on arviointimenetelmä, jossa opiskelijat arvioivat toistensa oppimista. XR-ympäristöissä opiskelijat voivat esimerkiksi arvioida toistensa suoriutumista ryhmätyöskentelyssä tai antaa palautetta toistensa virtuaalisista esityksistä.
-
Aktiivinen osallistuminen: Aktiivinen osallistuminen on arviointimenetelmä, jossa opiskelija arvioidaan sen perusteella, miten aktiivisesti hän osallistuu oppitunteihin ja tehtäviin. XR-ympäristöissä opiskelija voi esimerkiksi aktiivisesti osallistua virtuaalikokouksiin ja ryhmätyöskentelyyn, jolloin hänen arviointinsa perustuu aktiivisuuteen ja osallistumiseen.