Suomen kielen ja kirjallisuuden opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 9

Suomen kielen ja kirjallisuuden tavoitteet vuosiluokalla 9


Äidinkielen kahdeksas kurssi

Tavoitteet

Oppilas kehittää kuuntelemisen ja puhumisen taitoja osallistumalla useisiin keskusteluihin. Oppilas lukee tietotekstejä ja arvioi niiden luotettavuutta. Oppilas tutustuu opiskelussa tarvittaviin, eritteleviin teksteihin: analyysiin, artikkeliin ja tutkielmaan. Hän kirjoittaa pienoistutkielman ja opettelee samalla tiedon alkuperän merkitsemistä ja lähdeluettelon laatimista. Hän kirjoittaa kaksi versiota artikkelista, sillä tavoitteena on harjoitella tekstin kohdentamista eri kohderyhmille. Oppilas perehtyy asiatyyliin, kongruenssiin ja lauseenvastikkeisiin.

Sisältö

Kurssilla käsitellään eritteleviä tekstejä, tiedon arviointia, tekstiviitteitä, lähteiden merkitsemistä lähdeluetteloon, asiatyyliä, predikaatin mukautumista subjektiin ja lauseenvastikkeita.


Äidinkielen yhdeksäs kurssi

Tavoitteet

Oppilas pitää puhe-esityksen. Oppilas tutustuu kansanperinteeseen, kirjallisuuden tyylivirtauksiin ja 1800-luvulla ilmestyneisiin, merkittäviin, suomalaisiin kirjoihin. Hän tutustuu myös Suomen kielitilanteeseen sekä suomen kielen sukukieliin, ominaispiirteisiin ja tärkeimpiin vaiheisiin. Oppilas on tietoinen puhekielen vaihtelusta eli murteista, slangeista ja ammattikielistä ja kielen ohjailun periaatteista.

Sisältö

Kurssilla käsitellään kansanperinnettä, länsimaisen kirjallisuuden aikakausia ja tyylisuuntia, Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoita, Lönnrotin Kalevalaa, Kiven Seitsemää veljestä, maailman kieliä, Suomen vähemmistökieliä, suomen sukukieliä, ominaispiirteitä ja vaiheita, suomen kielen vaihtelua, kielenohjailua eli kielenhuoltoa, kielen ohjailun periaatteita ja Kotimaisten kielten keskuksen (Kielitoimiston) toimintaa.


Äidinkielen kymmenes kurssi

Tavoitteet

Oppilas osaa toimia kokouksessa ja neuvottelussa. Hän tutustuu 1900-luvun ja 2000-luvun kirjallisuuteen. Oppilas kirjoittaa työpaikkahakemuksen ja ansioluettelon. Hän tutustuu kulttuurin ominaisuuksiin ja lajeihin sekä eri kulttuureihin kuuluviin myytteihin ja symboleihin. Oppilas tutustuu rektioon, lyhenteisiin, numeroilmauksiin ja vierassanoihin.

Sisältö

Kurssilla käsitellään kokoustaitoa, neuvottelua, Eino Leinon, Mika Waltarin, F. E. Sillanpään, Sofi Oksasen, Kari Hotakaisen ja Ilkka Remeksen teoksia, työpaikkahakemusta, ansioluetteloa, kulttuuria, myyttejä, symboleita ja kielioppia.





Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

- T1 ohjata oppilasta laajentamaan taitoaan toimia tavoitteellisesti, motivoituneesti, eettisesti ja rakentavasti erilaisissa viestintäympäristöissä

  • Tähän tarkennuksia esim. listamuodossa
  • Tähän tarkennuksia esim. listamuodossa
  • Tähän tarkennuksia esim. listamuodossa

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7).

Ohje: Kuhunkin tavoitteeseen liittyvän laaja-alaisen osaamisen löydät suoraan valtakunnallisen OPSin taulukosta, jossa tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen on mainittu lyhenteillä L1, ... Kirjoita nämä laaja-alaiset osaamiset sanallisesti (katso esim. yllä).

- T2 kannustaa oppilasta monipuolistamaan ryhmäviestintätaitojaan ja kehittämään taitojaan perustella näkemyksiään sekä kielellisiä ja viestinnällisiä valintojaan

- T3 ohjata oppilasta monipuolistamaan kokonaisilmaisun taitojaan erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa, myös draaman keinoin

- T4 kannustaa oppilasta syventämään viestijäkuvaansa niin, että hän oppii havainnoimaan omaa viestintäänsä, tunnistamaan vahvuuksiaan sekä kehittämisalueitaan erilaisissa, myös monimediaisissa viestintäympäristöissä



Tekstien tulkitseminen


Tekstien tuottaminen


Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

Suomen kielen ja kirjallisuuden sisällöt vuosiluokalla 9

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

  • Sisältö 1
  • Sisältö 2
  • Sisältö 3
  • jne

Esityksen voi muotoilla myös pelkäksi tekstiksi, taulukkomuotoon tai vaikkapa videona. Sisällöt kannattaa laatia "aikajanaksi" ylhäältä alaspäin.

S2 Tekstien tulkitseminen

S3 Tekstien tuottaminen

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen