Lukion opiskeluhuoltoryhmä

Ryhmän kokoontumiset

Ryhmä on kokoontunut kerran kuukaudessa. Tulevan lukuvuoden kokoontumisajat tarkennetaan kevään viimeisessä palaverissa, jossa arvioidaan myös menneen lukuvuoden toiminta ja tavoitteiden toteutuminen. Samalla myös teemme suunnitelman tulevalle lukuvuodelle.

Ryhmän jäsenet

Opiskeluhuoltoryhmän jäseniä ovat rehtori, apulaisrehtori, psykologi, terveydenhoitaja, erityisopettajat, nuoriso-ohjaaja, opinto-ohjaaja, yhteisöllisen opiskeluhuollon edustaja sekä opiskelijoiden että vanhempien edustajat. Myös opettajia voidaan kutsua mukaan tai ryhmänohjaaja/aineopettaja voi tuoda ryhmään käsiteltävän asian.

Opiskelijahuoltoryhmän muistiot

Lukion opiskeluhuoltoryhmän tapaaminen 1.10. klo 8-9.30

Paikalla: Juha Damskägg, Helena Myllymäki, Achil Piotelat (opiskelijaedustaja), Impi Saarimaa ja Vilma Haikonen ( vanhempaindustajat), Terhi Hirvonen, Satu Kannisto, Päivi Ranta-Ojala, Merja Tanninen (sosionomiopiskelija) sekä Sari Hagren.

1. Käytiin läpi tasa-arvo ja yhdenvertaisuuskyselyä läpi, täsmennettiin kysymyksiä

2. Ryhmänohjaajat tulleet vuorollaan kertomaan ryhmien 24-kuulumiset. Valtteri Kangasmäki estynyt pääsemästä paikalle esittelemään ryhmänsä tilannetta. Todetaan, että uudet ykköset näyttäytyvät kokonaisuudessaan aktiivisena ryhmänä. Aktiivisuus oppitunneilla eroaa koronavuosien ryhmistä positiivisella tavalla.

Lukiseulat tehty ykkösille. Lukitestien vastaukset näyttäytyneet tänä vuonna paremmalta kuin aikaisempana vuonna.

Osassa ryhmissä ryhmänohjaajalla tutustuminen vielä kesken. Muutamalla reilummin poissaoloja mutta näistä käyty keskustelua. Myönteinen ryhmä ja hyvä ilmapiiri.

3. Keskusteltu kännykän käytöstä oppitunneilla sekä poissaoloista.

Muistion kirjoitti Sari Hagren




Syksyn ensimmäisen opiskeluhuoltoryhmän muistio
 

 

Paikka: Puukoulu, Emil

Aika:  tiistai 27.8.2024 klo 13.15-14.30

Läsnä: Hirvonen Terhi, Hagren Sari, Kannisto Satu, Hyvärinen Ilona, Karstila Odetta, Haikonen Vilma, Ranta-Ojala Päivi, Lehtonen Matti, Damskägg Juha ja Myllymäki Helena

 

  1. Lukuvuoden alun kuulumisia

 

  • Tutorit ja ykköset olivat Velisjärvellä 15.8.2024
  • opiskelijajäsenistä Ilona oli tutorina mukana ja hän kertoi, että kaikki näytti menevän ihan mukavasti. Ykköset jaettiin pienempiin ryhmiin ja ilmeisesti ryhmäjako toimi yllättävän hyvin
  • wanhojen tanssien suunnittelua kakkosten kesken on ollut jo vireillä jonkun aikaa. Liikunnan opettajien ja opon yhteinen info aikaistetaan jo tähän jaksoon.
  • terveydenhoitaja Satu kertoi melkoisesta muutoksesta Hyvinvointialueeseen siirtymisestä, uusi LifeCare -ohjelmisto vaatii paljon opettelua
  • Päivin rooli hyvinvointiasioista lisääntyy tänä lukuvuonna
  • kuraattori Sari toivoo, että aikaa jäisi opiskelijatapaamisiin, valitettavasti Hyvinvointialueen erilaiset kokoukset ja tapaamiset vievät paljon työaikaa
  • ykkösen opiskelija on tehnyt infosivut lukion opiskelijoille, pyritään tekemään yhteistyötä omien kanavien päivittämisessä
  • Matti kertoi sopeuttavansa lukion toimintaa viimevuotista vähäisempään tuntimäärään, vaikeuksia tulee olemaan. Opintojaksot alkavat seuraavassa periodissa ja niitä on myös periodeissa 3 ja 4. Samanaikaisopetus on tänä vuonna vähäisempää kuin viime vuonna.
  • opiskeluhuollon psykologi Terhi kertoi, että opiskelijat ovat hyvin aktiivisesti hakeutuneet palveluun, yhteydenotot yleensä wilman kautta.
  • Juha kertoi, että tänään oli ensimmäistä kertaa seurakunnan nuorisotyöntekijä lukiolla. Tämän lisäksi on suunnitelmissa hakea kolmea nuorisotyöntekijää, joista saisimme myös lukiolle joinakin päivinä nuorisotyönohjaajan paikalle
  • ykkösten ohjauskeskusteluissa on tarkennettu työohjelmia ja kyselty kuulumisia

 

  1. Tämän lukuvuoden OHR-tapaamiset

tiistai 1.10. klo 8.00-9.30, 24-ryhmät

torstai 31.10. klo 8.00-9.30 23-ryhmät

tiistai 3.12. klo 13.15-14.30, 22-ryhmät

torstai 9.1. klo 8.00-9.30, abi-kyselyn laatiminen

loput lukuvuoden tapaamiset sovitaan myöhemmin

 

Muistion laati Helena Myllymäki





Lukion OHR 3.6.2024

Läsnä: Juha Damskägg, Sari Hagren, Terhi Hirvonen, Impi Saarimaa, Matti Lehtonen, Iina Simonen, Satu Kannisto, Helena Myllymäki

 

Lukuvuoden 2023-2024 arviointi

 

Ryhmän jäsenet

Lukion opiskeluhuoltoryhmän jäsenet lv. 2023–24 ovat rehtori Juha Damskägg, lehtori Päivi Ranta-Ojala, opinto-ohjaaja Helena Myllymäki, erityisopettaja Matti Lehtonen opiskeluhuollon kuraattori Sari Hagren, opiskeluhuollon psykologi Terhi Hirvonen (aloitti lokakuun alussa), opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja Satu Kannisto ja lääkäri Iina Simola, sekä huoltajien edustajina Impi Saarimaa ja Vilma Haikonen.

Opiskelijoiden edustajat kutsutaan palavereihin.

Ryhmän tapaamiset

Lukion opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu lv. 2023–24 suunnitelmallisesti kerran kuukaudessa. Kokoontumiset päätettiin kesäkuun suunnittelukokouksessa. Tapaamisia oli yhteensä kymmenen.

Opiskeluhuollon toiminta

Opiskeluhuollon kuraattori ja psykologi, opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja ja lääkäri sekä nuoriso-ohjaaja esittäytyvät ensimmäisen vuosiluokan opiskelijoille tiistaina 29.8. klo 14.30–15.30.

Erityisopettaja Matti Lehtonen esittäytyvät opiskelijoille LUKI-seulan ohjeistuksen yhteydessä. LUKI-seula tehtiin digitaalisesti kaikille lukion ensimmäisen vuosiluokan opiskelijoille. Seulan tulosten ja opettajien lausuntojen pohjalta erityisopettaja teki yksilötestit.

Ryhmänohjaustuokiot pidettiin joka toinen torstai. Tämän lisäksi ykkösillä oli muutama pidempi tapaaminen Tiekartta  -hankkeen tehtävien parissa. Ryhmänohjaajat tapasivat yksilöllisesti jokaisen opiskelijansa lukuvuoden aikana. Myös vanhempainvartteja oli tarjolla.

Opiskeluhuollon kuraattori Sari Hagren tapasi opiskelijoita lukiolla maanantaisin ja tiistaisin. Koulupsykologi Terhi Hirvonen aloitti työt lokakuussa. Hän oli paikalla torstaisin ja mahdollisuuksien mukaan perjantaisin.

Opiskeluterveydenhuoltopalvelut jatkuivat edellisen vuoden tapaan. Opiskeluterveydenhuollon tilat ovat Paunun toimipisteessä, 2. krs. Terveydenhoitajan vastanotto oli tiistaisin ja torstaisin. Hoitotunti lukion opiskelijoille oli ko. päivinä klo 12–13.  Lääkärin vastaanottopäivä oli torstai (n. 2 x kk). Terveystarkastukset tehtiin lakisääteisesti terveydenhoitajan toteuttamana lukion 1. vuosiluokan opiskelijoille. Lääkärintarkastus oli pääsääntöisesti lukion 2. luokalla. Lisäksi toteutettiin tarvittaessa yksilöllisiä terveystarkastuksia ja lisäkäyntejä. Kutsuntojen ennakkoterveystarkastukset kutsuntavelvollisille ajoittuivat kevätlukukaudelle (pääsääntöisesti lukion 2. luokalla). Terveydenhoitaja kutsui opiskelijat terveystarkastuksiin postitse kirjeellä.

Erityisopettajan resurssi lv. 2023–24 oli 10 h/vko. Erityisopettaja Matti Lehtonen oli lukiolla tiistaisin ja perjantaisin.

Opinto-ohjaajana lukiolla toimi Helena Myllymäki. Hän oli myös kaksoistutkintoa suorittavien ryhmänohjaajana. Koronatuella Auli Tiirola ja Maarit Räsänen tarjosivat lisäohjausta lukiomme kakkosille ja ykkösille.

Nuoriso-ohjaajina toimivat syksyllä Eetu Pekonniemi ja keväällä Kenneth Parkkonen.

Opettajien kokoukset

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistui lukion opettajien kokouksiin mahdollisuuksien mukaan. Kokouksia oli yhteensä viisi sekä maanantaisin lisäksi lyhyet viikkopalaverit. .

Hankkeet

Kestävän kehityksen Tiekartta -hanke

Laatua ja hyvinvointia lukioihin -hanke

Nuorten rinnalla koulussa -hanke, josta tehtiin jatkohakemus toukokuussa

Hankkeena alkanut liikkuva opiskelu -ohjelma jatkui kuluneena lukuvuonna.

 

Opiskeluhuollon tavoitteiden toteutuminen

Päätavoitteena oli hyvinvointia ja läsnäoloa tukeva opiskeluilmapiiri, joihin hankkeidenkin avulla pyrittiin vaikuttamaan.  Toimintaa vaikeuttivat mm. koulupsykologin saaminen vasta lokakuussa ja koulun nuorisotyönohjaajien vaihtumiset kesken lukuvuoden.

Edelleenkin poissaolojen seurannassa emme ole päässeet riittävän hyvin tavoitteisiin. Liian paljon isoja palavereja jouduttiin pitämään melko myöhäisessä vaiheessa. Entistä enemmän olisi syytä tiedottaa huoltajia opiskelijoiden tilanteesta. Pelkät vanhempainillat eivät riitä.

 

 

Lukuvuoden 2024–25 suunnitelma

 

Ryhmän jäsenet

Lukion opiskeluhuoltoryhmän jäsenet ovat rehtori Juha Damskägg, lehtori Päivi Ranta-Ojala, opinto-ohjaaja Helena Myllymäki, erityisopettaja Matti Lehtonen, opiskeluhuollon kuraattori Sari Hagren, opiskeluhuollon psykologi Terhi Hirvonen, opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja Satu Kannisto ja lääkäri Iina Simola Huoltajien edustajina jatkavat Impi Saarimaa ja Vilma Haikonen. Ykkösten huoltajille lähetetään tiedote opiskeluhuoltoryhmästä ja toivotaan sieltä myös edustusta. Toivottavasti saamme mukaan myös koulun nuorisotyöntekijän.

Opiskelijoiden edustajat kutsutaan tapaamisiin.

 

Ryhmän tapaamiset

Lukion opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu lv. 2024-25 suunnitelmallisesti kerran kuukaudessa.  Sovimme ensimmäiseksi kerraksi ti 27.8.2024 klo 13.15-14.30. Tämä on ns. järjestäytymiskokous, jossa päätetään lukuvuoden muut tapaamiset ja mahdolliset aiheet. Ensimmäisessä tapaamisessa saamme kuulumisia ykkösten ryhmäytymispäivästä ja mahdollisesti jo tehdyistä Luki-seuloista. 

 

Opiskeluhuollon toiminta

Opiskeluhuollon kuraattori ja psykologi, opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja ja lääkäri sekä nuoriso-ohjaaja esittäytyvät ensimmäisen vuosiluokan opiskelijoille tiistaina 27.8. klo 12.15-13.15. Mahdollisuuksien mukaan järjestetään esittäytymiset myös kakkosille ja kolmosille.

Erityisopettaja esittäytyy ykkösille ja kertoo LUKI-seulasta heti elokuussa. Ajankohta sovitaan myöhemmin.

Ryhmänohjaustuokiot pidetään päättöviikon viimeisen päivän (torstain) aamuna klo 8.00-8.45. Lyhyemmät ROTit välitunneilla joka toinen viikko torstaisin. Näiden lisäksi tavoitteena on, että ryhmänohjaajat tapaavat yksilöllisesti jokaisen opiskelijansa vähintään kerran lukuvuoden aikana. Myös vanhempainvartteja tarjotaan.

Opiskeluhuollon kuraattori tapaa opiskelijoita lukiolla ehkä torstaisin ja perjantaisin. Koulupsykologit on lukiolla 1-2 päivänä. Viikon päivät selviävät myöhemmin.

Opiskeluterveydenhuoltopalvelut jatkuvat edellisen vuoden tapaan. Opiskeluterveydenhuollon tilat ovat Paunun toimipisteessä, 2. krs. Terveydenhoitajan vastanotto on tiistaisin ja torstaisin. Hoitotunti lukion opiskelijoille on ko. päivinä klo 12–13. Lääkärin vastaanottopäivä on torstai (n. 2 x kk). Terveystarkastukset tehdään lakisääteisesti terveydenhoitajan toteuttamana lukion 1. vuosiluokan opiskelijoille. Lääkärintarkastus on pääsääntöisesti lukion 2. luokalla. Lisäksi toteutetaan tarvittaessa yksilöllisiä terveystarkastuksia ja lisäkäyntejä. Kutsuntojen ennakkoterveystarkastukset kutsuntavelvollisille ajoittuvat kevätlukukaudelle (pääsääntöisesti lukion 2. luokalla). Terveydenhoitaja kutsuu opiskelijat terveystarkastuksiin postitse kirjeellä.

Vain yksi aika tarjotaan.

Erityisopettajan resurssi on 4 tuntia+opetus. Erityisopettaja Matti Lehtonen on lukiolla perjantaisin.

Opinto-ohjaajana toimii Helena Myllymäki.

Nuoriso-ohjaajan saaminen lukiolle selviää myöhemmin.

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu lukion opettajien kokouksiin tulevana lukuvuonna mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan.

to 19.9. klo 13–16

ma 18.11 klo 13–16

ma 27.1 klo 13–16

ma 31.3. klo 13–16

ma 26.5 klo 13–16

Viikkopalaveri on aina maanantaisin klo 10.50. Kerran kuukaudessa tiistaisin 14.35-15.05. Nämä päivät sovitaan elokuun kokouksessa. Osallistuminen onnistuu myös etänä.

 

Tavoitteita

  • yhteisöllisyyden lisääminen, esim. tutoreiden vetämiä välituntitempauksia
  • matkapuhelinten ja kannettavien tietokoneiden käytöstä oppituntien aikana päätetään syksyn ensimmäisessä Vesossa
  • riittävän aikainen puuttuminen poissaoloihin
  • perättäisten nelosten ja SK -merkintöjen seuranta
  • kannustetaan kaikkia opettajia osallistumaan opiskeluhuoltoryhmän palavereihin, tulostetaan ajankohdat ilmoitustaululle ja muistiot luetaan opettajien kokouksissa
  • mikään tuki ei korvaa säännöllistä työntekoa ja tehokasta opiskelua oppitunneilla

 

Syksyn Vesot

  • maanantaina 5.8.2024 klo 9-15, kuraattori Sari kertoo iltapäivällä OHR-työstä
  • tiistaina 6.8.2024 klo 9-15

 

 

Muistion kirjasi Helena Myllymäki

 

 

OHR yleiset asiat ti 14.5. klo 13.00-14.30 bg-luokassa

Läsnä: Juha Damskägg, Satu Kannisto, Helena Myllymäki, Sari Hagren, Matti Lehtonen, Terhi Hirvonen, Päivi Ranta-Ojala ja opiskelijaedustaja Kiira Hietanen.

  1. Kevään YO-tulokset / viimeisten suoritusten valmistuminen
  • Ylioppilaiden määrä on 44, mahdollisesti 47
  • Kompensaatioilla tulossa 3-5 ylioppilasta
  • tuloksissa positiivisia yllätyksiä
  • haasteet äidinkielessä, johon tarvitaan yhä enemmän tukea.
2. Osallistujien asiat
  • Opiskelijaedustajan mielestä opinnot sujuneet ihan hyvin, ei kokemusta hyvin rankasta opiskelusta.
  • Suhtautuminen ja käytännöt esim. puhelinten esillä pitämiseen vaihtelee.
  • Ensi lukuvuotena kiinnitetään yhteisiin käytänteisiin huomiota enemmän.
  • Kutsuntatarkastukset ovat alkamassa. Tarkastuksia menee kesäkuulle.
  • Psykologivastaanotolla hieman hiljentynyt.
  • Kuraattori Sari Hagren jatkaa syksyllä, kuraattorilla hyvin kiireinen aika keväällä
  • Erityisopetuksen tuen piiriin tulleet ovat pysyneet tuen piirissä. Erityisopettajan tunnit lisääntyvät perusopetuksen puolella ja se vaikuttaa lukion erityisopetuksen resursseihin. Ensi lukuvuonna erityisopettaja on tiistai iltapäivisin ja pe aamuisin. Suunnitelmia ensi vuodelle on olemassa, mutta resurssi pienenee (4h kuntakohtaista ja tuntikehyksestä voidaan saada lisää resurssia)
  • Opinto-ohjauksessa on koko ajan kiirettä, varsinkin valmistuvien kanssa. Resurssi vähenee.
  • Tukitoimista ja suorituksista (esim. hylätyistä arvosanoista) voitaisiin tiedottaa huoltajia enemmän.
  • Yhteisöllinen opiskeluhuollon tukeen on olemassa hyvät tukisivut eri toimijoille: Palvelut kohderyhmille - Liikkuva opiskelu. Vuoden 2024 teemat: toiminnallinen oppiminen, liikuntaneuvonta/opiskeluhuolto, fiksusti kulkeminen, osallisuus, työ- ja opiskelukyky
  • Koulun nuorisotyön jatko on epävarmaa. Tarve nuorisotyön ohjaajalle on kasvava.
3. Seuraava tapaaminen ma 3.6. klo 9.00

Muistion laati Päivi Ranta-Ojala

OPISKELUHUOLTO 23.4.2024 klo 8.00 lukiolla R3-luokassa

Läsnä: Juha Damskägg, Matti Lehtonen, Päivi Ranta-Ojala, Satu Kannisto, Teea Rasi, Annika Lehtonen, Vilma Haikonen, Jari Räsänen, Helena Myllymäki ja Sari Hagren (etänä)

 

  1. Käytiin läpi ykkösten opiskelijakyselyä
  • eniten keskustelua tuli liikkumisesta esim. koulumatkat kävellen tai pyöräillen
  • ehdotuksena ensi syksyksi teemapäivä kiusaamiseen puuttumiseksi
  • oppitunneilla enemmän toimintaa vaihtelevissa ryhmissä/pareissa
  • avoimissa kysymyksissä opiskelijat ovat antaneet hyvää palautetta

 

  1. Osallistujien kuulumiset
  • Päivi toivoi opiskeluhuollon palveluvalikkoa
  • Satu kertoi, että ykkösten terveystarkastukset ovat menossa, kakkosten kutsuntatarkastukset toukokuun lopulla ja kesäkuussa
  • perjantaina 26.4. klo 9.30 on kaikille kakkosille ja ykkösille poliisin luento

 

Seuraava OHR tiistaina 14.5.2024

 

Muistion kirjoitti Helena Myllymäki






Muistio 19.3.2024

LUKION OPISKELUHUOLTORYHMÄ

19.3.2024 klo 13.00–14.30, Jämsän lukion biologian luokka

 

Läsnä

Juha Damskägg (rehtori), Helena Myllymäki (opinto-ohjaaja), Päivi Ranta-Ojala (lehtori), Matti Lehtonen (erityisopettaja), Satu Kannisto (terveydenhoitaja), Sari Hagren (kuraattori), Terhi Hirvonen (koulupsykologi), Vilma Haikonen (huoltajien edustaja), Teea Rasi ja Annika Lehtonen (opiskelijaedustajat)

 

Kokoontumisen ensimmäisen viidentoista minuutin ajan läsnä olivat myös abiturienttien ryhmänohjaajat:

Valtteri Kangasmäki (20a ryhmänohjaaja)

Sari Laine (20b ryhmänohjaaja) etäyhteydellä

Tiina Mäenpää (20c ryhmänohjaaja)

1. Abiturienttien asiat

Ryhmänohjaajat kuvasivat opiskeluhuoltoryhmälle valvontaryhmiensä yleisen tämänhetkisen tilanteen.

2. Poissaoloista

Rehtori Juha Damskägg kuvasi opiskeluhuoltoryhmälle valvontaryhmäkohtaisesti ensimmäisen ja toisen vuosiluokan opiskelijoiden selvittämättömien poissaolojen määrät. Hän kävi myös lävitse, kuinka paljon poissaoloja on keskiarvollisesti ollut lukuvuoden 2023–2024 aikana.

Selvittämättömien poissaolojen osalta määrät olivat samansuuruisia sekä valvontaryhmä- että vuosiluokkakohtaisesti, joskin on huomionarvoista, että ne kasautuvat tietyille opiskelijoille. Erityisesti tavoitteellisen opiskelun ja tarvittaessa tuen toteutumisen kannalta on merkityksellistä, että tällaisissa tilanteissa järjestetään moniammatillinen verkostopalaveri mahdollisimman matalalla kynnyksellä. 23-opetusryhmien poissaolojen keskiarvo on 21,25, kun taas 22-opetusryhmien 23,23.

Varhaisen puuttumisen näkökulmasta käydään poissaoloihin liittyen yhteistä keskustelua seuraavassa henkilöstökokouksessa 2.4.2024.

3. Muut asiat

Seuraava kokoontuminen järjestetään 23.4.2024 klo 8.00–9.30.

Muistion laati Matti Lehtonen




Muistio 20.2.2024

 

LUKION OPISKELUHUOLTORYHMÄ

 

Tiistaina 20.2.2024 K3-luokassa

Läsnä: Matti Lehtonen, Achil Piotelat, Vilma Haikonen, Terhi Hirvonen, Päivi Ranta-Ojala, Juha Damskägg ja Helena Myllymäki sekä etänä Sari Hagren (klo 8.45 asti)

 

  1. kävimme läpi abien opiskelijakyselyä, joka tehtiin tammikuussa

keskustelua herätti erityisesti

  • kiusaaminen, erityisesti somessa (Jodel) käytävät kommentit. Yhtenä ajatuksena tähän on järjestää keskustelutilaisuus, johon yritämme saada poliisi Tommi Saarisen tai POLAMKissa opiskelevan Verneri Luukkosen alustamaan asiaa
  • erityisopetuksen tarve lukiossa
  • jatko-opintosuunnitelmat ovat vieläkin kovin hataria, usealla suunnitelmissa välivuoden viettäminen

 

  1. päivitimme ykkösten opiskelijakyselyn, joka toteutetaan maaliskuun lopussa
  • emme ehtineet aivan kokonaan käsitellä, joten rehtori tekee loppuun ja pyytää ryhmältä mielipiteet

 

  1. 23 ryhmien ryhmänohjaajat tulivat mukaan palaveriin klo 9.15. Sami Huohvanainen, Antti Nurmi (etänä), Iisa Orell ja Marita Tiusanen kertoivat yleisiä oman ryhmänsä kuulumisia
  • erityisesti poissaoloista keskusteltiin, rehtori tekee yhteisesti tiedotteen
  • henkilökohtaiset keskustelut ryhmän opiskelijoiden kanssa on suunnitelmissa kaikilla

 

  1. Seuraava OHR on tiistaina 19.3.2024 klo 13.00

 

Muistion teki Helena Myllymäki

 


Lukion opiskeluhuoltoryhmän kokous

15.1.2024 klo 13.00–14.24, Jämsän lukion opetustila K1

Läsnä:

Juha Damskägg (rehtori), Helena Myllymäki (opinto-ohjaaja), Matti Lehtonen (erityisopettaja), Merja Lahtinen (lehtori, vararehtorin sijainen), Sari Hagren (kuraattori), Terhi Hirvonen (koulupsykologi), Satu Kannisto (kouluterveydenhoitaja), Iina Simola (koululääkäri), Kenneth Parkkonen (nuorisotyöntekijä) ja Vilma Haikonen (huoltajien edustaja)

Johanna Heloterä (22a ryhmänohjaaja): läsnä klo 13.00–13.17

Minna Huumarkangas (22b ryhmänohjaaja): läsnä klo 13.00–13.17

Piia Hytönen (22c ryhmänohjaaja): läsnä klo 13.00–13.17

Kari Rytkönen (22d ryhmänohjaaja): läsnä klo 13.00–13.17

 

1. Kokouksen aloittaminen ja läsnä olijoiden esittäytyminen.

2. Opetusryhmäkohtaiset asiat

Ryhmänohjaajat kuvasivat opiskeluhuoltoryhmän jäsenille ohjaamiensa opetusryhmien yleisen tilanteen, muun muassa poissaolojen osalta.

3. Abiturienteille teetettävä kyselylomake

Opiskeluhuoltoryhmän jäsenet kävivät lävitse ja muokkasivat abiturienteille teetettävää kyselylomaketta muutaman väitteen osalta.

 

Seuraava kokous järjestetään 20.2.2024 klo 8.00.
 

Muistion kirjoitti Matti Lehtonen.



12.12.23. Lukion opiskeluhuoltoryhmä M1 luokassa klo 13-14.30.

Läsnä: Juha Damskägg, Eetu Pekonniemi, Helmi Harju (opiskelijajäsen), Satu Kannisto, Helena Myllymäki, Terhi Hirvonen, Matti Lehtonen, Sari Hagren. Etäyhteydellä mukana Päivi Ranta-Ojala.  

Muistion kirjoitti Sari Hagren.

Osallistujien kuulumiset:

Juhan syksy mennyt kaupungin talousasioiden parissa. Lukion perustoiminta ja lukiokoulutus tehdään jatkossakin hyvin ja laadukkaasti.

Lukion syksy mennyt mukavasti, paljon opiskelijoita, jonka seurauksena havaittu tilan ahtautta (etenkin välitunneilla). Juha on luvannut ottaa tämän puheeksi opettajien viikkopalaverissa.

Terveydenhoitaja siirtyy hyvinvointialueelle ensi elokuussa. Terveydenhoitaja tekee terveystarkastuksia ja kaksi päivää viikossa ovat usein työntäyteisiä. Akuuttivastaanotto ei ole vetänyt syksyn aikana opiskelijoita.  Ensi syksynä on mietittävä, onko akuuttivastaanoton kannattavuutta.

Terhi on päässyt mukaan lukion arkeen. Kuvaa syksyn olleen vilkas ja opiskelijat ovat löytäneet koulupsykologin vastaanotolle. Masennus, ahdistus, jännitys sekä oppimisen haasteet isoimpina teemoina opiskelijatapaamisilla. Kuraattorin näkökulmasta on painottunut yksilötyö ja yhteisölliseen ideointiin ei ole jäänyt aikaa. Kaksi työpäivää viikossa tuo tähän oman haasteensa.

Eetu kokee päässeensä lukion arkeen mukavasti. Uuden opettelua edelleen johon kahden koulun välillä kulkeminen tuo omat haasteensa. Eetu kehittelee lukiolle yhteisöllistä toimintaa jatkossakin. Ehdotettu tanssivälituntia tai musavälkkää. Juha kertoi johtoryhmässä suunnitellusta yhteisestä iltapäivästä (mahdollisesti keväälle) jossa toisen asteen nuoret pitäisivät yhteisen iltapäivän. Tarkoituksena yhdessä tehdä/harrastaa jotain mukavaa ulkoilua. Työryhmässä mukana lukiolta Susanna Ruusu. Ideana olisi myös se, että opitaan tuntemaan muiden koulujen nuoria. Helmin mielestä yhteiset ulkoilupäivät ovat opiskelijoiden mieleen ja se saa kannatusta opiskelijoiden keskuudessa.

Päivi kokee, että tänä syksynä on saatu erityisen paljon yhteisöllistä toimintaa järjestettyä lukiolle. Jatkuvasti ideoidaan ja suunnitellaan lisää. Opiskelijahallitus on myös uusiutumassa tammikuussa.

Helena antaa kiitosta loistaville tutoreille sekä kaksareille Lukiossa. Opinto-ohjaajan työhön kuuluu myös palaverit, joiden tarkoituksena tukitoimien miettiminen nuorille.

Motivaatio-ongelmat tuovat haasteita opintojen edistämiseen. Erityisopettajan hyvä työ ja tuki nähdään tärkeänä lukiolla mutta jos opiskelijalla ei ole omaa motivaatiota niin koulun henkilökunnan on vaikea tarjota tukitoimia. Moni nuori käy lukion ohella töissä. Tämä herättää huolta koska arki koetaan rankaksi töiden ja opiskelujen ohella. Koulun näkökulmasta ei kannusteta työntekoon opiskelujen ohella.

Matti Lehtonen kuvaa saaneensa runsaasti yhteydenottoja opettajilta ja toteaa erityisopetusresurssin olevan melko pieni koulun kokoon nähden. Keskusteltu siitä, että mikäli opiskelijan nähdään tarvitsevan lisäaikaa kokeessa niin tätä voi kokeilla ilman, että Matti tekee siitä erillistä paperia.  Mikäli kokeiltu tuki nähdään toimivanana, voidaan tämän jälkeen palaveerata ja kirjata tuen muodot ylös.

Pienryhmät nähdään ensimmäistä kertaa toimiviksi lukiolla. Samanaikaisopetus nähdään hyvänä ja järkevänä tukena isoissa ryhmissä. Tuen tarvitsijoita on lukiossa.

Keväällä sovittava hyvissä ajoin mille ikäluokalle tarjotaan missäkin ikäluokassa erityisopettajan resurssia.

Opiskeluhuollon palvelut on nähty tänä vuonna toimivina ja yhteistyön tekeminen on ollut helppoa.



Opiskeluhuoltoryhmä 7.11.2023

 

Jämsän lukion M1-luokassa klo 13.00-14.30

Läsnä: Sari Hagren, Satu Kannnisto, Terhi Hirvonen, Juha Damskägg, Matti Lehtonen, Eetu Pekonniemi ja Helena Myllymäki

 

  1. Rehtori Juha Damskägg kertoi kaupungin talousasioista

 

  1. Ryhmien 21 ryhmänohjaajat tulevat kertomaan ryhmiensä kokonaistilanteesta

Sari Laine 21b ei päässyt paikalle, mutta lähetti viestiä: myönteistä on, että abit ovat alkaneet suunnitella puurojuhlaa ja erityisopettajan tukikurssi on tuonut apua ja itsevarmuutta ryhmäläisille. Ongelmana on se, että ryhmänohjaustuokioissa ei käydä riittävän aktiivisesti. Muistutetaan edelleen kaikille ryhmänohjaajille, että tekevät merkinnät wilmaan, jos opiskelija on poissa ROT:eista. Liiat poissaolot voivat vaikuttaa OP01 suorittamiseen.

Valtteri Kangasmäki 21a kertoi, että opiskelijat ovat käyneet kohtuullisen hyvin ROT:ssa, koska hän on sijoittanut ne abien tuntien jälkeen. Hänen ryhmässään on muutama opiskelija, joilla on melkoisen paljon poissaoloja, mutta niiden syitä on selvitelty. Ryhmän mukana olevien pitkittäjien (3,5 ja 4 vuoden opiskelijat)  valmistuminen ajallaan on epävarmaa.

Tiina Mäenpää 21c kertoi ryhmänsä yleisiä kuulumisia. Suurin osa on hoitanut opiskelunsa mallikkaasti. Opiskelijoiden passiivisuus tunneilla ihmetyttää edelleen. Samoin keskustelimme vähäisestä innokkuudesta osallistua yhteisiin (vapaaehtoisiin) retkiin.

Muuta yleistä

  • Käytiin läpi lukion lukuvuosisuunnitelmaa
  • Matti kertoi, että 16 ykköselle on lähetetty kutsu lukiseulan perusteella jatkotutkimuksiin. Kaikki eivät ole vastanneet siihen. Vähäiset lukukokemukset vaikeuttavat opiskelua lukiossa eikä mitkään tukitoimet pysty sitä korvaamaan

 

Muistion laati Helena Myllymäki



Lukion opiskeluhuoltoryhmän kokous

3.10.2023 klo 8.00–9.30, Puukoulu (Lydia)

Läsnä:

Helena Myllymäki (opinto-ohjaaja), Päivi Ranta-Ojala (lehtori), Matti Lehtonen (erityisopettaja), Sari Hagren (kuraattori), Terhi Hirvonen (psykologi), Satu Kannisto (terveydenhoitaja), Julius Ulander (opiskelijaedustaja), Mikki Lyytinen (opiskelijaedustaja) ja Vilma Haikonen (huoltajien edustaja)

 

Sami Huohvanainen (23a ryhmänohjaaja): läsnä klo 8.30–8.45

Antti Nurmi (23b ryhmänohjaaja): läsnä 8.45–9.00

Iisa Orell (23c ryhmänohjaaja): läsnä 9.00–9.15

Marita Tiusanen (23d ryhmänohjaaja): läsnä 9.15–9.30

 

1. Kokouksen aloittaminen ja läsnä olijoiden esittäytyminen.

2. Alkaneen lukuvuoden 2023–2024 yleiset kuulumiset.

Opinto-ohjaaja Helena Myllymäki näytti lyhyesti kouluterveyskyselyn koontia vuosilta 2006–2023. Taulukoituun esitykseen on koottu kyselyn tulokset sekä vuosilta 2019, 2021 ja 2023 että muutos niin koko maan kuin Jämsänkin osalta. Tähän esitykseen perehdyttäneen tarkemmin lukuvuoden 2023–2024 aikana.

 

Yhteistä keskustelua Jodelista, poissaoloista, ryhmäkoosta ja oppituntien kulusta.

 

3. Opetusryhmäkohtaiset asiat

23a klo 8.30–8.45

Ryhmänohjaaja kuvasi, ettei hänellä ole vielä kovin tarkkaa kuvaa ryhmänsä opiskelijoista. Hän kuvasi huolensa englannin kielen (käsitteellisen) osaamisesta ja erityisesti luetun ymmärtämisestä.

 

23b klo 8.45–9.00

Ryhmänohjaaja kuvasi, että tuntee valtaosan ryhmänsä opiskelijoista entuudestaan. Hänellä ei ole herännyt erityistä huolta opiskelijoistaan. Hän kertoi läsnä olleille lyhyesti Kestävän kehityksen Tiekartta -hankkeesta.

 

23c klo 9.00–9.15

Ryhmänohjaaja kuvasi, ettei hänellä ole erityistä huolta opiskelijoistaan.

 

23d klo 9.15–9.30

Ryhmänohjaaja kuvasi, ettei hänellä ole erityistä huolta opiskelijoistaan.

 

Seuraava kokous järjestetään 7.11. klo 13.00–14.30.






MUISTIO 28.8.2023

 

OPISKELUHUOLTORYHMÄN PALAVERI

 

Paikalla Satu Kannisto, Iina Simola, Vilma Haikonen, Impi Saarimaa, Päivi Ranta-Ojala, Juha Damskägg, Reeta Haapio, Helena Myllymäki ja etäyhteyksin Sari Hagren ja Matti Lehtonen

 

 

Syksyn kuulumisia:

Sari: uusia ykkösiä on jo ohjautunut kuraattorille, psykologia kaivataan

Matti: yhteisöllistä toimintaa ja pienryhmäkin on jo aloittanut toimintaansa

Päivi: ”Hyvinvoinnin vuosikello” tekeillä yhdessä kuraattorin ja erityisopettajan kanssa. Hankkeessa ”Laatua ja hyvinvointia lukioon” Muuramen ja Laukaan lukioiden kanssa, Jämsän vetovastuuna hyvinvointi.

Satu ja Iina: Satu on purkanut posteja ja viestejä. Varsinaiset terveystarkastukset eivät ole vielä käynnistyneet

Reeta kertoi opiskelijakunnan toiminnan aloittamisesta tänä lukuvuonna. Uusia ykkösiä kannustetaan mukaan toimintaan, kun kolmannen vuoden opiskelijoita poistuu hallituksesta. Lukiolaisten liiton ja oman opiskelijakunnan hallituksen esittäytyminen oli juuri tänään kaikille ykkösille.

Impi ja Vilma: työmäärä abeilla nyt syksyllä melkoisen raskas, osittain päällekkäin syksyn yo-kirjoitukset ja ensimmäisen periodin päättöviikko. Uusia ykkösiä on harmittanut, kun lukujärjestyksiä ei ole päässyt tekemään vielä opon kanssa.

 

22 –ryhmien ryhmänohjaajat esittäytyivät ja keskustelimme syksyn aloituksesta seuraavin teemoin:

  • suvaitsevaisuus, lukutaidon edistäminen, kestävä kehitys ja huomaa hyvä –teemoina tälle vuodelle
  • poissaoloihin tulee puuttua napakasti ja asiantuntijapalavereja tulee järjestää
  • pitkäjänteisyyden puute, uskallus kysyä ja keskustella
  • keskusteltiin koronan vaikutuksesta, somesta, pikaviesteistä, vuorovaikutusosaamisesta
  • vanhempien/huoltajien vaikutus nuoren elämään, keskusteluyhteys oman nuoren kanssa
  • mietitään keinoja teemojen pohjalta esim. oppituntien alkuun, ryhmänohjaustuokioihin ja yhteisiin päiviin sekä tapahtumiin
  • lukutaidon edistämistä mietittiin

 

 

Muistion laati Helena Myllymäki




Jämsän lukion opiskeluhuoltoryhmän arviointi- ja suunnittelukokous

Aika ma 5.6.2022 klo 9.00–11.30

Paikka Jämsän lukio

Osallistujat

Juha Damskägg, rehtori

Helena Myllymäki, opinto-ohjaaja

Päivi Ranta-Ojala, lehtori

Tuulia Piirainen, eritysopettaja

Matti Lehtonen, erityisopettaja

Sari Hagren, opiskeluhuollon kuraattori

Satu Kannisto, terveydenhoitaja

Iina Simola (ent. Oivanen), lääkäri

Virpi Pohjonen, nuoriso-ohjaaja

Petra Koljonen, perusopetuksen yhteisöllisen opiskeluhuollon koordinaattori (kutsuttuna, mukana etäyhteydellä klo 9.15 alkaen)

Tapaamisen alussa yleistä kuulumisten vaihtoa.

Jämsän perusopetuksen yhteisöllisen opiskeluhuollon koordinaattori Petra Koljonen oli mukana ryhmän tapaamisessa kutsuttuna. Petra kertoi työnkuvastaan yhteisöllisen opiskeluhuollon hankkeessa.

  1. Lukuvuoden 2022–2023 arviointi

Ryhmän jäsenet

Opiskeluhuoltoryhmään kuuluivat lv. 2022–23 rehtori Juha Damskägg, apulaisrehtori Susanna Ruusu, opinto-ohjaaja Helena Myllymäki, erityisopettajat Hanna Pääkylä ja Tuulia Piirainen, opiskeluhuollon psykologi Milja Halttunen (23.3.23 saakka), opiskeluhuollon kuraattori Sari Hagren, opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja Satu Kannisto ja lääkäri Iina Simola (ent. Oivanen), nuoriso-ohjaaja Virpi sekä opiskelijoiden että huoltajien edustus. Opiskelijoilla oli ryhmässä vaihtuva edustus. Huoltajien edustajana toimi Impi Saarimaa.

 

Ryhmän tapaamiset

Lukion opiskeluhuoltoryhmän kokoontumiset toteutuivat suunnitellusti. Tosin ryhmän tapaamisajankohta muuttui, sillä aiemmin sovittu maanantai osoittautui huonoksi ajankohdaksi. Tapaamiset siirrettiin torstaille klo 8–9.30. Ryhmä kokoontui kuukausittain. Lukuvuoden 1. tapaaminen oli 22.8. Tapaamisissa käsiteltiin opiskeluhuollollisia asioita suunnitelmallisesti sekä yleisellä että vuosiluokkatasolla.

Opiskeluhuollon toiminta lv. 2022–23

Opiskeluhuoltohenkilö (kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja ja lääkäri) esittäytyivät ensimmäisen vuosiluokan opiskelijoille tiistaina 30.8.22 klo 14.30–15.30 yläkerran aulatilassa. Suunniteltu opiskeluhuollon psykologin ja kuraattori esittäytyminen toisen vuosiluokan ja abiturienttien ryhmille ryhmänohjaajatuokioilla ei toteutunut. Nuoriso-ohjaajan esittäytyminen kakkosille ja abeille ryhmänohjaajatuokioilla toteutui suunnitellusti. Erityisopettajat esittäytyivät ensimmäisen vuosiluokan opiskelijoille LUKI-seulan ohjeistuksen yhteydessä. LUKI-seula tehtiin digitaalisesti kaikille ykkösille. Yksilötestit tehtiin seulan tulosten ja opettajien lausuntojen pohjalta erityisopettaja Tuulia Piiraisen toimesta.

Jokaisen jakson ensimmäisenä koulupäivänä oppitunnit suunniteltiin pidettäväksi 60 minuutin mittaisina. Tämä toteutui lukuvuonna 2022–23 lukuvuoden ensimmäistä jaksoa lukuun ottamatta.  Ryhmänohjaustuokiot toteutuivat suunnitellusti. Ryhmänohjaajatuokioilla yleisten asioiden lisäksi ryhmänohjaajat tapasivat yksilöllisesti jokaisen oppilaansa vähintään kerran lukuvuoden aikana.

Opiskeluhuollon kuraattori Sari Hagren tapasi opiskelijoita lukiolla maanantaisin ja tiistaisin. Opiskeluhuollon psykologi Milja Halttusen vastaanotto oli perjantaisin ja muulloin tarvittaesa Kelhänkadulla maaliskuun loppupuolelle 23.3.23 saakka. Huhti-toukokuussa lukiolla ei ollut psykologipalveluita irtisanoutumisen vuoksi.

Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajana toimi syksystä -22 alkaen Satu Kannisto. Terveydenhoitajan vastaanotto oli tiistaisin ja torstaisin Paunun koululla. Lääkärinä toimi edellisen vuoden tapaan Iina Simola (ent. Oivanen). Lääkärin vastaanottopäivät olivat n. joka toinen torstai. Terveystarkastukset toteutuivat suunnitellusti (terveystarkastus terveydenhoitajan vastaanotolla lukion 1. luokalla, lääkärintarkastus 2. luokalla sekä lisäksi tarvittaessa lisäkäynnit terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla). Opiskelijat kutsuttiin terveystarkastuksiin pääsääntöisesti kirjeellä. Peruuttamattomia poisjääntejä on vuosittain jonkin verran, kuten myös lv. 2022–23.

Opiskeluhuollon kuraattori ja psykologi- sekö terveydenhuoltopalvelut toteutuivat face-to-face. Etävastaanotot eivät odotetusta poiketen lisääntyneet.

Lv. 2022–23 opinto-ohjaaja Helena Myllymäki toimi kaksoistutkintoa suorittavien opiskelijoiden ryhmänohjaajana. Nuoriso-ohjaaja Virpi Pohjonen toimi myös ryhmäläisten tukena. Nuoriso-ohjaaja Virpi toimi lukiossa Nuoren rinnalla koulussa -hankkeen myötä koululla neljänä päivänä viikossa koko lv. 2022–23 ajan lukion hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseksi ja vahvistamiseksi.

Susanna Ruusu toimi lv. 2022–23 apulaisrehtorina, opiskeluhuoltoryhmän jäsenenä sekä 19A-ryhmän (pitkittäjien) ryhmänohjaajana.

Muuta

Suunniteltu opettajien VESO-koulutus pidettiin maanantaina 8.8.2022.

  1. Lukuvuoden 2023–24 suunnitelma

Ryhmän jäsenet lv. 2023–24

Lukion opiskeluhuoltoryhmän jäsenet lv. 2023–24 ovat rehtori Juha Damskägg, lehtori Päivi Ranta-Ojala (Susanna Ruusun tilalla), opinto-ohjaaja Helena Myllymäki, erityisopettaja Matti Lehtonen ja Tuulia Piirainen, opiskeluhuollon kuraattori Sari Hagren, opiskeluhuollon psykologi (ei vielä tiedossa), opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja Satu Kannisto ja lääkäri Iina Simola (ent. Oivanen), nuoriso-ohjaaja Virpi Pohjonen sekä opiskelijoiden ja huoltajien edustus.

Opiskelijoiden edustajat kutsutaan tapaamisiin. Opinto-ohjaaja Helena Myllymäki tiedustelee jatkaisiko Impi Saarimaa huoltajien edustajana. Helena ilmoittaa lv. 2023–24 tapaamisajat huoltajien edustajalle.

Ryhmän tapaamiset lv. 2023–24

Lukion opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu lv. 2023–24 suunnitelmallisesti kerran kuukaudessa. Sovitut tapaamisajat ja käsiteltävät aiheet:

  • ma 28.8 klo 13–14.30 (lukion 2. luokat R22, lääkäri mukana)
  • ti 3.10 klo 8–9.30 (lukion 1. luokat R23)
  • ti 7.11 klo 13–14.30 klo 13 (abiturientit R21)
  • ti 12.12 klo 13–14.30 (yleiset asiat)
  • ma 15.1 klo 13–14.30 (R22, lääkäri mukana)
  • ti 20.2 klo 8–9.30 (R23)
  • ti 19.3 klo 13–14.30 (abiturientit)
  • ti 23.4 klo 8–9.30 (yleiset asiat)
  • ti 14.5 klo 13–14.30 (yleiset asiat)
  • ma 3.6 klo 9–11 (lv. 2023–24 arviointi- ja suunnittelukokous).

Opiskeluhuollon toiminta lv. 2023–24

Opiskeluhuollon kuraattori ja psykologi, opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja ja lääkäri sekä nuoriso-ohjaaja esittäytyvät ensimmäisen vuosiluokan opiskelijoille tiistaina 29.8. klo 14.30–15.30 yläkerran aulatilassa. Lisäksi tavoitteena on, että psykologi, kuraattori sekä nuoriso-ohjaaja käyvät kiertämässä ja esittäytymässä vielä erikseen kakkosten ja kolmosten ryhmänohjaajatuokioilla.

Erityisopettajat esittäytyvät opiskelijoille LUKI-seulan ohjeistuksen yhteydessä. LUKI-seula tehdään digitaalisesti kaikille lukion ensimmäisen vuosiluokan opiskelijoille. Seulan tulosten ja opettajien lausuntojen pohjalta erityisopettaja tekee yksilötestit. Aikatauluista sovitaan elokuun alussa.

Jokaisen periodin ensimmäisenä koulupäivänä oppitunnit pidetään 60 minuutin mittaisina edellisen vuoden tapaan (huom! ei koske lukuvuoden 1. keskiviikkoa). Samaan yhteyteen lv. 2023–24 ei sovita ryhmänohjaustuokiota. Rehtori Juha esittänyt, että ryhmänohjaustuokiot olisivat jatkossa joka toinen torstai. Tavoitteena on että, ryhmäntuokioiden lisäksi ryhmänohjaajat tapaavat yksilöllisesti jokaisen opiskelijansa vähintään kerran lukuvuoden aikana edellisen vuoden tapaan.

Opiskeluhuollon kuraattori tapaa opiskelijoita lukiolla maanantaisin ja tiistaisin. Koulupsykologia ei ole saatu rekrytoitua (Hyvinvointialue vastaa palveluista). Psykologin tehtävään ei kevään hakuprosessin aikana ollut tullut hakemuksia. Hyvinvointialue jatkaa rekrytointiprosessia. Kuraattori Sari Hagren luvannut selvittää psykologien esihenkilöiltä, miten toimia tilanteissa, joissa tarvitaan opiskeluhuollon psykologia, eikä sitä käytettävissä ole.

Opiskeluterveydenhuoltopalvelut jatkuvat edellisen vuoden tapaan. Opiskeluterveydenhuollon tilat ovat Paunun toimipisteessä, 2. krs. Terveydenhoitajan vastanotto on tiistaisin ja torstaisin. Hoitotunti lukion opiskelijoille on ko. päivinä klo 12–13.  Lääkärin vastaanottopäivä on torstai (n. 2 x kk). Terveystarkastukset tehdään lakisääteisesti terveydenhoitajan toteuttamana lukion 1. vuosiluokan opiskelijoille. Lääkärintarkastus on pääsääntöisesti lukion 2. luokalla. Lisäksi toteutetaan tarvittaessa yksilöllisiä terveystarkastuksia ja lisäkäyntejä. Kutsuntojen ennakkoterveystarkastukset kutsuntavelvollisille ajoittuvat kevätlukukaudelle (pääsääntöisesti lukion 2. luokalla). Terveydenhoitaja kutsuu opiskelijat terveystarkastuksiin postitse kirjeellä tai Wilma-viestillä.

Pohdittu tässä yhteydessä keinoja peruuttamattomien poisjääntien vähentämiseksi, sillä niitä vuosittain merkittävä määrä (opiskeluterveydenhuollolla ei ole käytettävissä tekstiviestinä tai sähköpostilla lähtevää muistutuspalvelua). Rehtori Juha ja opinto-ohjaaja Helena ehdottaneet, että lukiolle voisi soittaa, jos opiskelija ei saavu terveystarkastukseen esim. Juhalle tai Helenalle, jotka voi käydä ”lähettämässä” opiskelijan tarkastukseen. Ehdotuksena myös terveystarkastuksista tiedottaminen esim. viikkotiedotteissa, silloin kun tarkastukset ovat alkavat/ovat käynnissä kullakin vuosiluokalla.

Erityisopettajan resurssi lv. 2023–24 on 10 h/vko. Erityisopettaja Matti Lehtonen on lukiolla tiistaisin ja perjantaisin. Erityisopettaja Tuulia Piirainen tekee LUKI-testaukset. Ko. ajoista sovitaan tarkemmin elokuussa.

Opinto-ohjaajana lukiolla toimii Helena Myllymäki. Opinto-ohjaaja Helena Myllymäki toimii myös kaksoistutkintoa suorittavien opiskelijoiden ryhmänohjaajana. Opinto-ohjausta tarvitaan lukiolla jonkin verran yhtä henkilötyövuotta enemmän. Suunnitelmana on, että lv. 2023–24 perusopetuksen (Jämsänjoki) opinto-ohjaaja voisi mahdollisesti toimia lukion opinto-ohjauksen lisäresurssina koronatuella. Koronatukea voidaan käyttää kevään -24 loppuun asti. Lisäresurssi olisi 3 h /vko.

Nuoriso-ohjaaja Virpi Pohjonen toimii edelleen lv. 2023–24 lukiossa Nuoren rinnalla koulussa -hankkeen myötä lukiolla kahtena päivänä viikossa (ma-ti).

Opettajien kokoukset

Opiskeluhuollon henkilöstö ja nuoriso-ohjaaja osallistuvat lukion opettajien kokouksiin tulevana lukuvuonna mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan. Kokoukset ovat lv. 2023–24

  • ti 26.9 klo 13–16
  • ma 20.11 klo 13–16
  • ti 30.1 klo 13–16
  • ti 2.4 klo 13–16
  • ma 27.5 klo klo 13–16

Viikkopalaveri on aina maanantaisin klo 10.50 (ei päättöviikoilla), joihin myös voi mahdollisuuksien mukaan osallistua. Osallistuminen onnistuu myös etänä.

Hankkeet

Uudet hankkeet

Kestävän kehityksen Tiekartta -hanke

  • Pääkoordinaattori Iisa Orell, toinen koordinaattori Antti Nurmi
  • Tavoitteena luoda kestävän kehityksen malli (Tiekartta), mm. ryhmänohjauksen malli. Toimintamalli ryhmänohjaukseen (toteutus 5 kertaa vuodessa ryhmänohjaustuokioissa)
  • Hankkeen tiimoilta ryhmänohjaustuokiot, jotka sovitan VESO:ssa 7.8.23
  • Hanke käynnistyy 18.8 Velisjärvellä ykkösten ryhmäytymispäivänä

Laatua ja hyvinvointia lukioihin -hanke

  • Jämsän, Muuramen ja Laukaan lukioiden yhteishanke
  • Jämsän lukion kehittämisvastuulla on hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden edistäminen
  • Lukion pääkoordinaattorina toimii Susanna Ruusu, muut koordinaattorit Päivi Ranta-Ojala ja Antti Nurmi

Meneillään olevat hankkeet

Nuorten rinnalla koulussa -hanke

  • Tavoitteena opiskeluhyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden tukeminen
  • Nuorten rinnalla koulussa -hankkeen myöstä nuoriso-ohjaaja Virpi Pohjonen jatkaa lukiolla kahtena päivänä viikossa kevätlukuvuoden 2024 loppuun
  • Päivät ma ja ti

Loppuneet hankkeet

Liikkuva opiskelu -hanke

  • Hanke ollut kolme vuotinen (päättyi 31.10.2022)
  • Toimintaa jatketaan perusrahoituksella
  • Tavoite ja käytännön toteutus
    • Toimintakulttuurin muuttuminen istumisen vähentämiseksi ja liikkumisen sekä tauotuksen lisäämiseksi
    • Lukiolle on hankittu polkupyöriä opiskelijoiden käyttöön (niitä käytetään), myös pingis- ja biljardipöytä sekä jumppapalloja on hankittu ko. hankerahoilla
    • Hankkeen kestoon (3 v.) on lukiolla oltu tyytyväisiä, sillä käytänteitä on tässä ajassa ehtinyt juurtunut käytäntöön.
    • Tulevaa; lukiolle tavoitteena hankkia tulevaisuudessa säädettäviä pöytiä, jos rahoitus onnistuu jotain kautta

Opiskeluhuollon tavoitteita ja haasteita lv. 2023–24

Tavoitteet

  • Hyvinvoiva ja läsnäoloa tukeva opiskeluilmapiiri
  • Kaikkien abiturienttien (R21) lukiosuoritukset valmiina huhtikuun uusintakuulustelupäivään mennessä

Haasteet

  • Opiskelijoiden vetämättömyys tai jopa suoranainen laiskuus, keskittymiskyvyn puute, aloitekyvyttömyys, kypsymättömyys, itseohjautuvuuden haasteet
  • Erilaisten projektien toteuttaminen ajoittain haasteellista (mm. Vanhojen tanssi -projekti)

Positiivisia asioita

  • Opiskelijat panostavat tarvittaessa/ohjatessa
  • Lukiossa ei esiinny ilkeilyä tms.

Yleistä keskustelua em. asioista

  • Opettajien täytyy ohjata/ja valvoa enemmän ohjeiden noudattamista
  • Mikään tuki ei korvaa sitä säännöllistä omaa tekemistä

Muuta

Lukion VESO-koulutus 7.-8.8.23

Maanantai 7.8.23

  • Jämsän, Muuramen ja Laukaan yhteinen VESO järjestetään ma 7.8.23 Muuramessa (Laukaa mukana ip etänä)
  • Aiheet
    • Kestävän kehityksen Tiekartta -hanke (aamupäivällä)
    • Laatua ja hyvinvointia lukioihin -hanke (iltapäivällä, klo 12.30–15, myös etäyhteysmahdollisuus)
  • Pohdittu olisiko opiskeluhuollon henkilöstön hyvä osallistua ko. koulutuspäivään (etenkin iltapäivän ohjelmaan).

 

Ti 8.8. Jämsän lukion opettajien oma VESO-koulutus Jämsässä

Hyvinvointialueen opiskeluterveydenhuollon palvelupäällikön ja rehtoreiden yhteinen tapaaminen

  • Suunnitelmana tapaaminen 10.10.23 klo 9–12 Lyydiassa opiskeluhuollon ja hyvinvointialueen tapaaminen.
  • Mukana mm. K-S hyvinvointialueen opiskeluterveydenhuollon palvelupäällikkö Susa Rahkonen (järjestäjätaho) ja perusopetuksen rehtorit.

Lukion uusi opiskeluhuoltosuunnitelma käsitellään sivistyslautakunnassa 15.6.23

Koulupoissaolot lukiossa

  • Käyty keskustelua koulupoissaoloista, niiden ennaltaehkäisystä ja puuttumisen keinoista lukiossa
  • Lukiolaisilla poissaoloja on melko paljon
  • Poissaoloja kasaantuu osalle opiskelijoista
  • Lukion sääntöjen ja asetettujen rajojen mukaan lukiokurssista voi olla pois 7. osan opintojakson laajuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhden opintopisteen jaksolta voi olla pois kolme kertaa (á 75 min). Opiskelija voi saada luvan olla pois opetuksesta perustellusta syystä.
  • Käytännössä rajojen tulkitsemisessa, noudattamisessa sekä poissaolojen korvaamis- ym. käytänteissä on paljon epäselvyyksiä niin opettajien kuin opiskelijoiden keskuudessa
  • Tiedottaminen sekä ohjeiden läpikäyminen ja sisäistäminen ei aina toimi.
  • Keskustelua käyty siitä, että tiedottamisen ja ohjeistuksen tulisi olla entistä tehokkaampaa
  • Lukion järjestelmätukihenkilö Mika Himanen kertoi, että lukiossa on laadittu poissaolojen seuranta -lomake koulupoissaolojen seurannan tueksi.

Muistion laati Petra Koljonen



Lukion opiskeluhuoltoryhmän kokous


Palaverimuistio opiskeluhuollon ohjausryhmästä 27.4.2023 luokassa M1

Läsnäolijat: Vararehtori: Susanna Ruusu, koulukuraattori Sari Hagren, erityisopettaja Hanna Pääkylä, terveydenhoitaja Satu Kannisto, opinto-ohjaaja Helena Myllymäki, nuoriso-ohjaaja Virpi Pohjonen. Etäyhteydellä paikalla: Terveydenhoitaja Petra Koljonen, sekä opiskelijat Malla Myyry ja Anni Salminen.

  1. Kävimme yksityiskohtaisesti läpi lukion opiskeluhuoltosuunnitelman päivittämistä.

 

  1. Keskustelua opiskelijoiden poissaolojen seurannasta. Kun poissaolotunteja tietty määrä, ryhmänohjaaja ottaa ja tarvittaessa kotiin yhteyttä, ja mietitään tarvittavat jatkotoimenpiteet, kuten keskustelu ja/tai asiantuntijapalaveri. Poissaolojen tuntimäärää ei kuitenkaan sovittu vielä.

 

  1. Opiskelijaedustajilta toivetta, että jatkossa isompien kokonaisuuksien, kuten opiskeluhuoltosuunnitelma ajoissa luettaviksi/kommentoitavaksi opiskelijakunnalle.

 

  1. Ykkösille ja kolmosille suunnatun opiskelijakyselyn läpikäymistä. Vastaajia oli reilu 50 kappaletta.

 

  1. Keskustelua sosiaalisen median merkityksestä ja vaikutuksista opiskelijoille, mm. Jodel. Toiveena lisää opiskelijoiden tuottamaa sisältöä. Opiskelijakunnalta tulleet omat instagramsivut.

 

Muistion laati Virpi Pohjonen





Lukion opiskeluhuoltoryhmän kokous

23.3.2023 klo 8-9.30 M1 luokassa


Muistio???




Lukion opiskeluhuoltoryhmän kokous

23.2.2023 klo 8.00-9.30, Jämsän lukion luokka M1

Paikalla: rehtori Juha Damskägg, apulaisrehtori Susanna Ruusu, psykologi Milja Halttunen, nuoriso-ohjaaja Virpi Pohjonen, terveydenhoitaja Satu Kannisto, opinto-ohjaaja Helena Myllymäki

  1. Opiskeluhuoltosuunnitelma
  • opiskeluhuoltosuunnitelma tulee tehdä hyvinvointialueen uusien ohjeistusten mukaan, ei oppilaitoskohtaisesti kuten tähän asti on tehty, vaan koulutuksenjärjestäjä yhteisesti
  • nykytilan kartoitusta yhteisesti valmiiden lomakkeiden mukaisesti
  • Apulaisrehtori Susanna Ruusu on mukana kaupungin yhteisessä ryhmässä tekemässä suunnitelmaa, lukiossa jaamme tehtäviä ja kokoonnumme pienellä porukalla työstämään oman oppilaitoksemme osuutta
  1. 21 -ryhmien ryhmänohjaajien terveisiä
  • poissaoloista keskusteltiin yleisesti, varsinkin aamun poissaoloista ja myöhästymisistä
  • koulupäivien myöhempää aloitusta tuskin pystytään toteuttamaan kyyditysaikataulujen vuoksi
  • muutamilla kakkosten opiskelijoilla on kertynyt poissaoloja melkoisen paljon, mutta yleensä niihin on syynä terveydelliset ongelmat ja nämä opiskelijat ovat jo hoidon piirissä
  • wilman lomakkeella oleva poissaolomerkintä ”muu syy” keskustelutti. Mietittiin, pitäisikö siihen liittää aina selventävä lisäteksti
  • yleinen tavoite on, että runsaampien poissaolojen vuoksi olisi syytä kutsua entistä herkemmin asiantuntijapalaveri koolle
  • ryhmänohjaajat nostivat esille myös kakkosten yleisen passiivisuuden oppitunneilla
  • kännykkärajoituksista keskustelimme, kyselyn tulokset tulevat talviloman jälkeen
  • opettajille ja henkilökunnalle ei ainakaan nyt tehdä kännykkäkyselyä
  1. Seuraava opiskeluhuoltoryhmän kokous on torstaina 23.3.2023 klo 8.00

Muistion teki Helena Myllymäki




Lukion opiskeluhuoltoryhmän kokous

19.1.2023 klo 8.00-9.30, Jämsän lukion luokka M1

Paikalla: rehtori Juha Damskägg, opinto-ohjaaja Helena Myllymäki, opiskelijoiden edustajat Aino Malmstedt ja Reeta Haapio, apulaisrehtori Susanna Ruusu, psykologi Milja Halttunen, nuoriso-ohjaaja Virpi Pohjonen, kuraattori Sari Hagren, terveydenhoitaja Satu Kannisto

  1. Osallistujien kuulumiset
  • Psykologi ja kuraattori ovat siirtyneet Keski-Suomen hyvinvointialueen työntekijöiksi 1.1.2023 alkaen. Psykologi toimii keskitetyssä toisen asteen psykologien tiimissä, lähiesihenkilönä Miia Häkkinen. Kuraattori toimii tiimissä läntinen toimintayksikkö 2, lähiesihenkilönä Virva Jukarainen. Kuraattorin ja psykologin sähköpostiosoitteet ovat muuttuneet muotoon sukunimi@hyvaks.fi, puhelinnumerot ennallaan. Wilman käyttö jatkuu.
  • Kuraattorin määräaikainen työsopimus jatkuu tällä erää kesälle saakka, jolloin tarkastellaan resurssien riittävyyttä alueella uudelleen.
  • Terveydenhoitaja työskentelee yhä Jämsän terveydellä. Terveydenhoitajien tiimissä paljon henkilöstövaihdoksia ja uusien henkilöiden perehdytystä. Lähiesihenkilö Susa Rahkonen siirtymässä toisiin tehtäviin.
  • Apulaisrehtori kertoi ukrainalaisten UK22-ryhmästä, jossa n. 20 opiskelijaa. Nuorilla motivaatio oppia suomen kieltä. Ryhmässä monenlaista tuen tarvetta.
  • Apulaisrehtori on mukana työryhmässä, jossa laaditaan koko Jämsää koskeva opiskeluhuoltosuunnitelma.
  • Opinto-ohjaaja, nuoriso-ohjaaja ja opiskelijaedustajat kertoivat 9. luokkalaisten tutustumispäivän sujumisesta.
  • Nuoriso-ohjaajan työ lukiolla jatkuu tämän kevään ajan. Syksystä 2023 alkaen nuoriso-ohjaajan resurssia lukiolla tulee olemaan vain kahtena päivänä viikossa. Mietittävä, miten hyvät käytänteet saataisiin jatkumaan.
  • Nuoriso-ohjaaja kertoi myös tänään alkavasta mindfulness-ryhmästä, lisää osallistujia kaivataan.

 

  1. Ryhmänohjaajien osuudet
  • klo 8.15 22b Minna
    • Opiskelijoiden haastattelut käynnissä. Pääosin opiskelijoilla tuntuu sujuvan hyvin ja lukio-opiskeluun suhtauduttu myönteisesti. Poissaoloja vähän, koko lukuvuoden ajalta poissaolojen ka 12,7. Suurin osa poissaoloista johtuu sairastumisista.
  • klo 8.30 22d Kari/Juha
    • Kaikki opiskelijat haastateltu ennen joulua. Ryhmässä hyvä henki, lukuvuoden edetessä opiskelijat jakautuneet pienempiin ryhmiin. Haastattelujen perusteella opiskelijat pääosin tyytyväisiä. Useammalla opiskelijalla tavoitetaso opinnoissa ei kovin korkealla. Poissaolojen keskiarvo lukuvuoden ajalta 17,3; tytöillä enemmän poissaoloja kuin pojilla. Ei luvattomia poissaoloja, ei juurikaan myöhästelyjä.
  • klo 8.45 22a Johanna
    • Kaikki opiskelijat haastateltu, haastattelujen yhteydessä ohjattu tarvittaessa tukipalveluihin. Haastattelujen perusteella muutos peruskoulusta lukioon koettu myönteisenä. Poissaolojen keskiarvo lukuvuoden ajalta 20,0; pojilla enemmän poissaoloa kuin tytöillä. Valtaosa poissaoloista sairastumisten vuoksi, myös anottuja vapaita, muutama luvaton poissaolo.
  • klo 9.00 22c Piia
    • Kaikki opiskelijat haastateltu toisen jakson aikana. Suurimmalla osalla menee ok. Poissaolojen keskiarvo lukuvuoden ajalta 17,6. Myöhästelyjä vähän. Asiantuntijapalavereita on tarvittaessa pidetty, jos huolta opiskelijasta herännyt.
  • Ryhmäohjaajien kanssa käytiin yleistä keskustelua opiskelijoiden suhtautumisesta kotiläksyihin. Taustalla mahdollisesti mm. jaksamisen pulmaa tai erilaista asennoitumista kotitehtäviin.
  • Kännyköiden käyttöön oppitunneilla on kiinnitetty huomiota/valvottu aiempaa tarkemmin. Tästä sekä opettajilla että opiskelijoilla eriäviä näkemyksiä, onko kännyköiden käytössä tapahtunut muutosta.
  • Keskusteltiin myös yksinäisyydestä sekä ilmapiiristä ja ryhmähengestä. Nuoriso-ohjaaja sekä erityisopettaja ovat suunnitelleet pienryhmää/kaveriryhmää, jossa olisi mahdollisuus kohdata toisia opiskelijoita. Haasteena mm. sopivan ajankohdan löytäminen.

 

  1. Muut asiat
  • Abikysely toteutetaan ensi viikolla.
  • Yhteishanke Laukaan lukion ja Muuramen lukion kanssa alkanut, kesto kevätlukukauden 2024 loppuun saakka. Hankkeen kärjet hyvinvointi ja osallisuus.

 

Muistion kirjasi Milja Halttunen



LUKION OHR to 10.11.22 Luokka K3

Paikalla: Juha Damskägg, Helena Myllymäki, Virpi Pohjonen, Milja Halttunen, Sari Hagren, Satu Kannisto, opiskelijajäsenet Anni Salminen ja Reeta Haapio

 1. Osallistujien kuulumiset:

Koulukuraattori: Yksilötapaamiset ovat lukiolaisten kanssa alkaneet/ jatkuneet. Yhteisöllistä toimintaa pitäisi suunnitella ja kehittää enemmän.

Nuoriso-ohjaaja: Samoilla ajatuksilla eli yhteisöllisyys teema on tärkeää. Samoin yksinäisyys ja jaksamisen asiat.

Maanantaisin klo 15-17 Nuorten Aikuisten ryhmä (16-29-v. nuorisotila Raitti)

Koulupsykologi: Tunnistaa jaksamisen ja yksinäisyyden teemat. Gradialla on ollut psykologin vaje mutta tilanne nyt korjaantuu.

Terveydenhoitaja: Influenssarokotukset alkaneet. Samoin lukion 1. luokan terveystarkastukset. Opinnot ovat alkaneet opiskelijoilla positiivisin tunnelmin.

 

  1. Kiusaamisen vastainen toiminta/ teemaviikko

Ensi viikolla on LASTEN OIKEUKSIEN VIIKKO. Teemana on LAPSELLA ON OIKEUS TURVALLISUUTEEN.

Virpi ja Sari pohtivat aihetta/ teemaa. Ehdotelmia: Uutiskatsauksessa nostetaan tätä teemaa, aamunavauksessa (opiskelijat)?

 

  1. Abiryhmine tilanne

20a/ Teemu Nurmi

20a ryhmän ensimmäisen jakson opiskelijoiden poissaolojen keskiarvo on 8,3 tuntia. Ryhmälle kuuluu hyvää. Opintojen pitkittäjiä 4 (+1?).

20b/ Iisa Orell

20b ryhmän ensimmäisen jakson opiskelijoiden poissaolojen keskiarvo on 9,6 tuntia. Ryhmälle kuuluu hyvää, ei ole isoja ongelmia. Opintojen pitkittäjiä 5.

Iisa kertoi yhteistyöhankkeesta Muuramen kanssa. Kestävän kehityksen tiekartta (3 vuoden ohjelma).

20c/ Erja Toivola

20c ryhmän ensimmäisen jakson opiskelijoiden poissaolojen keskiarvo on 7,6. Hyvin on mennyt. Opintojen pitkittäjiä 4. Erja nosti esille lukiolaisten kännyköiden käytön oppituntien aikana. Keskustelua aiheesta-> teemaa käsitellään vielä opettajien kokouksessa.

19a/ Susanna Ruusu

19a ryhmän ensimmäisen jakson opiskelijoiden poissaolojen keskiarvo on 4. Ryhmä pienenee osa opiskelijoista valmistumassa.

Muistion kirjasi

Satu Kannisto





Lukion opiskelijahuoltoryhmä

Paikka: Jämsän lukio K3-luokka/Teams

Aika: Torstai 27.10.2022 klo 8-9.30

Läsnäolijat: rehtori Juha Damskägg (puheenjohtaja), opo Helena Myllymäki, koulupsykologi  Milja Halttunen, terveydenhoitaja Satu Kannisto, kuraattori Sari Hagren, erityisopettaja Hanna Pääkylä, opiskelijaedustus Anni Salminen ja Reeta Haapio, osan aikaa ryhmänohjaajat Valtteri Kangasmäki, Sari Laine ja Tiina Mäenpää

  1. TEA-viisarin täyttäminen

-Keskusteltiin kiusaamiseen puuttumisesta ja kiusaamisen vastaisesta työstä lukiossa. Ongelmana on etteivät opiskelijat syystä tai toisesta kerro kokemastaan tai havainnoimastaan kiusaamisesta. Opiskelijoiden kanssa tulisi tarkemmin keskustella mitä kiusaaminen on, miten siihen puututaan koulun toimesta ja miten siihen voivat opiskelijat itse puuttua. Ehdotettiin, että voitaisiin ottaa kiusaamisen vastainen viikko lapsen oikeuksien viikolla (viikko 46).

  1. Ryhmänohjaajien (21 a, b ja c) kuulumisia.
  • 21a ryhmän ensimmäisen jakson opiskelijoiden poissaolojen keskiarvo on 5,2 tuntia. Viime vuoden osalta poissaolojen keskiarvo ollut 28,4 tuntia (tytöillä poissaoloja ollut jonkin verran enemmän kuin pojilla). Ryhmän opiskelijoilla ei tällä hetkellä ole tukipäätöksiä.
  • 21b ryhmän opiskelijoiden opintopistemäärät vaihtelevat tällä hetkellä 55-76 välillä. Muutamien opiskelijoiden keskiarvo jää kuutosen pintaan tai alle. Poissaolojen keskiarvo ensimmäisen jakson ajalta 4,4 tuntia
  • 21c ryhmän opiskelijat ovat käyneet tunnollisesti ryhmänohjaustuokioissa. Alle 66 opintopisteen opiskelijoita tällä hetkellä on noin kolmannes. Poissaolojen keskiarvo ensimmäisen jakson ajalta 3,7 tuntia. Sairauspoissaoloja jonkin verran ollut syksyn aikana.
  1. Muuta
  • Ryhmänohjaajille voisi suunnitella tarkistuslistan, joka pitäisi tarkistaa aina jakson päättyessä oman ryhmän opiskelijoiden osalta (esim. poissaolot). Seuraavassa kokouksessa voisi keskustella tästä lisää esim. kuka tai mikä taho tarkistuslistan suunnittelee?
  • Seuraava palaveri torstaina 10.11.2022

Muistion kirjasi Hanna Pääkylä


OPISKELIJAHUOLTORYHMÄN PALAVERI

15.9.2022 klo 8.00-9.30, Jämsän lukio M1-luokka/Teams

Läsnä: Juha Damskägg, Sari Hagren, Satu Kannisto, Virpi Pohjonen, Milja Halttunen, Helena Myllymäki, Susanna Ruusu, Impi Saarimaa, Hanna Pääkylä sekä osan aikaa Johanna Heloterä, Minna Huumarkangas, Piia Hytönen ja Kari Rytkönen

 

  1. Osallistujien kuulumiset

Kuraattori ja nuoriso-ohjaaja: huomaa hyvä –teemaan liittyen askarreltu sekä opettajille että opiskelijoille auringot, joihin voi lisätä myönteisiä asioita koulun arjesta. Myöhemmin tarkoituksena tehdä näistä yhteinen koonti.

Nuoriso-ohjaaja osallistunut koulutukseen, josta tullut ideoita yhteisöllisyyden vahvistamiseen, esim. päivänavaukset keskusradion kautta. Tämä vielä mietinnässä, miten toteutetaan. Keskusteluun nousi kysymys siitä, miten saada muu henkilöstö vahvemmin mukaan yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttamiseen. Tuotiin myös esille opettajien työkuormaa, mikä vaikuttaa opiskeluhuollollisiin asioihin tarttumiseen ja osallistumiseen.

Terveydenhoitajalla kiireistä, nyt viime lukuvuodelta rästiin jääneet terveystarkastukset saatu tehtyä. Ilmiöinä syksyn aikana opiskelijoilla noussut esille stressiä sekä keskittymisen haasteita.

Psykologilla syksy alkanut tavanomaisesti. Samoja havaintoja kuin terveydenhoitajalla opiskelijoiden haasteista. Opiskelijat ja huoltajat ottavat aktiivisesti yhteyttä itse ja varaavat aikoja.

Opinto-ohjaajalla työntäyteinen alkusyksy, opiskelijat aktiivisia. Osalla ensimmäisen vuoden opiskelijoista vielä opiskelutaidoissa harjoiteltavaa ja totuttelemista lukio-opiskeluun.

Erityisopettaja koonnut niveltiedot yhdessä opon kanssa ja luovutettu ryhmänohjaajille. Kiireistä on, lukiolla käytettävissä oleva tunnit täyttyvät.

Huoltaja nostaa esiin elintapojen vaikutukset opiskelijoiden hyvinvointiin.

Aineenopettajan havaintona se, että keskittymisen haasteisiin vaikuttaa myös puhelimen, kuulokkeiden jne. runsas käyttö oppitunneilla. Lisäksi opiskelijoiden väsymystä lisäävät työnteko opintojen ohella, autokoulu, vaativat harrastukset.

2. Ryhmänohjaajien osuudet klo 8.30-

Ryhmien 22a, 22b, 22c ja 22d ryhmänohjaajat Johanna Heloterä, Minna Huumarkangas, Piia Hytönen ja Kari Rytkönen kävivät kukin vuorollaan kertomassa ryhmänsä tilanteesta.

Ryhmänohjaajat toivat esille, etteivät vielä kovin hyvin tunne omia ryhmäläisiään, osa ei vielä ole opettanut omaa ryhmäänsä. Osa ryhmänohjaajista oli jo aloittanut opiskelijoiden yksilötapaamiset, osa aloittamassa myöhemmin.

Valtaosa poissaoloista sairauspoissaoloja.

Yleisenä kokemuksena se, että ilmapiiri ryhmissä on hyvä. On myös hiljaisempia tai enemmän yksin oleilevia opiskelijoita. Kannustettu seurailemaan tilannetta ja ottamaan herkästi puheeksi opiskelijoiden kanssa sekä tarvittaessa tarjoamaan opiskeluhuollon palveluita. Myös opiskelijat ovat itse pitäneet huolta, että kaikki pääsevät mukaan joukkoon.

Tukitoimien osalta ryhmänohjaajilla on niveltiedot omista ryhmäläisistään, kaikista ei välttämättä ole tietoja saatu. Tarvittujen tukitoimien osalta on varmistettava niiden ajantasaisuus. Tukitoimien suunnittelu on tehtävä yksilöllisesti; osa opiskelijoista hyötyy esim. kokeiden pilkkomisesta, osa kuormittuu. Myös opiskelijoiden psyykkiseen oireiluun reagoimisesta keskusteltiin. Monialainen asiantuntijapalaveri hyvä pitää silloin, kun opiskelijan pulmat näyttäytyvät koulun arjessa ja on tarve keskustella esim. opiskeluhuollollisen tuen tarpeesta. Palaveriin on joskus hyödyllistä kutsua myös oppilaitoksen ulkopuolisia tahoja (esim. nuoren oma työntekijä nuorisopsykiatrian poliklinikalta). Opiskelijan ja huoltajien kanssa on keskusteltava etukäteen, keitä haluavat palaveriin osallistuvan. Ehdotettiin, voisiko selkiyttää vastuita asiantuntijapalavereihin ja koollekutsumiseen liittyen.

Opettajien tsemppimerkinnät wilmassa opiskelijoille merkityksellisiä.


3. Muut asiat

Jämsässä on laadittu esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen yhteinen suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä. Suunnitelma nyt hyväksytty lautakunnassa, ja rehtori esittelee asiaa seuraavassa opettajien kokouksessa.

4. Seuraava kokous 27.10. klo 8.00.

Muistion teki Milja Halttunen


Paikka: Jämsän Lukio

Paikalla: Juha Damskägg, Satu Kannisto, Sari Hagren, Virpi Pohjonen, Susanna Ruusu, Hanna Pääkylä, Helena Myllymäki, opiskelijajäsenet Anni Salminen ja Salla Paasikivi

Poissa: Milja Halttunen, Iina Oivanen ja huoltajajäsen Impi Saarimaa

Käytiin läpi lukuvuosisuunnitelmaa.

Terveydenhoitaja Satu Kannisto ottaa lukiolaisia vastaan Paunun koululla tiistaisin ja torstaisin.

Erityisopettajana jatkaa Hanna Pääkylä. Erityisopetustunteja on 6 tuntia viikossa. Erityisopettaja Tuulia Piirainen jatkaa lukitestien tekemistä.

Koululääkärin vastaanotto on joka toinen torstai, vastaanotto Paunun koululla.

Liikkuva opiskeluhanke on saanut Lukiolla jatkoa.

Päätettiin, että opiskeluhuoltoryhmän jäsenet esittäytyvät lukion ykkösille 30.8.22 klo 14:30-15:30.

Opiskeluhuollon esittäytymiset muille ryhmille katsotaan myöhemmin, alustavasti pohdittu ajankohdaksi 6.9. klo 11:30-12:00.

Vanhempainillat:

  • Ykkösille 25.10. klo 18:00.
  • 21- ryhmälle 8.11 klo 18:00
  • 20-ryhmälle 10.11. klo 18.00
  • 9-luokkalaisten avoimet ovet 16.2 klo 14:45
  •  

Ryhmässä keskusteltu yhteisöllisen toiminnan toteuttamista lukiolla. Koulun teemana on tällä hetkellä ”huomaa hyvä”. Nuoriso-ohjaaja ja kuraattori ideoineet teeman mukaista aktiviteettia opettajanhuoneeseen. Tarkoituksena on laajentaa teemaa nuorten keskuuteen. Keskusteltu opiskelijoiden osallistamisesta teeman mukaiseen toimintaan koululla. Keskustelua käyty siitä, kuinka opiskelijoiden ääntä saadaan nostettua erilaisten kyselyjen lisäksi enemmän kuuluviin. Oppilaskunnan hallituksen jäsenten osallistumista opiskeluhuoltoryhmään pidetään tärkeänä.

 

Lukion ykkösten ryhmäytymispäivä vietettiin 19.8.2022 Kuhmoisissa Velisjärven leirikeskuksessa, päivä oli onnistunut.  Mukana päivässä oli ykkösten ryhmänohjaajat, opinto-ohjaaja, kuraattori sekä nuoriso-ohjaaja. Ryhmäytymisen tärkeydestä käytiin keskustelua. Jokaisella ykkösten ryhmällä on oma Tutor-opiskelija.

 

Monialaisten palavereiden muistioista keskusteltu. Nykyisin palaverimuistio talletetaan paperisena opinto-ohjaajan arkistoihin. Juha selvittää, saisiko muistion jatkossa vilmaan.

 

Opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu jatkossa 1 x kk. Uutena kokeiluna ryhmänohjaajat tulevat vuorollaan kertomaan ryhmänsä kuulumiset opiskeluhu

Varoitus: sisältö oli liian pitkä, ja sen loppu on poistettu. Koko sisältö näkyy vain muokkausnäkymässä.