Miksi oppiminen on työpaikoille tärkeää

Työelämässä oppiminen voi olla keino työyhteisön osaamisen kehittämiseen, syventämiseen tai lisätyövoiman hankkimiseen. Yhteistyö ammatillisten oppilaitosten kanssa voi olla 

yritykselle avain tulevaisuuden henkilöstöresurssien varmistamiseen. Työpaikkojen kannattaa olla mukana ammatillisen koulutuksen arjessa tarjoamalla oppisopimus- ja koulutussopimuspaikkoja sekä osallistumalla näyttöjen arviointiin, sillä ne ovat mahdollisuus suunnata opiskelijoiden osaamista työelämän tarpeiden kannalta osuvaan suuntaan ja työvoiman saatavuuteen. Yritys voi saada opiskelijasta valmistumisen jälkeen osaavan, yrityksen toimintatavat jo tuntevan, motivoituneen työntekijän ja opiskelija puolestaan osaamistaan vastaavan työpaikan tai haastavampia työtehtäviä.

Yrityksen menestys ja organisaatioiden kehittymismahdollisuudet ovat riippuvaisia työyhteisön ja sen yksilöiden kyvystä oppia ja luoda uutta. Työpaikoilla on monenlaisia oppijoita: harjoittelijoita, ammattilaiseksi kasvavia nuoria, omassa työssään oppivia kollegoja sekä osaamistaan vahvistavia esimiehiä tai johtajia. Nopeasti muuttuva työelämä haastaa meitä kaikkia oppimaan – työ on muuttunut oppimiseksi ja oppiminen työksi. Myös oma roolimme vaihtuu – olemme välillä itse oppijana ja välillä ohjaajana. Oppimisen vahvistaminen ja tukeminen uuden osaamisen hankkimiseksi ja kehittämiseksi on tämän päivän työelämässä välttämätöntä. Oppimismahdollisuuksiin investoiminen on työpaikalle kannattavaa ja vahvistaa yritysten ja työpaikkojen vetovoimaa. Oppimismyönteinen työpaikka houkuttelee osaavia, oppimiskykyisiä ja sitoutumishaluisia työntekijöitä ja opiskelijoita.

Oppiminen ja ohjaus ovat osa työtä 

Ohjaus on osa nykypäivän ammatillisuutta ja kuuluu olennaisesti oppimiseen. Oppimisen ohjaajan roolissa toimivat opettajat ja työpaikkaohjaajat. Opettajien pedagoginen osaaminen liittyy oppimisprosessin ja osaamisen arviointiin. Työpaikkaohjaaja keskittyy työprosessien ohjaamiseen ja oppimisen seurantaan ja arviointiin työpaikalla. Tiiviistä ja dialogisesta yhteistyöstä muodostuu win-win -tilanne.

Esimies varmistaa ja järjestää puitteet oppimiselle

  • Hyödyn ja sitoudun. Varmista, että työyhteisönne on sitoutunut ohjaamaan opiskelijaa. Mieti myös, mitä voitte saada opiskelijan ohjaamisen myötä. Tunnista koulutuskumppanuuden hyödyt yrityksellenne.
  • Varmistan oppimisen mahdollisuudet.Varmistakaa opettajan ja ohjaajan kanssa, että opiskelijan on mahdollista tehdä oppimistavoitteiden sekä tutkinnon edellyttämiä työtehtäviä työpaikallanne. Miettikää, miten opiskelija voi edesauttaa arjen toiminnassa ja tavoitteissa.
  • Varmista ohjauksen onnistuminen.Tunnista ohjaamiseen liittyvät tehtävät. Valitse työpaikkaohjaaja ja varmista, että hänellä on aikaa ja mahdollisuuksia ohjaamiseen oman työnsä sisällä. Tue ohjaajaa työssään.
  • Jaa ohjaustehtävää työyhteisölle. Kerro työyhteisölle tulevasta opiskelijasta sekä hänen ohjaajastaan. Sopikaa miten työyhteisö voi osallistua ohjaukseen työpaikkaohjaajan tukena.
  • Poimi ohjausosaamisen hyödyt. Hyödynnä opettajan osaaminen ja oppilaitoksen tarjoamat palvelut ja tunnista osaavan ohjaajan hyöty yrityksellenne.

SANAPILVI: Mitä työpaikoilla opitaan