Yhteiskuntaopin opetuksen tavoitteet ja sisällöt vuosiluokalla 5

Yhteiskuntaopin tavoitteet vuosiluokalla 5

Merkitys, arvot ja asenteet

T1 ohjata oppilasta kiinnostumaan ympäröivästä yhteiskunnasta ja yhteiskuntaopista tiedonalana

T2 tukea oppilasta harjaannuttamaan eettistä arviointikykyään liittyen erilaisiin inhimillisiin, yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin kysymyksiin


Yhteiskunnassa tarvittavien tietojen ja taitojen omaksuminen sekä yhteiskunnallinen ymmärrys

T3 ohjata oppilasta hahmottamaan itsensä yksilönä ja erilaisten yhteisöjen jäsenenä, ymmärtämään ihmisoikeuksien ja tasa-arvon merkityksen sekä hahmottamaan yhteiskunnan oikeudellisia periaatteita

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, Monilukutaito, Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

T4 ohjata oppilasta tarkastelemaan median roolia ja merkitystä omassa arjessa ja yhteiskunnassa

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, Monilukutaito, Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen.

T5 ohjata oppilasta oivaltamaan työnteon ja yrittäjyyden merkityksen lähiyhteisössään

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, Monilukutaito, Työelämätaidot ja yrittäjyys, Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (muuramelaiset yritykset).

T6 tukea oppilasta ymmärtämään, että eri toimijoiden tuottamaan yhteiskunnalliseen tietoon liittyy erilaisia arvoja, näkökulmia ja tarkoitusperiä

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen, Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, Monilukutaito.


Yhteiskunnallisen tiedon käyttäminen ja soveltaminen

T7 kannustaa oppilasta harjoittelemaan demokraattisen vaikuttamisen perustaitoja sekä keskustelemaan rakentavasti eri mielipiteistä

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, Työelämätaidot ja yrittäjyys, Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

T8 tukea oppilasta ymmärtämään oman rahankäytön ja kulutusvalintojen perusteita sekä harjoittelemaan niihin liittyviä taitoja

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, Monilukutaito.

T9 kannustaa oppilasta erilaisten yhteisöjen toimintaan ja harjoittelemaan median käyttöä turvallisella ja yhteiskunnallisesti tiedostavalla tavalla

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot, Monilukutaito, Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen, Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.




Yhteiskuntaopin sisällöt vuosiluokalla 5

S3 Vaikuttaminen

Harjoiteltavat taidot: aktiivinen kansalaisuus, demokratian perusperiaatteet, yhteisöllisyys, omien vaikutusmahdollisuuksien tiedostaminen, syy-ja seuraussuhteiden ymmärtäminen.

- kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa ja sanoa mielipiteensä, enemmistön tahto toteutuu
- Miten asioita päätetään? Meidän perhe, meidän luokka, meidän koulu, meidän kunta, Suomi, koko maailma
- oman mielipiteen esittäminen ja perusteleminen, muiden mielipiteiden kuunteleminen ja kunnioittaminen

S1 Mediat

Harjoiteltavat taidot: oman ajankäytön hallinta, ajankohtaisten asioiden seuraaminen, lähdekriteekki, tiedonhankinta, sähköisten ja muiden medioiden käyttö, kuvan, kaavioiden ja graafisten esitysten lukutaito, nettietiketti.

- sanomalehdet, tv, radio, internet, sosiaaliset mediat
- tiedonvälitys ja sen merkitys, yksilön mielipide ja julkinen mielipide
- tiedon lähteet, lähdekritiikki, asiatieto ja viihde, fakta ja fiktio
- mainonta
- pelit ja pelaaminen

S1 Rahankäyttö

Harjoiteltavat taidot: oman talouden hallinta, yrittäjyys, työn ja talouden merkityksen ymmärtäminen omassa ja perheen elämässä, erilaisten graafisten tilastojen ja kuvioiden tekeminen ja tulkitseminen.

- oppilaan oma ja perheen talous
- vastuullinen kuluttaminen, hyödykkeet ja tarpeet, velkaantuminen
- työnteon ja yrittäjyyden merkitys