Teema 6: Kierrätys

Roskajahti Luontotalo Arkissa

Luontotalo Arkki pitää alakoululaisille roskajahteja. Arkkiin voi varata oman vierailuajan, jolloin teemana on luonnon roskaantuminen. Roskaantumisesta katsellaan video, tehdään toiminnallisia tehtäviä ja kierretään näyttelyssä etsimässä roskia.

Varaukset Luontotalo Arkki: p. 02 621 1176 tai arkki@pori.fi

PELI: Jätteiden maatumisajat ja niiden lajittelu Porin seudulla -pelilauta

Peli soveltuu herätteleväksi tiedonhakutehtäväksi tai kertaukseksi.

Tehtävä: Pienryhmät laittavat oikeat kuvat oikeiden maatumisaikojen kohdalle ruutuihin ja kirjoittavat oikean kierrätystavan kuvan alle.

Tarvitaan: Pelilauta (tulosta ja laminoi), erilaisten jätteiden kuvat (tulosta, leikkaa ja laminoi) sekä kalvotusseja.


Lataa valmis pelilauta ohjeineen, pelimerkkeineen ja vastauksineen tästä:
PowerPoint: Jätteiden maatumisajat ja niiden lajittelu Porin seudulla -pelilauta.pptx
PDF: Jätteiden maatumisajat ja niiden lajittelu Porin seudulla -pelilauta.pdf

HAVAINNOINTI, TUTKIVA OPPIMINEN: Roskien havainnointi lähiympäristössä

Roskat ja muut jätteet kuuluisi kierrättää, mutta aina ne eivät päädy asianmukaisiin paikkoihin. Koulun pihalla ja lähiympäristössä on monesti roskia, jotka eivät kuulu sinne. Oppilaat voivat toiminnallaan vaikuttaa roskatilanteeseen.

Tehtävä: Koko luokka siirtyy ulos koulun pihalle tai lähiympäristöön, havainnoi roskatilannetta ja valokuvaa roskan. Tämän jälkeen oppilaat tutustuvat roskan ominaisuuksiin.

Ulkona:

  1. Ulkona havainnoidaan roskia ja opettaja auttaa kiinnittämään niihin huomiota tarvittaessa. Oppilaat pohtivat mitä erilaisia roskia he koulun pihasta tai lähiympäristöstä löytävät ja miksi niitä on maassa. Missä roskien kuuluisi olla?
  2. Oppilaat ottavat yksin, pareittain tai ryhmissä valokuvia koulun ympäristöstä löytyvistä roskista, valitsevat niistä yhden ja ottavat selvää sen ominaisuuksista kysymysten pohjalta.

Luokassa:

Vastaa seuraaviin kysymyksiin valitsemastasi roskasta:

  1. Minkä roskan valitsit ja miksi?
  2. Mitä materiaalia roska on?
  3. Voiko sen kierrättää? Miten?
  4. Missä sijaitsee lähin kierrätysastia, johon roskan voisi viedä?
  5. Kuinka kauan roskalla kestää maatua?
  6. Miten roskan materiaali voitaisiin uusiokäyttää?
  7. Miten kuvailisit koulun pihan tai lähiympäristön roskatilannetta ja mistä se johtuu?

Tarvitaan: Muistiinpanovälineet, kamerat (esimerkiksi puhelin) ja päätelaite tiedonhakuun.

Vinkki! Koulun pihalla tapahtuvaa havainnointia voidaan muokata luokalle sopivammaksi esimerkiksi:

  • Roskien havainnointi voidaan aloittaa opettajajohtoisella havainnointikävelyllä, jossa opettaja kiinnittää huomiota erilaisiin roskiin ennen kuin oppilaat lähtevät itsenäisesti havainnoimaan.
  • Löytyneet roskat voidaan myös kerätä ja kierrättää asianmukaisesti (muista suojahanskat ja roskapussit).
  • Huonon kelin sattuessa roskien havainnointi voidaan toteuttaa koulun sisällä.
  • Opettaja voi esitellä koulun erilaiset roska-astiat. Minne pullot, karkkipaperit, banaanin kuoret, pahvit ja paperit kuuluisi lajitella ja kierrättää koulussa?

Jäteneuvojien kouluvierailut

Jäteneuvojat osallistuvat ympäristökasvatustyöhön resurssien mukaan. Yleensä loka-maaliskuun välillä ajankohta on helppo sopia. Jäteneuvojilta saat myös maksutta lajitteluohjeita (myös englanninkielisiä).

Peruskouluissa

  • Lataa koululuokassa syntyvien jätteiden lajitteluohjeet (pdf, 0.5 Mt) (ja ehdota lisäyksiä listalle). Jokaisessa opetustilassa pitäisi olla omat jäteastiat paperille, energiajätteelle ja sekajätteelle (johon laitetaan myös ruokajäte, jos erillistä biojäteastiaa ei ole).
  • Kaikille Porin nelosluokkalaisille järjestetään jäteoppitunti, jonka 4H-yhdistys on vuosittain toteuttanut. 4H-yhdistyksen väki ottaa yhteyttä kouluihin ja sopii aikataulusta nelosten opettajien kanssa.
  • Opettaja kutsuu jäteneuvojan opetustuokioon jätteiden vähentämiseen, kierrättämiseen ja lajitteluun soveltuvien tehtävien ja leikkien kanssa (maksuton vierailu).

Tapahtumapäivä koko koululla

Koko koulu lajittelee: jäteneuvojat osallistuvat koulujen tapahtumapäiviin esimerkiksi toimintapisteellä, rastiradalla, luennolla tms. Jätteiden lajittelun tehostamiseksi koulussa voidaan pitää lajittelutuokio jokaiselle opetusryhmälle esimerkiksi liikuntasalissa. Opetusryhmät saapuvat vuorotellen lajittelemaan jätteet samoihin lajitteluastioihin kuin koulun luokissa on käytössä.

Jäteratsia

Tehdään jäteratsia hyötyjätepisteelle. Kokoonnutaan (koko luokka, parit, pienryhmät) läheiselle hyötyjätepisteelle ja tarkastetaan kuinka hyvin lajittelu toimii. Millaisia jätteitä lasin, metallin ja paperin ja pahvin astioihin on laitettu, onko lajitteluohjeita noudatettu, ovatko astiat täysiä vai tyhjiä, onko jätepisteellä jotain sinne kuulumatonta, mihin jätteet viedään hyötyjätepisteeltä kierrätettäviksi ja millaisia esineitä kierrätetystä jätteestä voidaan valmistaa? Jäteratsian voi toteuttaa yhdessä jäteneuvojan kanssa tai opettajan johdolla.

Jäteneuvonta on valmistellut jäteratsian tekijöiden käyttöön tehtäväpaperin (pdf, 0.16 Mt), johon on koottu kysymyksiä. Tehtävän purkua varten on opettajalle vastaukset (pdf, 0.15 Mt), johon jäteneuvoja on koonnut vinkkejä ja tietoa. Jäteratsiaan kannattaa ottaa mukaan myös jätteiden lajitteluohje.

Tehtävää voi soveltaen toteuttaa myös taloyhtiöiden omilla jätepisteillä, jos oppilaat asuvat kerros- ja rivitaloissa.

VIERAILU: Kompostointipuisto

Porin Hanhiluotoon avattiin toukokuussa 2016 kompostoinnin esittely- ja mallikäyttöalue. Kompostointipuisto toimii Satakunnan Vihertietokeskuksen yhteydessä osoitteessa Kirjurinluodontie 6. Puisto on aina auki, joten sinne voi piipahtaa milloin tahansa tutkimaan erilaisia kompostorimalleja, lukemaan kompostoinnista kertovia opastustauluja tai hakemaan kompostointioppaan.

Kompostointipuistossa on esillä monipuolinen kattaus eri valmistajien kompostorimalleja sekä Tee-se-itse–malleja rakentamisohjeineen. Tarjolla on tietoa kompostoinnista sekä käytännöllisiä vinkkejä ja neuvoja kompostointipulmiin. Puistossa on myös kompostoinnin mallialue, jossa saa kääriä hihat ja työntää sormet kompostimultaan.


Kompostipuistoon liittyviä tehtäviä löydät Kompostointipuisto -välilehdestä.



Lue lisää: http://www.pori.fi/kompostointipuisto

Kompostointitunti

Kompostointitunnilla opitaan lähiluonnossa. Kun lehdet putoavat maahan, koulun pihaan tai muuhun sopivaan paikkaan perustetaan tilapäinen komposti (pysyvä vain rehtorin ja kiinteistönhoidon kanssa sopimalla). Kompostointikutsuilla jäteneuvoja/opettaja käy läpi kompostoinnin idean ja käytännössä kootaan kehikkoon risuja, oksia, lehtiä ja muuta kompostiin sopivaa puutarhajätettä koulun piha-alueelta. Katsokaa yhdessä tai ennakkotehtävänä video kompostoinnista.

Tilapäisen kompostin poistamisesta pitää sopia kiinteistönhoidon ja/tai puistotoimen kanssa. Jos kompostista tehdään pysyvä, hoitotoimet jatkuvat syksyllä. Kompostia kastellaan ja käännellään. Keväällä komposti herätellään lämpimällä vedellä kastelemalla ja kääntelemällä. Kompostimulta levitetään toukokuussa koulupihan istutuksille.



POHDINTA: Uusiokäyttö

Käytöstä poistetun tavaran voi käyttää uudelleen kotonaan ennen kierrätystä. Esimerkiksi maitopurkista saa pakastepurkin mehuille tai kasvualustan taimille.

Tehtävä: Oppilaat miettivät uusia käyttötarkoituksia käytöstä poistetuille tavaroille ja pakkauksille. Käyttötarkoitukset voivat olla myös tavaran käyttötapaa muuttavia, esimerkiksi lasipurkista voi tehdä kynttilänpidikkeen.

Tarvitaan: Kassillinen käytöstä poistettuja tavaroita ja pakkauksia.

Roskapussin lajittelu

Jätteiden oikea lajittelu vähentää ympäristökuormaa. Oikein lajiteltuna jätteet saadaan hyötykäyttöön, kun ne kierrätetään ja otetaan uusiokäyttöön.

Tehtävä: Oppilaat lajittelevat roskapussin sisällön oikeisiin jäteastioihin. Tarvittavat jäteastiat: metalli, lasi, kierrätyspullot, sähkö- ja elektroniikkaromu, sekajäte, biojäte, paperi, kartonki, energiajäte, vaatteet ja muut tekstiilit sekä vaarallinen jäte.

Tarvitaan: Pussillinen täynnä erilaisia roskia, lajitteluun astia tai muistiinpanovälineet. Tarvittaessa tiedonhakuun lajitteluohjeet paperi- tai digiversiona.

Roskapussissa tulee olla yksi tai useampi kutakin: metalli, lasi, kierrätyspullo, sähkö- ja elektroniikkaromu, sekajäte, biojäte (esim. kuivatettu teepussi), paperi, kartonki, tekstiili, energiajäte ja vaarallinen jäte (tyhjä lääkepurkki), paristo, tyhjä maalipurkki.



Esimerkki jätteiden lajittelussa. Ylärivi vasemmalta oikealle: energiajäte, sähkö ja elektroniikkajäte, sekajäte. Alarivissä vasemmalta oikealle: paperi ja pahvi, lasi ja metalli.

Kierrätysvisa

Kierrätysvisan (pdf, 0.09 Mt) voi toteuttaa tietokilpailuna, ryhmätehtävänä tai ennakkotehtävänä jätteitä ja kierrätystä koskevaa oppituntia varten. Opettajalla on vastaukset (pdf, 0.14 Mt), johon on koottu lisätietoa oikeista vastauksista ja vääristä vastausvaihtoehdoista. Visan avulla käydään läpi jätteiden lajitteluohjeet.

Kierrätystunti

Luokassa pidetään kierrätystunti (1,5-2h). Jokainen oppilas tuo tullessaan viisi kierrätettävää itselleen turhaa tavaraa kouluun, ja tavaroista kootaan vaihtopöytä. Tavaroille mietitään uusiokäyttöä ja käydään läpi niiden lajittelu, jos menisivät jätteeksi. Lopuksi jokainen saa ottaa pöydältä mieleisensä kierrätystavaran (yksi kerrallaan kunnes pöytä on tyhjä tai halukkaita ottajia ei enää ole). Loput viedään kierrätykseen esim. asukastuvalle, kierrätyskeskukseen tai Konttiin.

Kierrätyskutsuille voi pyytää jäteneuvojan mukaan tai pitää kutsut opettajan johdolla. Lajittelupulmat voidaan ratkaista soittamalla jäteneuvojalle tai lähettämällä kuva hankalasta kierrätystavarasta jäteneuvonnan sähköpostiin. Tällöin seuraavana päivänä aiheeseen palataan oikean vastauksen kera.

VIERAILU: Tutkimusretkelle kirpputorille

Kirpputorit ovat turhiksi jääneiden tavaroiden kierrätyspisteitä, joissa yksityiset ihmiset voivat myydä tavaroitaan. Kirpputoreilta ostaessa tuotteilla on pienempi ympäristövaikutus, sillä tuotteet tulevat uusiokäyttöön ja vähentävät uusien, käyttämättömien tuotteiden tarvetta.

Tehtävä: Luokka menee vierailemaan kirpputorille ja oppilaat pyrkivät löytämään tavaroita, joita he itse haluisivat tai tarvitsevat. Oppilaat valokuvaavat nämä tuotteet ja kirjaavat hinnan muistiin. Luokkaan palattuaan oppilaat tutkivat, mitä sama tuote maksaisi kaupassa käyttämättömänä.

Patakirppis
Satakunnankatu 33-35
Puh: 0451521577
info@patakirppis.com
http://www.patakirppis.com/home.html

Tarvitaan: Kamerat (esim. puhelimet), muistiinpanovälineet ja tiedonhakuvälineet.

Vierailu Porin kierrätyskeskukseen

Vierailuaika
Porin kierrätyskeskus on avoinna ma, ti, to 9-16, ke 9-18, pe, la 9-14. Vierailuja voidaan sopia arkisin klo 8:00 alkaviksi, vaikka kierrätyskeskus ei ole vielä avoinna yleisölle. Kierrätyskeskukseen voi sopia opastuksen tai vierailla omatoimisesti. Kierrätyskeskuksen väki toivoo, että vierailuryhmistä tiedotetaan heitä etukäteen p. 044 701 2517 tai p. 044 701 2516.

Kierrätyskeskuksessa voi vierailla ympäri vuoden. Vierailulla oppilaat voivat tuoda kotoa jonkun kierrätettävän tavaran ja varata mukaan pienen rahasumman ostoksia varten.

Aikaa on hyvä varata noin tunti, jos on tarkoitus tehdä myös oppimistehtäviä. Vierailun aikana on hyvä herätellä ryhmää pohtimaan mm.
  1. minkälainen tavara on käyttöikänsä lopussa?
  2. säilytetäänkö kotona tavaraa jota kukaan ei käytä? miksi?
  3. miksi tavarat menevät pilalle varastossa (kosteus, kylmyys, home)
  4. miksi aika pilaa tavaroita (muoti, käyttötarkoitus vanhenee, tarpeet muuttuvat)

Kulkuyhteydet
Savipajakatu 8, Pori (Tiiliruukin teollisuusalue)
Polkupyörät voi jättää linja-autoille merkittyihin ruutuihin asiakasportin viereen.
Porin Linjojen linjat 6Y ja 99 kulkevat kierrätyskeskuksen läheltä.

Kierrätyskeskuksen piha-alueella pitää varoa
- liikennettä (jätteiden tuojat peruuttelevat isojen peräkärryjen kanssa)
- lasinsiruja ja teräviä metallinkappaleita (maassa jätelavojen vieressä)
- jätelavojen reunoja (teräviä särmiä ja ruostetta, likaa)

Ehdottomasti kiellettyä
- jätelavoille kiipeäminen
- jätteen ottaminen lavoilta pois (mm. terveysriskit)
- vaarallisen jätteen kontin läheisyydessä mihinkään esineeseen koskeminen (terveysriskit)

Liitteet:

Opas kierrätyskeskusvierailulle

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä