Suomen kielen ja kirjallisuuden opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 8

Suomen kielen ja kirjallisuuden tavoitteet vuosiluokalla 8


Äidinkielen neljäs kurssi

Tavoitteet

Oppilas osallistuu väittelyyn ja kirjakeskusteluun. Hän tarkkailee oman viestintänsä vaikutuksia muihin, ottaa toisten näkemykset huomioon ja ilmaisee ja perustelee mielipiteensä. Oppilas tutustuu vaikuttamaan pyrkiviin tekstilajeihin, esim. mainokseen ja arvosteluun. Hän lukee nuorten elämästä kertovan romaanin tai salapoliisiromaanin, eläytyy luettuun ja kirjoittaa mielipidetekstin. Oppilas kertaa verbin pääluokat ja aikamuodot sekä opettelee tapaluokat eli modukset.

Sisältö

Kurssilla käsitellään henkilöiden esittelyä, small talkia, suunvuoron ottamista ja pitämistä, paneelia, väittelyä, omaa viestijäkuvaa, perustelemistapoja, vaikuttamisen keinoja, mainosta, arvostelua, dekkarikirjallisuutta ja persoonamuotoisia verbejä.


Äidinkielen viides kurssi

Tavoitteet

Oppilas osallistuu paneelikeskusteluun ja esittelee kyselytutkimuksen tuloksia. Oppilas tutustuu median toimintatapoihin ja mediateksteihin, esim. uutiseen, fiktiivisiin sarjoihin, tosielämäsarjoihin ja elokuvaan. Oppilas kertaa lausetyypit ja pilkkusäännöt sekä tutustuu lausekkeisiin ja lauseenjäseniin.

Sisältö

Kurssilla käsitellään paneelia, gallupia, lehtien, radion ja tv:n toimintatapoja, audiovisuaalisen median tekstejä, kuvan lukemista, lausetyyppejä, pilkutusta, lausekkeita ja lauseenjäseniä.

Äidinkielen kuudes kurssi

Tavoitteet

Oppilas osallistuu tunneilla käytäviin keskusteluihin. Hän tutustuu runouteen, satuihin sekä kauhu- ja tieteiskirjallisuuteen. Hän kirjoittaa kauhu- tai scifikertomuksen. Oppilas opiskelee maantieteellisten nimien kirjoittamista ja kertaa välimerkkien käyttöä, etenkin yhdysmerkin, ajatusviivan ja kaksoispisteen käyttöä.

Sisältö

Kurssilla käsitellään runoutta tunteiden herättäjänä, satuja, kauhukirjallisuutta, tieteiskirjallisuutta, maantieteellisiä nimiä ja välimerkkejä.

Äidinkielen seitsemäs kurssi

Tavoitteet

Oppilas perehtyy puhutun ja kirjoitetun kielen eroihin ja eri rekistereihin eli kielimuotoihin, joiden käyttö kytkeytyy tiettyihin tilanteisiin: urheilun kieleen, mainonnan kieleen jne. Hän tarkastelee tekstien tyylipiirteitä ja opettelee selostamaan asioita omin sanoin. Oppilas kirjoittaa referaatin ja ohjaavan tekstin. Oppilas tutustuu kulttuurin käsitteeseen ja sen ilmenemismuotoihin, esim. puhekulttuuriin ja näyttämötaiteisiin. Oppilas harjoittelee sadun tai novellin dramatisointia eli näytelmäksi sovittamista.

Sisältö

Kurssilla käsitellään puhutun ja kirjoitetun kielen eroja, rekistereitä, tyyliä, aineistokirjoittamista, referaattia, puhekulttuuria, näyttämötaiteita, dramatisointia ja luovaa kirjoittamista.



Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

- T1 ohjata oppilasta laajentamaan taitoaan toimia tavoitteellisesti, motivoituneesti, eettisesti ja rakentavasti erilaisissa viestintäympäristöissä

  • Tähän tarkennuksia esim. listamuodossa
  • Tähän tarkennuksia esim. listamuodossa
  • Tähän tarkennuksia esim. listamuodossa

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7).

Ohje: Kuhunkin tavoitteeseen liittyvän laaja-alaisen osaamisen löydät suoraan valtakunnallisen OPSin taulukosta, jossa tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen on mainittu lyhenteillä L1, ... Kirjoita nämä laaja-alaiset osaamiset sanallisesti (katso esim. yllä).

- T2 kannustaa oppilasta monipuolistamaan ryhmäviestintätaitojaan ja kehittämään taitojaan perustella näkemyksiään sekä kielellisiä ja viestinnällisiä valintojaan

- T3 ohjata oppilasta monipuolistamaan kokonaisilmaisun taitojaan erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa, myös draaman keinoin

- T4 kannustaa oppilasta syventämään viestijäkuvaansa niin, että hän oppii havainnoimaan omaa viestintäänsä, tunnistamaan vahvuuksiaan sekä kehittämisalueitaan erilaisissa, myös monimediaisissa viestintäympäristöissä



Tekstien tulkitseminen


Tekstien tuottaminen


Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

Suomen kielen ja kirjallisuuden sisällöt vuosiluokalla 8

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

  • Sisältö 1
  • Sisältö 2
  • Sisältö 3
  • jne

Esityksen voi muotoilla myös pelkäksi tekstiksi, taulukkomuotoon tai vaikkapa videona. Sisällöt kannattaa laatia "aikajanaksi" ylhäältä alaspäin.

S2 Tekstien tulkitseminen

S3 Tekstien tuottaminen

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen