Teema 7: Vaatteet vastuullisesti
Vaatteet vastuullisesti

Lataa "Vaatteet vastuullisesti" PP tästä: Vaatteet vastuullisesti.pptx tai Vaatteet vastuullisesti.pdf
TUTKIMUS: Vaatteiden maailma
Mistä vaatteemme tulevat? Vaatteet kartalle!
Tehtävä: sijoitetaan vaatteiden valmistusmaat kartalle ja pohditaan syitä ja seurauksia kestävän kulutuksen näkökulmista.
Tehtävään osallistuu koko luokka ja tehtävän kesto voi vaihdella yhdestä oppitunnista viikkoihin tai kuukausiin.
Tarvitaan: maailmankartta ja nuppineuloja.

1. Maailmankartta. Luokan seinälle tai käytävään luokan ulkopuolelle ripustetaan maailmankartta. Kartan tulee olla riittävän iso, jotta oppilaiden on mahdollista paikantaa ja erottaa esimerkiksi Aasian vaatteidentuotantovaltiot.
2. Nuppineulat. Luokka keskustelee mistä he vaatteitansa ostavat. Opettaja kysyy, haluaako luokka käyttää erivärisiä nuppineuloja eri ostopaikoille. Jos koko luokka hyväksyy tämän, luokka valitsee kullekin ostopaikalle oman värisen nuppineulan. Esim. punainen nuppineula edustaa H&M:stä ostettuja vaatteita ja sininen nuppineula kirpputoreja. Tietyn värinen nuppineula voi edustaa myös jotakin ryhmää, kuten marketteja. Kartan yhteyteen tulee kiinnittää merkkien selite, eli tietolaatikko, josta ilmenee mitä ostopaikkaa kukin nuppineula edustaa. Jos ostopaikkaa ei haluta eritellä, nuppuneulojen värillä ei ole väliä.

4. Pohdinta. Kun karttaan on saatu riittävästi valmistusmaita, pidetään loppuyhteenvetokeskustelu koko luokan kanssa. Yhteenvedossa keskitytään pohtimaan vaatteiden valmistukseen liittyviä kysymyksiä, esimerkiksi: Miksi vaatteet valmistetaan tietyillä alueilla? Millaiset työolosuhteet siellä on? Mistä materiaaleista vaatteet valmistetaan; entä mistä saadaan energia ja työvoima? Miten pitkän matkan vaatteet kulkevat ennen kuin ne saapuvat kauppaan?
TEEMAPÄIVÄ: Vaatevallankumous
Rana Plazan vaatetehdas romahti 24.4.2013 Bangladeshissa. 1 133 ihmistä kuoli ja yli 2 000 ihmistä loukkaantui. Rakennus romahti, koska se oli rakennettu väärin ja puutteellisesti; työntekijöiden turvallisuudesta ei huolehdittu. Halvoissa vaatteidentuottomaissa vaaraa aiheuttaa myös muun muassa vaatteidenvalmistuksessa käytettävät kemikaalit, tietyt tuotantomenetelmät kuten hiekkapuhallus, pitkät työviikot ja työpäivät, joista ei välttämättä makseta korvausta sekä työntekijöiden alhaiset palkat.
Vaatevallankumouksessa ihmiset eri puolilla maailma näyttävät, että me haluamme vaateteollisuudelta lisää vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä.
”Tulethan sinäkin mukaan! Se on helppoa:
1) Pue 18.–24. huhtikuuta, yhtenä tai useampana päivänä, jokin vaate päällesi NURINPÄIN, ota itsestäsi kuva ja jaa se Twitterissä, Instagramissa, Facebookissa jne. Käytä hashtagia #WhoMadeMyClothes. Lähetä kuva myös vaatteesi merkille ja kysy, kuka vaatteen on tehnyt. Tulosta tästä itsellesi Who Made My Clothes -kyltti.
2) Kulje nuttu nurin koko päivä ja kerro kaikille ihmettelijöille, että osallistut Vaatevallankumoukseen.
3) Haasta oma työpaikkasi, koulusi, harrastusporukkasi tai kaverisi mukaan kampanjaan. Pukekaa jokainen yksi vaate nurinpäin ja ottakaa ryhmäkuva. Kertokaa kaikille Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa jne., että olette mukana Vaatevallankumouksessa.
4) Järjestä tempaus tai tapahtuma, esimerkiksi vaatteidenvaihtobileet, vaatehuoltoasema tai tuunauspaja.
5) Tai keksi jotain ihan muuta. Jotain sellaista, mikä saa entistä useammat ihmiset kysymään, kuka heidän vaatteensa tekee.”
VIERAILU: Tutkimusretkelle kirpputorille
Kirpputorit ovat turhiksi jääneiden tavaroiden kierrätyspisteitä, joissa yksityiset ihmiset voivat myydä tavaroitaan. Kirpputoreilta ostaessa tuotteilla on pienempi ympäristövaikutus, sillä tuotteet tulevat uusiokäyttöön ja vähentävät uusien, käyttämättömien tuotteiden tarvetta.
Tehtävä: Luokka menee vierailemaan kirpputorille ja oppilaat pyrkivät löytämään vaatteita, kenkiä, laukkuja ynnä muuta, joita he itse haluisivat tai tarvitsevat. Oppilaat valokuvaavat nämä tuotteet ja kirjaavat hinnan muistiin. Luokkaan palattuaan oppilaat tutkivat mitä sama tuote maksaisi kaupassa käyttämättömänä.
Kontti
Paanakedonkatu 20, 28100 Pori
Puh: 040 1390 737
http://kontti.punainenristi.fi/pori
Ilmoita tulostasi, mahdollista opastusta voi tiedustella asiakaspalvelusta ilmottautumisen yhteydessä.
Patakirppis
Satakunnankatu 33-35
Puh: 0451521577
info@patakirppis.com
http://www.patakirppis.com/home.html
Porin SisäTori
Paanakedonkatu 18, 28100 Pori
Puh: 040 544 0705
http://suursisatori.fi/
Tarvitaan: Kamerat (esim. puhelimet), muistiinpanovälineet, tiedonhakuvälineet.
TIEDONHAKU: Vaatteidenhoito ja käyttöikä
Vaatteet, asusteet ja jalkineet ovat kulutustavaraa, mutta niiden käyttöikään voi vaikuttaa oikeanlaisella vaatteidenhoidolla.
Tehtävä: Tutustutaan eri vaatteiden; paitojen, housujen, takkien yms. pesuohjeisiin. Pohditaan mitä tapahtuu, jos ne pestään väärin? Entä miten kenkiä tulisi hoitaa? Miten eroaa nahka-, mokka tai kangaskenkien hoito? Tehtävän vaatteet voidaan valita luokan oppilaiden vaatteista, oppilaiden kotoaan tuomista vaatteista tai opettajan valitsemista esimerkkivaatteista.
Tarvitaan: tiedonhakuvälineet, vaatteita, muistiinpanovälineet.
TIEDONHAKU: Vaatteiden uusiokäyttö
Ihminen kuluttaa paljon vaatteita, ja käytöstä poistuessaan vaatteesta tulee jätettä. Mitä vaatteelle tulee tehdä, kun sitä ei enää itse tarvitse?
Tehtävä: Pienryhmät etsivät tietoa erilaisista vaatteiden kierrätysmahdollisuuksista kilpailuhenkisesti, mikä ryhmä löytää eniten.
- Mietitään erilaisia kierrätysvaihtoehtoja (esim. kirpputorit, lahjoitus kaverille, hyväntekeväisyyteen: Kontti, Pelastusarmeija yms.)
- Etsitään tietoa eri vaihtoehdoista. Esim, missä kirpputoreja on ja miten siellä voi myydä vaatteita, missä vaatteidenkeräysastiat sijaitsevat ja miten vaatteet tulee sinne toimittaa.
- Mikä ryhmä löysi eniten vaihtoehtoja, oliko eri kohteista riittävästi tietoa.
Tarvitaan: Muistiinpano- ja tiedonhakuvälineet.
POHDI JA TOTEUTA: Fiksaa, tuunaa ja uusiokäytä vaatteita
Vaatteet jäävät pieniksi, hajoavat tai muuten vaan tulevat tiensä päähän. Mitä käytöstä poistuneille vaatteille voisi tehdä?
Tehtävä: Oppilaat tuovat kotoaan jonkin vaatteen, jota eivät enää jostain syystä käytä.
Miten vaatteen voisi ottaa takaisin hyötykäyttöön?
- Rikkinäinen korjataan
- Tylsän näköinen tuunataan esim. farkkuihin voi kiinnittää koristeita tai kengät maalata
- Keksitään uusi käyttökohde esim. t-paidasta siivousrätti tai askartelutarvikkeita tai kengästä kukkaruukku
- Jos vaate ei sovi itselle, sen voi lahjoittaa
Tarvitaan: Käytöstä poistunut vaate, korjaus- ja tuunausvälineet.