7.1.2. Kodin ja koulun yhteistyö tuen aikana

7.1.2. Kodin ja koulun yhteistyö tuen aikana

Opetus ja kasvatus tulee järjestää yhteistyössä huoltajien kanssa siten, että jokainen oppilas saa oman kehitystasonsa ja tarpeidensa mukaista opetusta, ohjausta ja tukea. Kun oppilaalla on tuen tarvetta, kodin ja koulun yhteistyön merkitys korostuu. Yhteistyötapoja ja toimintamalleja kehitetään koko perusopetuksen ajalle ja koulunkäynnin nivelvaiheisiin. Koulun henkilöstön tulee tuntea säädökset ja määräykset, jotka liittyvät huoltajan kanssa tehtävään yhteistyöhön oppilaan tukeen liittyvissä asioissa. Huoltajalle annetaan tietoa niiden soveltamisesta koulun arjessa, esimerkiksi oppilasta koskevien asioiden käsittelystä, tietojensaannista ja niiden luovuttamisesta sekä salassapidosta. Koulun henkilöstön on tärkeää olla yhteydessä kotiin heti, kun oppilaalla ilmenee oppimisen tai koulunkäynnin ongelmia tai hänen hyvinvointinsa on vaarantumassa.

Oppilaille ja huoltajille annetaan tietoa tuen saannin mahdollisuuksista, tuen kolmiportaisuudesta sekä käytettävissä olevista tukimuodoista. Huoltajia kannustetaan tukemaan osaltaan lapsensa tavoitteellista oppimista ja koulunkäyntiä. Oppilaan edistymisen ja tuen tarpeen arviointi sekä tuen suunnittelu on osa kodin ja koulun säännöllistä yhteistyötä. Tavoitteena on toimia yhteisymmärryksessä oppilaan ja huoltajan kanssa. Oppilas tai huoltaja ei voi kuitenkaan kieltäytyä perusopetuslaissa säädetyn tuen vastaanottamisesta. Oppilas voi tarvita myös yksilökohtaisen oppilashuollon tukea. Yksilökohtaisen oppilashuollon tuki perustuu vapaaehtoisuuteen ja edellyttää oppilaan tai tarvittaessa huoltajan suostumusta (katso luku 8 Oppilashuolto).

KOTIEN KANSSA TEHTÄVÄN YHTEISTYÖN KESKEISET TOIMINTAPERIAATTEET OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUEN KYSYMYKSISSÄ KANGASALLA

Kodin ja koulun välinen vuorovaikutus ja yhteistyö ovat tärkeitä oppilaan kokonaisvaltaiselle kehitykselle. Yhteistyö kotien kanssa tukee lasten ja nuorten oppimisen edellytyksiä, sekä luo turvallisuutta ja edistää koko kouluyhteisön hyvinvointia.

Kodin ja koulun välisessä yhteistyössä ja tiedottamisessa käytetään pääsääntöisesti sähköistä viestintää.

Koulun ja kodin välisinä yhteistyömuotoina ovat käytössä mm. koulutulokkaiden tutustumispäivän vanhempaintilaisuudet, erilaiset vanhempainillat, arviointikeskustelut, koulun juhlat, avoimien ovien päivät sekä retket ja toimintapäivät. Oppilaiden osallistumisen merkitys kodin ja koulun välisessä yhteistyössä lisääntyy oppilaiden varttuessa.

Koulun henkilöstö tukee kotien kasvatustehtävää ja vastaa osaltaan oppilaiden kasvatuksesta koulupäivän aikana. Kasvatuskumppanuuden tavoitteena on edistää lasten ja nuorten kasvua, kehitystä ja oppimista sekä lisätä turvallisuutta ja hyvinvointia. Kodin ja koulun kasvatusnäkemyksistä keskustellaan mm. vanhempainilloissa. Kodin ja koulun välistä yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään kunnassa, kouluyhteisöissä ja luokissa sekä yksittäisen oppilaan kohdalla. Koulujen vanhempainyhdistykset toimivat linkkinä huoltajiin. Vanhempainyhdistykset tukevat koulun toimintaa.

Vastuu kodin kanssa tehtävän yhteistyön järjestämisestä ja kehittämisestä on kunnalla ja kouluilla. Yhteistyö edellyttää henkilöstön aktiivisuutta ja aloitteellisuutta. Yhteistyön lähtökohtana on eri osapuolien keskinäinen kunnioitus sekä oikeuksien ja velvollisuuksien tunteminen.

Oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvät toimivaltuudet eri hallintopäätöksissä

Kangasalla opetuspäällikkö tekee kolmiportaiseen tukeen liittyvät päätökset moniammatillisen yhteistyön jälkeen. (Kuntalaki (365/1995) 14 §.)

Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki

Kangasalan kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan oppilasta autetaan yleisellä, tehostetulla ja erityisellä tuella. Tukimuodot määräytyvät haasteiden laadun ja laajuuden mukaan. Erityisopetus toteutetaan ensisijaisesti muun opetuksen yhteydessä omassa koulussa tai kaupungin sisällä. Kolmiportaisen tuen järjestelyjen tulee olla tasapuolista asuinalueesta riippumatta. Tavoitteet tuessa ovat yhteneväiset perusopetuksen tavoitteiden kanssa.

Kolmiportaisen tuen tehtävä on turvata oppijalle hänen oppimisedellytystensä mukaiset suotuisat opetusjärjestelyt, tarvittaessa ottaa hänet erityisen tuen piiriin ja laatia henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). HOJKS:ssa määritellään yksilölliset tavoitteet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Kolmiportaisessa tuessa käytetään oppimisedellytysten mukaisia, oppimista edistäviä strategioita ja yksilöpedagogisia menetelmiä.

Kangasalan kaupungin kolmiportaisen tuen lomakkeissa on määritelty erikseen laadinnassa mukana olevien vastuut, työnjaot ja menettelytavat. Kolmiportaisen tuen lomakkeet löytyvät Wilmasta. Koulun rehtori vastaa koulunsa kolmiportaisen tuen käytänteistä.