Kiva- koulu ja VerSo-sovittelu

Kiva-koulu

Koulumme on KiVa-koulu eli mukana kiusaamista vastustavassa hankkeessa (http://www.kivakoulu.fi).

Kirkonkylän koulussa puututaan aina koulukiusaamiseen. Jokaisella koulussa opiskelevalla ja työskentelevällä on ehdoton oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen. Kiellettyjä ovat myös henkinen väkivalta, alistaminen ja nimittely.

Koulukiusaaminen on eri asia kuin yksittäinen väkivallan teko. Sen tunnusmerkkejä on jatkuva ja toistuva, yhteen henkilöön kohdistuva henkinen tai fyysinen väkivalta yhden tai useamman oppilaan taholta. Se on usein ryhmäilmiö, jossa kiusaajaa vahvistaa joukko muita oppilaita ja kiusattu on yksin.

Koulussamme koulukiusaamisesta puhutaan säännöllisin väliajoin joka luokassa. Yhteisissä tapahtumissa luodaan yhteishenkeä ja tehdään yhteistyötä yli luokkarajojen (esim. kummioppilastoiminta ja yhteisopettajuus). Eri-ikäisten toimiminen yhdessä /tutustuminen toisiinsa ehkäisee kiusaamista. Ennaltaehkäisyä on myös riittävä välituntivalvonta.

Koulussamme kiinnitetään huomiota positiivisiin käyttäytymismalleihin ja -tilanteisiin ja harjoitellaan sosiaalisia taitoja. Koulun aikuiset puuttuvat havaitsemiinsa konfliktitilanteisiin ja kannustavat sekä auttavat oppilaita selvittämään asiat puhumalla.

Koulussamme on avoin kasvatuskulttuuri. Asioihin puututaan, ne selvitetään ja tilannetta seurataan. Kiusaamistapausten selvittämisessä ja seurannassa käytetään KiVa-koulun tähän suunniteltua mallia. Vakavat kiusaamistapaukset ja pahoinpitelyt ilmoitetaan poliisille. Ennen ilmoitusta otetaan yhteys kotiin, jotta vanhemmat voivat osallistua kuulusteluun. Jos kiusaaminen kaikesta huolimatta jatkuu, kiusaaja erotetaan määräajaksi koulusta. Kiusaajan palatessa takaisin kouluun hänet mahdollisesti siirretään toiseen luokkaan tai kouluun kiusatun/kiusattujen suojelemiseksi.

Kodin ehdoton kielteinen suhtautuminen koulukiusaamiseen on ensiarvoisen tärkeää. Kodin ja koulun ollessa samassa linjassa on lapsen helpompi muuttaa käytöstään toisia paremmin huomioivaan suuntaan. On tärkeää tiedostaa, että kuka tahansa voi tietämättään vahvistaa kiusaajan toimintaa. Oppilaita tulee kannustaa kertomaan havainnoistaan ja aikuisten tehtävä on tehdä rajat selväksi ja tukea kiusattua.

VerSo-vertaissovittelu

Hepolan koulussa on ollut muutaman vuoden ajan käytössä VerSo-vertaissovittelu. VerSo on ollut hyvä ohjelma koulussa tapahtuvien riitojen selvittelyissä ja kiusaamisen ennaltaehkäisemisessä, joten jatkamme sitä Kiva-koulun toimintamallien rinnalla. Kiusaamistapaukset selvitellään Hepolassa aikuisjohtoisesti Kiva-menetelmin.

 

Sovittelijat

Sovittelutilanteissa VerSo-koulutetut oppilaat toimivat sovittelijoina VerSo-koulutettujen aikuisten tuella.

Hepolan koulun henkilökuntaa ja 4-6 –luokkalaisia oppilaita koulutetaan lisää tämän syksyn aikana vertaissovittelijoiksi.

 

Sovittelut

Oppilaat ja aikuiset voivat tilata vertaissovittelun täyttämällä tilauslomakkeen ja tiputtamalla sen VerSon postilaatikkoon. Sovittelut pidetään välituntien aikana ja sopimusten pitäminen tarkistetaan viikon päästä tapahtuneesta.

VerSon kotisivuilta https://sovittelu.com/vertaissovittelu/ löytyy kattavasti tietoa VerSo:n toimintaperiaatteista ja käytännöistä sekä materiaalia vertaissovittelun toteuttamiseen koululla. Seuraavat asiat on poimittu VerSo:n sivustolta:

o Sovittelu on selkeä toimintamalli, jonka avulla sovittelijoiksi koulutetut koulun henkilökunnan jäsenet ja oppilaat auttavat osapuolia itse löytämään ratkaisun ristiriitaansa.

o Osapuolet saavat kertoa oman näkemyksensä tapahtuneesta, kuvata tuntemuksiaan ja pohtia eri ratkaisuvaihtoehtoja.

o Mallia noudattamalla edetään sopimukseen, jonka toteutumista seurataan.