Suomen kielen ja kirjallisuuden opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 7

Suomen kielen ja kirjallisuuden tavoitteet vuosiluokalla 7

Äidinkielen ensimmäinen kurssi

Tavoitteet

Oppilas kehittää kuuntelemisen ja puhumisen taitoja osallistumalla useisiin keskusteluihin. Oppilas käy kirjastossa ja harjoittelee tiedonhakua. Hän tutustuu mm. SQ3R-lukutekniikkaan, harjoittelee tekstien avaamista ja jäsentää tietoa esim. miellekartan, vertailijan tai listan avulla. Oppilas perehtyy opiskelussa tarvittaviin tekstilajeihin, esim. määritelmään, tiivistelmään ja koevastaukseen, ja lukee tietokirjan. Hän kirjoittaa lyhyitä tekstejä ja osallistuu multimodaalisen (kirjoitusta, kuvaa ja ääntä sisältävän) tekstin tuottamiseen. Oppilas kertaa sanaluokat ja sijamuodot.

Sisältö

Kurssilla käsitellään tiedon hankintaa, arviointia ja esittämistä, opiskeluun liittyviä tekstilajeja, sanaluokkia, ja sijamuotoja.

Äidinkielen toinen kurssi

Tavoitteet

Oppilas pitää valmistellun puhe-esityksen parin kanssa tai yksin ja arvioi omia esiintymistaitojaan ja muiden esiintymistaitoja. Oppilas tutustuu kaunokirjallisuuden päälajeihin, ilmaisutapoihin ja käsitteisiin. Hän harjoittelee kirjallisuuden erittelyä ja tulkintaa, lukee nuorille tarkoitetun kaunokirjallisen teoksen ja jakaa lukukokemuksen. Oppilas kirjoittaa kertomuksen. Oppilas harjoittelee toisen sanojen lainaamista ja selostamista.


Sisältö

Kurssilla käsitellään puhe-esitystä, havainnollistamista, kaunokirjallisuutta ja suoraa ja epäsuoraa esitystä.


Äidinkielen kolmas kurssi

Tavoitteet

Oppilas keskustelee ajankohtaisista aiheista. Oppilas lukee fantasiakirjan tai sarjakuvakirjan. Hän perehtyy mediateksteihin, esim. blogeihin, nettiadresseihin, nettisarjakuvaan ja saippuasarjoihin, ja niiden ilmaisutapoihin. Hän pohtii tekstien kohderyhmiä ja kehittää kriittistä lukutaitoaan: kykyään erottaa mielipiteet tiedoista, havaita tekstin tavoitteet ja vaikuttamispyrkimykset ja arvioida tiedon luotettavuutta. Oppilas tutustuu Internetissä liikkujan käyttäytymissääntöihin, Internetin turvalliseen käyttöön ja tekijänoikeuteen. Hän harjoittelee kappaleiden rakentamista ja kertaa mm. pilkku- ja yhdyssanasäännöt.

Sisältö

Kurssilla käsitellään fantasiakirjallisuutta, sarjakuvaa, mediatekstejä, verkossa käyttäytymistä, tekijänoikeutta, lauseita, kappaleiden muodostamista, pilkutusta, ison ja pienen alkukirjaimen käyttöä sekä erilleen ja yhteen kirjoittamista.








Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

- T1 ohjata oppilasta laajentamaan taitoaan toimia tavoitteellisesti, motivoituneesti, eettisesti ja rakentavasti erilaisissa viestintäympäristöissä

  • Tähän tarkennuksia esim. listamuodossa
  • Tähän tarkennuksia esim. listamuodossa
  • Tähän tarkennuksia esim. listamuodossa

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7).

Ohje: Kuhunkin tavoitteeseen liittyvän laaja-alaisen osaamisen löydät suoraan valtakunnallisen OPSin taulukosta, jossa tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen on mainittu lyhenteillä L1, ... Kirjoita nämä laaja-alaiset osaamiset sanallisesti (katso esim. yllä).

- T2 kannustaa oppilasta monipuolistamaan ryhmäviestintätaitojaan ja kehittämään taitojaan perustella näkemyksiään sekä kielellisiä ja viestinnällisiä valintojaan

- T3 ohjata oppilasta monipuolistamaan kokonaisilmaisun taitojaan erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa, myös draaman keinoin

- T4 kannustaa oppilasta syventämään viestijäkuvaansa niin, että hän oppii havainnoimaan omaa viestintäänsä, tunnistamaan vahvuuksiaan sekä kehittämisalueitaan erilaisissa, myös monimediaisissa viestintäympäristöissä



Tekstien tulkitseminen


Tekstien tuottaminen


Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

Suomen kielen ja kirjallisuuden sisällöt vuosiluokalla 7

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen
  • Sisältö 1
  • Sisältö 2
  • Sisältö 3
  • jne

Esityksen voi muotoilla myös pelkäksi tekstiksi, taulukkomuotoon tai vaikkapa videona. Sisällöt kannattaa laatia "aikajanaksi" ylhäältä alaspäin.

S2 Tekstien tulkitseminen

S3 Tekstien tuottaminen

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen