7.1 Arviointikulttuuri ja siihen liittyvät käytänteet

7.1 Arviointikulttuuri ja siihen liittyvät käytänteet

Arviointikulttuuria määrittävät arvot, normit ja kouluyhteisön toimintamallit. Arviointikulttuurin kehittämisessä huomioidaan, että toimintamallit kirjataan. Näin toimintamalleihin voidaan palata, niitä voidaan arvioida ja arviointitavoille voidaan asettaa tavoitteita.

Arviointi koskee laajasti kaikkia, koulun koko henkilöstöä. Arviointi kytkeytyy tiiviisti koulun toimintakulttuuriin.

Eri toimijat suorittavat ja kehittävät arviointia vuorovaikutuksessa oppijoiden kanssa.Eri toimijoilla tarkoitetaan huoltajia ja seuraavia yhteistyöhoja ja työyhteisön jäseniä:

yhteistyötahot:
kaupunginkirjasto, maaseutuakatemia, sivistyslautakunta, Toholammin lukio ja muut maakunnan toisen asteen oppilaitokset, Centria, Oulun yliopisto, Helsingin yliopisto, Tarton yliopisto, muut korkeakoulut, paikalliset yritykset, Kannuksen seurakunta, Kannuksen kaupungin nuoriso- ja vapaa-aikatoimi, pelastustoimi ja muut kaupungin yhteistyötahot.

työyhteisö:
siistijät, ruokahuolto, kuraattori, terveydenhoitaja, stj, koulunkäyntiavustajat, koulusihteeri, kiinteistöhuoltajat, opettajat

Arviointiin liittyviä käytänteitä ovat

  • jatkuva näyttö
  • itsearviointi
  • vertaisarviointi
  • lukuvuoden arviointi
  • kurssiarviointi (opetus, sisällöt)
  • erilaiset toimintaa arvioivat kyselyt
  • abiturienteille koko lukio-opintoja koskeva kysely
Ammatilliset keskustelut arvioinnista järjestetään kehityskeskusteluina vähintään kerran vuodessa. Lisäksi jatkuvaa prosessia täydennetään lukion opettajainkokouksissa, viikoittaen pidettävissä palautekeskeskusteluissa ja lukuvuoden lupulla pidettävässä koko henkiläkunnan osallistavassa arviointi- ja palautekeskustelussa.


Arvioinnin eri tehtävien huomioiminen käytännön arviointityössä

Arvioinnin tavoitteet on esitetty osiossa 6.1.

Arviointi ohjaa ja kannustaa opiskelua sekä kehittää itsearviointia.

Arviointi edistää oppimista.


Arvioinnin monipuolisuuden ilmeneminen käytännössä

Huomioidaan, että oppimisen suhteen voi olla eri tavoitteita. Tiedon hallinnan lisäksi arvioidaan myös muita taitoja, kuten soveltamista. Myös vuorovaikutustaidot ovat keskeisiä.

Osiossa 6.2 tarkemmin kurssisuorituksen arvioinnista.

Arvioinnissa käytetään monipuolisia menetelmiä: erityyppisiä kokeita, jatkuvaa näyttöä, itsearviointia, vertaisarviointia, suullista arviointia.


Koulutuksen laatu- ja arviointi tarkemmin osiossa 7.2.