Teema 3: Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus


Lataa "Rehevöityminen Yyterissä" PP tästä: Rehevöityminen Yyterissä.pptx tai Rehevöityminen Yyterissä.pdf
HAVAINNOINTI JA POHDINTA: Käsien pesu ja veden kulutus
Käsien pesu on toiminto, jonka jokainen suorittaa monta kertaa päivässä. Käsien pesulla parannetaan hygieniaa. Erilaiset käsienpesutavat kuluttavat eri verran vettä; saman hyödyn saa pienemmällä vedenkulutuksella ja tuhlaavalla pesulla vettä valuu runsaasti hukkaan.
Tehtävä: Oppilaat tai vähintään 3-5 testipesijää pesevät kätensä eri pesutapojen mukaan. Käsien pesuun kulunut vesi kerätään astiaan ja mitataan.
Pesutavat:
- Pikapesu: ei saippuaa tai kunnon pesua
- Säästävä saippuapesu: kädet saippuoidaan huolellisesti hanan ollessa suljettu
- Tuhlaava saippuapesu: kädet saippuoidaan ja hana jätetään juoksemaan saippuoinnin ajaksi
- Superpesu säästäen: kädet pestään saippualla muutamaan kertaan, kynsien alustat putsataan ja lian pois hinkkaamiseen käytetään runsaasti aikaa, hana suljetaan muutoin kuin huuhdellessa.
- Superpesu tuhlaten: kädet pestään saippualla muutamaan kertaan, kynsien alustat putsataan ja lian pois hinkkaamiseen käytetään runsaasti aikaa, hana jätetään auki.
Pesujen ja mittauksien jälkeen pohditaan yhdessä: Mikä pesutavoista on paras hygienian ja ympäristön kannalta? Milloin käsiä kannattaa pestä vain vähän ja milloin todella paljon?
Tarvitaan: Iso astia veden keräämiseen, mitta-astia, käsienpesupiste.
HAVAINNOINTI JA POHDINTA: Otetaan vedenkäytöstä mittaa
Vettä kulutetaan päivittäin monta litraa ja sitä kuluu moniin asioihin. Tutustutaan omaan päivittäisen vedenkäyttöön ja käännettään litrat senteiksi vesimittarin avulla.
Tehtävä:
1. Oppilaat kirjaavat ylös päivän vedenkulutuksensa (sellainen, johon sisältyy peseytyminen) ja laskevat veden yhteiskulutuksen. Oppilaat kirjaavat ylös myös viikoittaisen vedenkulutuksensa, ottaen huomioon esimerkiksi tiskaamiseen kuluvan veden. Vedenkulutuksen tarkkailu on hyvä antaa ennakkotehtäväksi.- Oppilaat voivat laskea heidän käyttämiensä astioiden määrän ja laskea montako tiskikoneellista tai käsitiskikertaa se on. (Tiskikoneeseen mahtuu noin 13 hengen astiasto eli 13 lautasta, kulhoa, aterimia ja juomalasia)
- Vedenkulutus voidaan laskea 1l= 1cm tai 1l = 2,5cm, riippuen vesimäärien suuruuksista.


Esimerkkejä vedenkulutuksesta:
Tarvitaan: Mittanauha tai rullamitta. Lankaa tai esim. keppi tai liitu, jolla piirtää koulun pihaan tai paperia, jolle tehdään vesimittoja. Muistiinpanovälineet.
Vesikoulupäivä VELHON tapaan
POHDINTA: Vesipäiväkirja
Tehtävä: Kirjataan ylös vedenkulutus ja pohditaan sen vähentämismahdollisuuksia.
1. Pidä kirjaa kahden päivän ajan veden käytöstäsi, päiviin tulee sisältyä vähintään yksi suihkussa käynti. Kirjaa ylös kaikki veden käyttötavat, niiden käyttökerrat ja esim. aika tai tapa. Esim.
Veden kulutukseni maanantaina ja tiistaina
- Hampaiden pesu, 4 kertaa, hana suljettu pesun ajaksi.
- Vessan huuhtominen, 9 kertaa, iso/pieni huuhtelu tai pöntössä ei ole huuhtelunvalinta
3. Opettaja jakaa kunkin vedenkäytön muodon oppilaille ja oppilaat etsivät internetistä tietoa kuinka monta litraa vettä kuluu, esim. WC:n huuhtominen kuluttaa 4-6 litraa per kerta.
4. Litramäärät kirjataan taululle kaikkien nähtäville.
5. Oppilaat laskevat oman vedenkulutuksensa ja pohtivat parin tai ryhmän kanssa

6. Ryhmät jakavat omat vedensäästövinkkinsä ja opettaja kokoaa ne taululle.
Tarvitaan: muistiinpanovälineet.
POSTERI: Mikromuovit
Mikromuoveilla tarkoitetaan mikroskooppisia muovihiukkasia. Ne voivat olla esimerkiksi pieneksi jauhautunutta muovia tai vaatteiden keinokuituja, jotka kulkeutuvat mereen jätevedenpuhdistamoiden kautta. Kalojen syömän mikromuovin sisältämistä myrkyistä jopa 12,5 prosenttia voi päätyä niiden kudoksiin, mutta vielä ei tiedetä, miten tämä vaikuttaa kaloja syöviin ihmisiin ja muihin eläimiin.

Tehtävä: Etsikää tietoa netistä ja tehkää posteri aiheesta ”Mikromuovit”.
Posterin tulee sisältää: Mitä mikromuovit ovat? Mistä ne ovat peräisin? Miten niiden määrään voi itse vaikuttaa? Minne mikromuovit päätyvät ja mitä haittaa niistä on? Kuvia saa käyttää. Muistakaa lähdekriittisyys ja kirjatkaa käyttämänne lähteet ylös.
Tarvitaan: Muistiinpanovälineet, tiedonhakuvälineet (kartonkia, tusseja, saksia yms. jos tehdään kartonkinen seinäjuliste).
Lataa "Muovi vesiympäristössä" PP tästä: muovi vesiympäristössä.pptx tai muovi vesiympäristössä.pdf
Katso videot meren muoviroskasta:
Lue lisää aiheesta mikromuovit:
YLE: Mikromuovi on Itämeren uusin uhka
Oletko piiloroskaaja? Näistä lähteistä mikromuovi syntyy
Mikromuovi heikentää kalanpoikasia
Tutkimus: Merissä lilluva mikromuovi voi tehdä kaloista myrkyllisiä
HS: Kuorintavoiteen mikromuovi voi päätyä lautaselle – näin vältät haitallisia kemikaaleja
HS: Tutkija: Fleecevaatteet lisäävät Itämeren muovikuormitusta
TUTKIMUSTEHTÄVÄ: Mistä vesi tulee? Minne se menee?
Vettä juodaan ja käytetään päivittäin. Suurin osa käyttämästämme vedestä tulee hanasta, osa pulloista. Mutta mistä vesi oikeasti tulee? Minne se käytön jälkeen menee? Mikä on veden kiertokulku?
Tehtävä: Tutustutaan paikallisen hanaveden alkuperään ja vedenpuhdistukseen. Opettaja jakaa ryhmille omat tai yhteiset tutkimusaiheet esimerkiksi mistä Porin hanasta tuleva vesi tulee, mistä pullovesi tulee ja minne käytetty vesi menee.
Tarvitaan: Muistiinpanovälineet, tiedonhakuvälineet.