Liikunnan sisällöt vuosiluokalla 4

Liikunnan tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokalla 4

S1 Fyysinen toimintakyky:

Liikunnassa liikuntalajit ja -muodot ovat välineitä opetukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Liikuntalajien ja -muotojen valinnassa toteutetaan monipuolisuutta ja hyödynnetään paikallisen toimintaympäristön sekä eri vuodenaikojen tarjoamia mahdollisuuksia. Opetuksessa huomioidaan niin uudet kuin perinteisetkin liikuntalajit ja -muodot liikuntakulttuurin välittämiseksi. Liikuntalajen sääntöjä ja ohjeita sovelletaan tarvittaessa kehitysvaiheesta ja ryhmän tasosta riippuen. Erilaisilla laji- ja pelisovelluksilla, kuten pienpeleillä, pyritään tarjoamaan kaikille oppilaille positiivisia kokemuksia eri liikuntalajeista ja pallopeleistä. Opetuksessa tulee olla ainakin eri ympäristöissä tapahtuvaa tasapaino-, havainto-, ratkaisunteko-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitojen harjoituttamista.

Oppilaita valmistetaan Move!-mittauksiin jo ennen viidettä vuosiluokkaa. Move!-mittaukset teetetään viidennen vuosiluokan syksynä. Oppilaat tutustutetaan mitattaviin ominaisuuksiin ja taitoihin ja heille on annettava mahdollisuus kokeilla ja tutustua mittaustehtäviin jo 4. vuosiluokalla. Mittausten teossa ohjataan oppilaita keskittymään omiin suorituksiinsa. Koulu taltioi tulokset ja antaa oppilaalle palautetta mittaustulosten kehittymisestä seuraavan mittauksen yhteydessä. Tarvittaessa mittaustulosten suhteen turvaudutaan moniammatilliseen yhteistyöhön esimerkiksi koulun terveydenhoitajan tai koululääkärin kanssa.

Liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen liittyy myös ymmärrys lämmittelyn ja lihashuollon merkityksestä. Alkulämmittelyihin on mahdollisuuksien mukaan sisällytettävä myös liikunnanopetuksen tavoitesisältöjä.

3-6-luokkien liikunnanopetuksessa harjoitellaan kahdeksan eri osa-alueen perustaitoja:

- Perusliikunta (yleisurheilu, juoksut, hypyt, heitot, kuntoliikunta)
- Luontoliikunta (suunnistus, luontoretket)
- Pallopelit (maalipelit, pallottelupelit, kohdepelit, mailapelit)
- Rytmiliikunta (esim. tanssi)
- Luova liikunta (oppilaslähtöiset työtavat)
- Lumiliikunta (hiihto ja luistelu)
- Vesiliikunta (uinti ja hengenpelastus) - Vesiliikuntataitojen opetus painottuu vuosiluokille 2, 3 ja 7.
- Oman kehon liikunta (voimistelu)


S2 Sosiaalinen toimintakyky:

Liikunnan opetus tarjoaa turvallisen ympäristön harjoituttaa oppilaiden yhteisöllisyyttä lisääviä pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä. Liikunnan opetuksessa ohjataan oppilaita ottamaan toiset huomioon ja auttamaan muita. Liikunnan oppitunnit ovat turvallinen ympäristö harjoitella sosiaaliseen toimintakykyyn liittyvää tunneilmaisun säätelyä. Opettaja ohjaa oppilaita oikean suuntaiseen käytökseen eri tehtävissä ja etenkin, jos kilpailullisuutta on käytetty apuna oppitunnilla. Koulu tarjoaa mahdollisuuden kokea voittamisen ja häviämisen kokemuksia kannustavassa ympäristössä.

Opettaja voi omalla toiminnallaan ja oppilaantuntemuksellaan edesauttaa ryhmän toimintaa esimerkiksi tehtävien valinnoissa ja eriyttämisessä sekä joukkueiden ja ryhmien muodostamisessa. Oppilaat, jotka kokevat sosiaaliset tilanteet haasteellisiksi, tulee huomioida tuntitilanteessa ja pyrkiä auttamaan heidän sopeutumistaan ryhmään. Lisäksi erilaiset tukitoimet, kuten koulunkäynninohjaajan mukana olo tai erityisopetus, voivat olla myös liikunnanopetuksen käytettävissä. Oppilaiden työskentelyn ja yrittämisen merkitystä ryhmän toimintaan täytyy tuoda esille.

3-6-luokkien liikunnanopetuksessa harjoitellaan sosiaalisen toimintakyvyn osalta ainakin:

- Omatoimisuutta ja omaehtoista liikkumista liikuntatunneilla ja niiden ulkopuolella
- Ryhmätyötaitoja
- Osallistumista tuntien sisältöjen suunnitteluun
- Palautteen vastaanottamista ja antamista
- Hyvän joukkuehengen muodostamista

S3 Psyykkinen toimintakyky:

Liikunnan opetuksessa harjoitetaan pitkäjänteisyyttä tavoitteiden saavuttamiseksi. Opettaja ohjaa oppilaita positiivisen palautteen avulla, mutta myös kehityskohtiin on uskallettava puuttua tarvittaessa. Palautteen ja arvioinnin tarkoitus on vahvistaa oppilaiden pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä. Ryhmätyöskentelyn avulla harjoitellaan myös vastuun ottamista.

Leikinomaiset pelit ja kisat ovat osa koululiikuntaa. Useimpien liikuntamuotojen olemukseen kuuluu tulokseen tähtääminen, pisteen saavuttaminen tai peleissä maalin tekeminen. Kilpailullisuutta ja oppilaiden vertailua korostamatta voidaan harjoitella tavoitteellisuutta ja yhteiseen päämäärään pyrkimistä. Oppilaita ohjataan oman toimintansa tarkkailuun ja ryhmiä mahdollisesti eriytetään tulos- tai tavoiteorientoituneisuuden mukaan. Reilun pelin hengessä voidaan myös turvallisesti harjoitella voittamisen ja häviön kokemuksia, ryhmätyötä, joukkuehengen muodostamista ja muiden kunnioittamista.

3-6-luokkien liikunnanopetuksessa harjoitellaan psyykkisen toimintakyvyn osalta ainakin:

- Voittamisen ja häviämisen kokemuksien käsittelyä
- Omien fyysisten rajojen kokeilua
- Pitkäjänteisen harjoittelun ja oman kehittymisen sekä kasvun seuraamisen taitoja
- Positiivista suhtautumista vaihteleviin liikuntatuntien sisältöihin
- Asianmukaista pukeutumista eri liikuntatunneille

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin