B1-ruotsin opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 7

B1-ruotsin tavoitteet vuosiluokalla 7

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

T1
ohjata oppilasta tutustumaan pohjoismaiseen kieliympäristöön sekä Pohjoismaita yhdistäviin arvoihin.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen:

T2 ohjata oppilasta havaitsemaan, millaisia säännönmukaisuuksia ruotsin kielessä on, miten samoja asioita ilmaistaan muissa kielissä sekä käyttämään kielitiedon käsitteitä oppimisensa tukena.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen:
Kielenopiskelutaidot

T3
rohkaista oppilasta asettamaan tavoitteita, hyödyntämään monipuolisia tapoja oppia kieliä ja arvioimaan oppimistaan itsenäisesti ja yhteistyössä sekä ohjata oppilasta myönteiseen vuorovaikutukseen, jossa tärkeintä on viestin välittyminen.
  • Ohjata oppilasta tunnistamaan omaa oppimistyyliään.
Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen:

T4 kannustaa oppilasta huomaamaan mahdollisuuksia käyttää ruotsin kieltä omassa elämässään ja ohjata oppilasta käyttämään ruotsia rohkeasti erilaisissa tilanteissa koulussa ja koulun ulkopuolella.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen:

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa

T5 järjestää oppilaalle tilaisuuksia harjoitella eri viestintäkanavia käyttäen suullista ja kirjallista vuorovaikutusta.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen:
T6 tukea oppilasta kielellisten viestintästrategioiden käytössä.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen:
T7 auttaa oppilasta laajentamaan kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvien ilmausten tuntemustaan.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen:

Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä

T8 rohkaista oppilasta tulkitsemaan ikätasolleen sopivia ja itseään kiinnostavia puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen:

Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä

T9 tarjota oppilaalle runsaasti tilaisuuksia harjoitella pienimuotoista puhumista ja kirjoittamista erilaisista aiheista kiinnittäen huomiota myös ääntämiseen ja tekstin sisällön kannalta oleellisimpiin rakenteisiin.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen:

B1-ruotsin sisällöt vuosiluokalla 7

S1 Kasvu kultuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

Tehdään ja raportoidaan havaintoja pohjoismaisista kielenkäyttöympäristöistä, Suomen, Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kulttuurin ominaispiirteistä sekä Pohjoismaita yhdistävistä tekijöistä. Havainnoidaan suomenruotsin ja ruotsinruotsin eroja sekä verrataan ruotsin kieltä oppilaiden aiemmin opiskelemiin kieliin. Käytetään sellaisia kielitiedon käsitteitä, jotka auttavat oppilaita kielten välisessä vertailussa ja ruotsin kielen opiskelussa.

S2 Kielenopiskelutaidot

Käytetään erilaisia opiskelustrategioita, oppimateriaaleja ja oppimisympäristöjä tehokkaasti ja opiskelumotivaatiota vahvistavalla tavalla. Harjoitetaan vuorovaikutustaitoja ja rohkaistaan oppilaita monipuoliseen kielen käytön harjoittamiseen erilaisissa tilanteissa.

S3 Kehittyvä kielitaito: taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

Sisältöjä valittaessa näkökulmana on nuoren toiminta ruotsin kielellä eri yhteisöissä, ajankohtaisuus ja oppilaiden kiinnostuksen kohteet. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisista teksteistä.Harjoitellaan runsaasti erilaisia vuorovaikutustilanteita eri viestintäkanavia hyödyntäen.
  • asioimistilanteita
  • matkustamiseen liittyviä tilanteita
  • laajennetaan alakoulun minälähtöistä näkökulmaa
  • laajennetaan ruotsin rakenteiden tuntemusta
  • substantiivin muodot
  • adjektiivin muodot
  • verbin aikamuotoja
  • uusia lauserakenteita

B1-ruotsin arviointi vuosiluokalla 7

Arviointia toteutetaan valtakunnallisen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Oppimisen arviointi on monipuolista sekä oppilaita ohjaavaa ja kannustavaa.

Numeerinen arviointi suoritetaan kumuloituvasti 2‒4 kertaa lukuvuodessa, joista viimeinen arviointi on lukuvuosiarvio. Lukuvuositodistukseen merkitään numeroarvosana siitä, miten oppilas on saavuttanut asetetut tavoitteet lukuvuoden aikana. Arviointikertojen ä tarkennetaan lukuvuosisuunnitelmassa.

Seitsemännellä vuosiluokalla arvioinnin kohteena ovat ruotsin kielen tiedot ja taidot sekä niiden soveltaminen. Arvioinnissa kiinnitetään lisäksi huomiota itsearviointiin ja ryhmässä toimimisen taitoihin. Arviointi on jatkuvaa, monipuolista ja kannustavaa. Oppilaalla on mahdollisuus osoittaa osaamisensa monilla eri tavoilla.