Kääpiöpinseri
Lajityypilliset piirteet
Kääpiöpinserit ovat noin 25-30 cm korkeita. Ne ovat sopusuhtaisia ja sileäkarvaisia. Kääpiöpinsereiden yleisin väritys on joko musta ruskeilla merkeillä tai rusehtavanpunainen. Naaraan paino on 3,5-4 kg, uroksen 4-5 kg.
Luonne:
Luonteeltaan kääpiöpinseri on valpas, oppivainen, hyväntahtoinen, nokkela, seurallinen ja ystävällinen. Usein se on kuitenkin vain yhden ihmisen koira. Kääpiöpineri jalostettiin alkujaan Saksassa rottakoiraksi, koska se on luonteeltaan temperamenttinen ja itsevarma.

Erilaisia kääpiöpinsereitä:
On olemassa kahden värisiä kääpiöpinsereitä. Toinen niistä on musta ja toinen on ruskea.
Ruskeat ovat kokoruskeita ja mustat ovat mustia, joilla on ruskeita merkkejä esim. rinnassa, kuonossa, mahassa ja jaloissa.

Kuvassa meidän oma Pinssimme mökkikalliolla vuonna 2005 6-vuotiaana.

Elisa ja Jimi. www.pinserellas.net
Ruokinta
Kääpiöpinseri syö kuivamuonaa ja säilykeruokaa ohjeen mukaan. Vieroitusikäisestä kolmikuiseksi se syö 3 ateriaa päivässä. Sen jälkeen 2 ateriaa päivässä. Vuoden vanhana se syö kerran päivässä tai kaksi kertaa, jos annos on jaettu. Kuivaruoissa on on paljon vaihtoehtoja pienille koirille, joissa on huomioitu aktiivisuus ja nappulakoko. Kääpiöpinseri voi myös syödä Yrjölän puuroa silloin tällöin.

YRJÖLÄN PUURO
1 dl ohrasuurimoita
1 dl tattarisuurimoita
1 dl hirssisuurimoita
1 dl luonnonriisiä
500 g lihaa
raastettua porkkanaa tms.
Laita ainekset ja 2 l vettä vuokaan,
hauduta n.150-200 asteisessa uunissa
noin 2 tuntia. Puuroon voit myös lisätä
esim. öljyä, 1-2 valkosipulin kynttä (kuureina)
yms.
Ruoka-astiat ja -paikat
Kääpiöpinseri vaatii oman rauhallisen ruokapaikan, jossa on aina raikasta vettä juotavana. Pienelle koiralle sopii hyvin kupit, jotka pysyvät hyvin pystyssä ja on helppo puhdistaa. Keraamisiin kuppeihin tulee helposti säröjä, muoviset saattavat aiheuttaa joitain allergioita. Ruostumaton teräs lienee paras vaihtoehto. Ruokapaikan tulisi olla helposti puhdistettava.



Ruoanjätteiden käsittely
Syömättä jääneet kosteat ruuat pitää syömisen jälkeen laittaa biojäteastiaan, kuivaruuan voi nostaa pois odottamaan seuraavaa ruokailua.
Hemmottelu
Silloin tällöin on hyödyllistä antaa pureskeltavaksi puruluita hampaiden puhdistamisen vuoksi. Koirille tarkoitettuja makupaloja voi antaa esim koulutustilanteissa. Kääpiöpinserille ei saa antaa normaalia suklaata, koirille on erikseen omaa suklaata, keksejä ja makeisia. Liika herkkujen antaminen johtaa väistämättä lihomiseen. Koirille voi myös antaa vaikka porkkananpaloja ja kurkkua.



Vältä ja varo
Vältä pienten eläinten luita esimerkiksi lintujen ja jänisten luita, sillä ne murtuvat pieniksi vaarallisiksi säleiksi. Suuret ydinluut ovat parempia. Vältä myös sipulia, suklaata, rusinoita, viinirypäleitä, xylitolia, suolaa ja sokeria. Suklaa sisältää teobromiinia, joka aiheuttaa sydämen pysähdyksen. Vältä myös nikotiinia, alkoholia, ja pullataikinaa.
Hoitotarvikkeet ja niiden käyttö
Kääpiöpinserillä ei ole alusvillaa, joten se on helppohoitoinen ja liika pesu voi jopa vahingoittaa koiran omia luonnollisia öljyjä. Kääpiöpinserin helppohoitoiselle turkille ei tarvitse tehdä siis muuta kuin silloin tällöin poistaa irtokarvat harjalla. Kynnet täytyy leikata kerran viikossa kynsileikkureilla. Kaikki koirat tarvitsevat joko valjaat tai pannan ja talutushihnan. Valjaat ovat parempi vaihtoehto vetävälle koiralle. Niitä saa noin parillakympillä marketeista tai lemmikkieläinkaupoista. Kaikkia näitä välineitä on saatavana marketeista ja lemmikkieläinkaupoista muutamasta eurosta pariin kymppiin. Välineet täytyy puhdistaa, jos ne näyttävät likaisilta ja vaihtaa, jos ne ovat rikki. Kannattaa yrittää löytää mahdollisimman kestäviä ja luonnollisia aineita ja välineitä. Jos haluaa pestä koiran hampaita vanhempana, se täytyy opettaa jo pentuna. Hampaat kuuluu pestä joka päivä, voit myös antaa erityisiä hampaille tarkoitettuja puruluita pureskeltaviksi.



Häkki, pesä, makuupaikka ja sen puhtaanapito
Kääpiöpinseri tarvitsee oman rauhallisen makuupaikan. Paikan tulee olla vedoton ja rauhallinen. Makuupaikan voi tehdä itse pahvilaatikosta tai ostaa valmiina marketista tai lemmikkieläinkaupasta. Tärkeää on, että se on helposti puhdistettava. Peti täytyy puhdistaa tarpeen mukaan.
Liikunnasta huolehtiminen
Kääpiöpinseri on kestävä ja liikunnallinen koira ja siksi se kestää pidempiäkin lenkkejä. Kääpiöpinseri tarvitsee ainakin yhden pidemmän lenkin päivässä ja sen lisäksi kolmesta viiteen lyhyempää lenkkiä. Pinserille voi heitellä palloa tai erillisiä leluja. Voit myös mennä köydenvetoa erilaisilla köysillä tai pitkillä köysimäisillä leluilla.




Seuran pitäminen
Kääpiöpinseri on seurallinen koira ja siksi pitää monenlaisesta seurasta. Parasta seuraa ovat ihmiset ja oman kokoiset koirat, mutta myös reilusti suuremmat koirat kelpaavat sille. Kääpiöpinseri täytyy totuttaa muihin eläimiin jo pentuna ja silloinkin valvoa tilannetta koko ajan, sillä se voi olla dominoiva. Kääpiöpinseriä voi viedä näyttelyihin, sen kanssa voi leikkiä ja käydä lenkillä. Myös agility on hyvä harrastus vauhdikkaalle ja ketterälle kääpiöpinserille.

Jos lemmikki sairastaa
Kääpiöpinseri on edelleen keskivertoa terveempi ja pitkäikäisempi rotu. Mutta kaihia on koiralta löydetty polvilumpion sijoiltaan menon ohella. Epilepsiaa esiintyy myös jonkin verran.
Yllä on rokotusohjelma pennusta aikuiseksi.
Lisääntyminen yleensä
Kääpiöpinserin kiima-aika alkaa noin puolivuotiaana ja kestää noin kolme viikkoa ja toistuu kahdeksan kuukauden välein. Narttu voi tulla tiineeksi kiiman keskivaiheessa tai vähän sen jälkeen. Kääpiöpinseri saa noin kuusi pentua per synnytys. Koiran tiineys kestää noin 63 vuorokautta. Lisääntyminen voidaan estää leikkauttamalla se eläinlääkärillä. Kiima-aikana narttu täytyy pitää pois urosten lähettyviltä, jos ei halua sille pentuja.
Poikasten syntyminen
Ennen poikasten syntymää pitää hankkia emolle pentulaatikko, jossa se voi synnyttää rauhassa. Laatikon täytyy olla tarpeeksi matalareunainen, että emo voi astua sen reunan yli. Koiran ruumiinlämpö laskee 37°c ja koira muuttuu levottomaksi eikä syö kunnolla, kun synnytys on lähellä. Pennut eivät tarvitse ensihoitoa. Käänny heti eläinlääkärin puoleen, jos ongelmia ilmenee.
Poikasten hoito
Emo imettää poikasia itse. Sinun pitää kuitenkin vahtia, että poikaset imevät ja auttaa heikompia pentuja nisälle. Pennut syövät kahden tunnin välein. Pidä pentuhuoneen lämpötila noin 21°c, sillä pennut eivät vielä itse osaa säädellä omaa lämpötilaansa. Jos jostain syystä sinun pitää itse ruokkia pentuja, eläinlääkäriltä saa siihen sopivaa maidon korviketta, jota voit antaa tuttipullosta.
Pennuille voi alkaa antaa 3-4 viikon ikäisenä pieniä määriä täysravintoa. Voit aloittaa jauhelihasta. Imettävälle nartulle täytyy antaa ensimmäisellä viikolla 50 prosenttia enemmän ruokaa kuin yleensä, kaksinkertaista sekin määrä toisella viikolla ja kolminkertaista se kolmannella viikolla.



Pennuille uusi koti
Kun haluat pennuillesi uuden kodin, sinun kannattaa laittaa ilmoitus lehteen. Voit myös kertoa tutuille ja lähimmäisille, jotka saattaisivat olla kiinnostuneita ottamaan kääpiöpinserinpennun. Ilmoita myös kääpiöpinserin kasvattajasivustoilla. Eläinlääkärin on hyvä tarkistaa pennut ennen uuteen kotiin lähtöä. Lisäksi ne olisi hyvä madottaa. Pentu kannattaa myös siruttaa sillä, jos se karkaa se on helpompi löytää. Lisäksi ne täytyy rekisteröidä, jos niiden vanhemmat ovat rekisteröityjä.
Mistä hankin kääpiöpinserin?
Kääpiöpinserin voi hankkia tunnetulta kasvattajalta, Kennelliiton pentuvälityksestä tai jostain tunnetusta kennelistä. Varo kuitenkin ettet osta koiraasi pentutehtailijalta. Pentutehtailijoita on muutamaakin tyyppiä sympaattinen ja häikäilemätön. Sympaattinen selittää ostajalle kaikkea mahdollista esimerkiksi, että tekee pentuja rakkaudesta koirilla, jotka elelevät perheen keskellä. Häikäilemätön luottaa, että häneltä ostetaan koiria pelkästä säälistä eli hänen ei tarvitse selittää mitään.
Mitä kääpiöpinseri maksaa ja terveyden tarkistaminen ennen ostoa
Kääpiöpinserit maksavat noin 600e-1500e riippuen pennun vanhempien sukujuurista ja niiden pärjäämisestä näyttelyissä.
Ennen kuin ostat pennun, sinun täytyy varmistaa, että se on rokotettu ja madotettu. Lisäksi olisi hyvä tietää onko pentu noin yleisesti ottaen terve ja onko sillä perinnöllisiä sairauksia.
Miten kääpiöpinseri sopii perheeseen?
Kääpiöpinseriä ei voi hankkia, jos saat allergisia oireita yleensäkin koirista ja muista karvaisista eläimistä. Kääpiöpinseri sopii kaikille paitsi pienille lapsille ja vanhuksille. Se johtuu siitä, että kääpiöpinseri tarvitsee niin paljon liikuntaa ja urheilua ettei vanhat ihmiset tai lapset pysty tai jaksa antaa sitä tarpeeksi. Kääpiöpinseri tarvitsee kodin, jossa se saa tarvitsemaansa johdonmukaista koulutusta ja selkeitä sääntöjä.
Omia kokemuksia
Pinssin elinaika 6.8.1999-3.2.2015.
Meidän oma kääpiöpinserimme Pinssi, joka tosin kuoli noin vuosi sitten keväällä 15,5- vuotiaana, piti nuorempana paljon lenkkeilystä ja ulkona olosta. Hän piti myös nukkumisesta pussilakanan sisällä ja terassilla makoilusta, mutta tosin vain silloin, kun ei satanut. Lemmikkinä koira oli mukava ja kiltti. Nuorempana se oli reipas ja aktiivinen, vanhempana rauhallinen ja lempeä. Nuorena harrastettiin hänen kanssaan näyttelyitä ja kävelylenkkejä. Näyttelyissä toinen sija oli yleinen. Pinssi oli hiukan liian korkea ykkössijalle. Pinssi nousi myös mieluusti saunan ylälauteille kunnes sokeutui eikä uskaltanutkaan enää kiivetä ylös. Pinssi piti kissoista ja varsinkin omista. Usein he nukkuivat samassa kopassa. Sillä oli myös itseään suurempia koirakavereita.



Lähteet: Wikipedia, Koirarodut Suomessa Maarit Laaksonen OTAVA 2004 ja
www.pinserellas.net , kotialbumi, Koiranomistajan kootut kysymykset Don Harpen KARISTO oy 1999,https://pixabay.com/fi/ruokakupin-t%C3%A4t%C3%A4-fressnapf-281980/, https://pixabay.com/fi/koiranruoka-koira-luun-v%C3%A4rik%C3%A4s-512823/, https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_carrot, Marika Aaltonen, elainlaakariin.fi, http://www.koiranomistajanperuskurssi.fi/fi/koiran-hankinta/mista-koira-ostetaan, http://www.sensuroitu.net/jutut/paperittomuus.pdf,http://www.pinserellas.net/19.htm, http://www.kennelliitto.fi/koirat/koiran-hankkiminen-vaatii-harkintaa
Kääpiöpinserit ovat noin 25-30 cm korkeita. Ne ovat sopusuhtaisia ja sileäkarvaisia. Kääpiöpinsereiden yleisin väritys on joko musta ruskeilla merkeillä tai rusehtavanpunainen. Naaraan paino on 3,5-4 kg, uroksen 4-5 kg.
Luonne:
Luonteeltaan kääpiöpinseri on valpas, oppivainen, hyväntahtoinen, nokkela, seurallinen ja ystävällinen. Usein se on kuitenkin vain yhden ihmisen koira. Kääpiöpineri jalostettiin alkujaan Saksassa rottakoiraksi, koska se on luonteeltaan temperamenttinen ja itsevarma.

Erilaisia kääpiöpinsereitä:
On olemassa kahden värisiä kääpiöpinsereitä. Toinen niistä on musta ja toinen on ruskea.
Ruskeat ovat kokoruskeita ja mustat ovat mustia, joilla on ruskeita merkkejä esim. rinnassa, kuonossa, mahassa ja jaloissa.
Kuvassa meidän oma Pinssimme mökkikalliolla vuonna 2005 6-vuotiaana.

Elisa ja Jimi. www.pinserellas.net
Ruokinta
Kääpiöpinseri syö kuivamuonaa ja säilykeruokaa ohjeen mukaan. Vieroitusikäisestä kolmikuiseksi se syö 3 ateriaa päivässä. Sen jälkeen 2 ateriaa päivässä. Vuoden vanhana se syö kerran päivässä tai kaksi kertaa, jos annos on jaettu. Kuivaruoissa on on paljon vaihtoehtoja pienille koirille, joissa on huomioitu aktiivisuus ja nappulakoko. Kääpiöpinseri voi myös syödä Yrjölän puuroa silloin tällöin.

YRJÖLÄN PUURO
1 dl ohrasuurimoita
1 dl tattarisuurimoita
1 dl hirssisuurimoita
1 dl luonnonriisiä
500 g lihaa
raastettua porkkanaa tms.
Laita ainekset ja 2 l vettä vuokaan,
hauduta n.150-200 asteisessa uunissa
noin 2 tuntia. Puuroon voit myös lisätä
esim. öljyä, 1-2 valkosipulin kynttä (kuureina)
yms.
Ruoka-astiat ja -paikat
Kääpiöpinseri vaatii oman rauhallisen ruokapaikan, jossa on aina raikasta vettä juotavana. Pienelle koiralle sopii hyvin kupit, jotka pysyvät hyvin pystyssä ja on helppo puhdistaa. Keraamisiin kuppeihin tulee helposti säröjä, muoviset saattavat aiheuttaa joitain allergioita. Ruostumaton teräs lienee paras vaihtoehto. Ruokapaikan tulisi olla helposti puhdistettava.



Ruoanjätteiden käsittely
Syömättä jääneet kosteat ruuat pitää syömisen jälkeen laittaa biojäteastiaan, kuivaruuan voi nostaa pois odottamaan seuraavaa ruokailua.
Hemmottelu
Silloin tällöin on hyödyllistä antaa pureskeltavaksi puruluita hampaiden puhdistamisen vuoksi. Koirille tarkoitettuja makupaloja voi antaa esim koulutustilanteissa. Kääpiöpinserille ei saa antaa normaalia suklaata, koirille on erikseen omaa suklaata, keksejä ja makeisia. Liika herkkujen antaminen johtaa väistämättä lihomiseen. Koirille voi myös antaa vaikka porkkananpaloja ja kurkkua.



Vältä ja varo
Vältä pienten eläinten luita esimerkiksi lintujen ja jänisten luita, sillä ne murtuvat pieniksi vaarallisiksi säleiksi. Suuret ydinluut ovat parempia. Vältä myös sipulia, suklaata, rusinoita, viinirypäleitä, xylitolia, suolaa ja sokeria. Suklaa sisältää teobromiinia, joka aiheuttaa sydämen pysähdyksen. Vältä myös nikotiinia, alkoholia, ja pullataikinaa.
Hoitotarvikkeet ja niiden käyttö
Kääpiöpinserillä ei ole alusvillaa, joten se on helppohoitoinen ja liika pesu voi jopa vahingoittaa koiran omia luonnollisia öljyjä. Kääpiöpinserin helppohoitoiselle turkille ei tarvitse tehdä siis muuta kuin silloin tällöin poistaa irtokarvat harjalla. Kynnet täytyy leikata kerran viikossa kynsileikkureilla. Kaikki koirat tarvitsevat joko valjaat tai pannan ja talutushihnan. Valjaat ovat parempi vaihtoehto vetävälle koiralle. Niitä saa noin parillakympillä marketeista tai lemmikkieläinkaupoista. Kaikkia näitä välineitä on saatavana marketeista ja lemmikkieläinkaupoista muutamasta eurosta pariin kymppiin. Välineet täytyy puhdistaa, jos ne näyttävät likaisilta ja vaihtaa, jos ne ovat rikki. Kannattaa yrittää löytää mahdollisimman kestäviä ja luonnollisia aineita ja välineitä. Jos haluaa pestä koiran hampaita vanhempana, se täytyy opettaa jo pentuna. Hampaat kuuluu pestä joka päivä, voit myös antaa erityisiä hampaille tarkoitettuja puruluita pureskeltaviksi.



Häkki, pesä, makuupaikka ja sen puhtaanapito
Kääpiöpinseri tarvitsee oman rauhallisen makuupaikan. Paikan tulee olla vedoton ja rauhallinen. Makuupaikan voi tehdä itse pahvilaatikosta tai ostaa valmiina marketista tai lemmikkieläinkaupasta. Tärkeää on, että se on helposti puhdistettava. Peti täytyy puhdistaa tarpeen mukaan.

Liikunnasta huolehtiminen
Kääpiöpinseri on kestävä ja liikunnallinen koira ja siksi se kestää pidempiäkin lenkkejä. Kääpiöpinseri tarvitsee ainakin yhden pidemmän lenkin päivässä ja sen lisäksi kolmesta viiteen lyhyempää lenkkiä. Pinserille voi heitellä palloa tai erillisiä leluja. Voit myös mennä köydenvetoa erilaisilla köysillä tai pitkillä köysimäisillä leluilla.




Seuran pitäminen
Kääpiöpinseri on seurallinen koira ja siksi pitää monenlaisesta seurasta. Parasta seuraa ovat ihmiset ja oman kokoiset koirat, mutta myös reilusti suuremmat koirat kelpaavat sille. Kääpiöpinseri täytyy totuttaa muihin eläimiin jo pentuna ja silloinkin valvoa tilannetta koko ajan, sillä se voi olla dominoiva. Kääpiöpinseriä voi viedä näyttelyihin, sen kanssa voi leikkiä ja käydä lenkillä. Myös agility on hyvä harrastus vauhdikkaalle ja ketterälle kääpiöpinserille.

Jos lemmikki sairastaa
Kääpiöpinseri on edelleen keskivertoa terveempi ja pitkäikäisempi rotu. Mutta kaihia on koiralta löydetty polvilumpion sijoiltaan menon ohella. Epilepsiaa esiintyy myös jonkin verran.
Rokote | Koiran ikä | Tehosterokote | ||
12 vko | 16-20 vko | 12-13 kk | ||
Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus ja parvo | X | X | X | kolmen vuoden välein |
Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo ja parainfluenssa | x | x | x | 3 vuoden välein (parainfluenssa vuoden välein) |
Parvo | x | x | x | 3 vuoden välein |
Rabies | x | x | 1-3 vuoden välein |
Lisääntyminen yleensä
Kääpiöpinserin kiima-aika alkaa noin puolivuotiaana ja kestää noin kolme viikkoa ja toistuu kahdeksan kuukauden välein. Narttu voi tulla tiineeksi kiiman keskivaiheessa tai vähän sen jälkeen. Kääpiöpinseri saa noin kuusi pentua per synnytys. Koiran tiineys kestää noin 63 vuorokautta. Lisääntyminen voidaan estää leikkauttamalla se eläinlääkärillä. Kiima-aikana narttu täytyy pitää pois urosten lähettyviltä, jos ei halua sille pentuja.
Poikasten syntyminen
Ennen poikasten syntymää pitää hankkia emolle pentulaatikko, jossa se voi synnyttää rauhassa. Laatikon täytyy olla tarpeeksi matalareunainen, että emo voi astua sen reunan yli. Koiran ruumiinlämpö laskee 37°c ja koira muuttuu levottomaksi eikä syö kunnolla, kun synnytys on lähellä. Pennut eivät tarvitse ensihoitoa. Käänny heti eläinlääkärin puoleen, jos ongelmia ilmenee.
Poikasten hoito
Emo imettää poikasia itse. Sinun pitää kuitenkin vahtia, että poikaset imevät ja auttaa heikompia pentuja nisälle. Pennut syövät kahden tunnin välein. Pidä pentuhuoneen lämpötila noin 21°c, sillä pennut eivät vielä itse osaa säädellä omaa lämpötilaansa. Jos jostain syystä sinun pitää itse ruokkia pentuja, eläinlääkäriltä saa siihen sopivaa maidon korviketta, jota voit antaa tuttipullosta.
Pennuille voi alkaa antaa 3-4 viikon ikäisenä pieniä määriä täysravintoa. Voit aloittaa jauhelihasta. Imettävälle nartulle täytyy antaa ensimmäisellä viikolla 50 prosenttia enemmän ruokaa kuin yleensä, kaksinkertaista sekin määrä toisella viikolla ja kolminkertaista se kolmannella viikolla.



Pennuille uusi koti
Kun haluat pennuillesi uuden kodin, sinun kannattaa laittaa ilmoitus lehteen. Voit myös kertoa tutuille ja lähimmäisille, jotka saattaisivat olla kiinnostuneita ottamaan kääpiöpinserinpennun. Ilmoita myös kääpiöpinserin kasvattajasivustoilla. Eläinlääkärin on hyvä tarkistaa pennut ennen uuteen kotiin lähtöä. Lisäksi ne olisi hyvä madottaa. Pentu kannattaa myös siruttaa sillä, jos se karkaa se on helpompi löytää. Lisäksi ne täytyy rekisteröidä, jos niiden vanhemmat ovat rekisteröityjä.
Mistä hankin kääpiöpinserin?
Kääpiöpinserin voi hankkia tunnetulta kasvattajalta, Kennelliiton pentuvälityksestä tai jostain tunnetusta kennelistä. Varo kuitenkin ettet osta koiraasi pentutehtailijalta. Pentutehtailijoita on muutamaakin tyyppiä sympaattinen ja häikäilemätön. Sympaattinen selittää ostajalle kaikkea mahdollista esimerkiksi, että tekee pentuja rakkaudesta koirilla, jotka elelevät perheen keskellä. Häikäilemätön luottaa, että häneltä ostetaan koiria pelkästä säälistä eli hänen ei tarvitse selittää mitään.
Mitä kääpiöpinseri maksaa ja terveyden tarkistaminen ennen ostoa
Kääpiöpinserit maksavat noin 600e-1500e riippuen pennun vanhempien sukujuurista ja niiden pärjäämisestä näyttelyissä.
Ennen kuin ostat pennun, sinun täytyy varmistaa, että se on rokotettu ja madotettu. Lisäksi olisi hyvä tietää onko pentu noin yleisesti ottaen terve ja onko sillä perinnöllisiä sairauksia.
Miten kääpiöpinseri sopii perheeseen?
Kääpiöpinseriä ei voi hankkia, jos saat allergisia oireita yleensäkin koirista ja muista karvaisista eläimistä. Kääpiöpinseri sopii kaikille paitsi pienille lapsille ja vanhuksille. Se johtuu siitä, että kääpiöpinseri tarvitsee niin paljon liikuntaa ja urheilua ettei vanhat ihmiset tai lapset pysty tai jaksa antaa sitä tarpeeksi. Kääpiöpinseri tarvitsee kodin, jossa se saa tarvitsemaansa johdonmukaista koulutusta ja selkeitä sääntöjä.
Omia kokemuksia
Pinssin elinaika 6.8.1999-3.2.2015.
Meidän oma kääpiöpinserimme Pinssi, joka tosin kuoli noin vuosi sitten keväällä 15,5- vuotiaana, piti nuorempana paljon lenkkeilystä ja ulkona olosta. Hän piti myös nukkumisesta pussilakanan sisällä ja terassilla makoilusta, mutta tosin vain silloin, kun ei satanut. Lemmikkinä koira oli mukava ja kiltti. Nuorempana se oli reipas ja aktiivinen, vanhempana rauhallinen ja lempeä. Nuorena harrastettiin hänen kanssaan näyttelyitä ja kävelylenkkejä. Näyttelyissä toinen sija oli yleinen. Pinssi oli hiukan liian korkea ykkössijalle. Pinssi nousi myös mieluusti saunan ylälauteille kunnes sokeutui eikä uskaltanutkaan enää kiivetä ylös. Pinssi piti kissoista ja varsinkin omista. Usein he nukkuivat samassa kopassa. Sillä oli myös itseään suurempia koirakavereita.



Lähteet: Wikipedia, Koirarodut Suomessa Maarit Laaksonen OTAVA 2004 ja
www.pinserellas.net , kotialbumi, Koiranomistajan kootut kysymykset Don Harpen KARISTO oy 1999,https://pixabay.com/fi/ruokakupin-t%C3%A4t%C3%A4-fressnapf-281980/, https://pixabay.com/fi/koiranruoka-koira-luun-v%C3%A4rik%C3%A4s-512823/, https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_carrot, Marika Aaltonen, elainlaakariin.fi, http://www.koiranomistajanperuskurssi.fi/fi/koiran-hankinta/mista-koira-ostetaan, http://www.sensuroitu.net/jutut/paperittomuus.pdf,http://www.pinserellas.net/19.htm, http://www.kennelliitto.fi/koirat/koiran-hankkiminen-vaatii-harkintaa