Keski-aika

Keski-aika

Arkielämä kylissä ja kaupungeissa

Missään keskiajalla ei tunnettu kelloa, vaan joka paikassa oltiin himan eri ajassa, kuitenkin auringon mukaan. Jopa vuodet saattoivat olla eri ajassa. Normaaliin arkkeen kuului raskas viljely pelloilla aamusta iltaan. Kaduilla oli vaikeaa kävellä, sillä ne lainehtivat jätteitä ja kaikkea muuta mikä ei kuulunut sinne. Honon hygienian takia oltiin usein sairaita. Vilja sadot kutistuivat sillä oli kylmä ja sateista. Suuret perheet asuivat samassa talossa jopa kolmen sukupolven voimin.



Kaupankäynti

Keski-ajan alussa elettiin omavaraistalouksissa, eli kaikki tehtiin itse. Vaatteet, ruoka yms. Ihmisiä muutti maalle kartanonherrojen koteihin asumaan ruokapalkalla tekemistään töistä. Maataloudellisesti merkittäviä asioita keksittiin 800-luvulla ja ilmaston lämpenemisen seurauksena viljasadot kasvoivat. Aatelisto ja papisto vaurastuivat ja alkoivat ostaa käsityöläisiltä ja rakentaa katetdraaleja. Kaukaa tuotuihin ylellisyyksiin oli varaa nyt lähes kaikilla ja raha otettiin takaisin käyttöön. Tallinna oli merkittävin hansakaupunki Suomen lähellä. Kauko kauppa lisääntyi.



Hygienia

Hygienia oli huonoa. Ihmiset kaupungeissa, kylissä ja maalla ulostivat teille, pellonreunoihin ja jopa jokiin. Peseytymässä käytiin harvoin, sillä sitä pidettiin ala-arvoisena. Usein peseytyviä halveksuttiin ja pidettiin inhottavina. Jätteitä heiteltiin ikkunoista kaduille, jonka takia kadut lainehtivat jätteitä ja jätöksiä joka lisäsi ennestään pahaa hajua. Taudit ja kuolleisuus kasvoivat kohisten johtuen huonosta hygieniasta.


Juhlinta

Ihmiset pitivät karnevaaleja, jotka saattoivat kestää jopa toista viikkoa. Karnevaaleissa saatettiin pukeutua ristiin, miehet naisiksi jne. Lisäksi leikittiin, pelattiin ja heiteltiin kananmunia ja eläimiä ihmisjoukkoihin. Syötiin ja juotiin todella paljon kaikkea mahdollista. Talvikarnevaaleja pidettiin jo Rooman aikaan.


Naisen asema

Naisen asema oli erittäin huono, etenkin naimattomilla naisilla. Ennen naimisiin menoa nainen oli isänsä vallan alla, naimisiin mennessä oman miehensä määräyksessä. Miehet päättivät pää-asiassa naisten asioista. Ilman miestä, naisilla ei ollut juuri ollenkaan tulevaisuutta, paitsi jos sattui kuulumaan aatelistoon. Silloin asiat olivat hieman paremmin. Naimisiin mentiin yleensä alle 20-vuotiaina, ja häät olivat yleensä suvun järjestämiä. Naisen vanhempien piti antaa pariskunnan uuteen kotiin myötäjäinen, esim. kotieläin, tavaroita tai myöhemmin rahaa.
Naisen piti olla vaatimaton ja nöyrä. Perintö oli todella epä-todennäköinen, sillä perinnön sai vanhin poika tai perheen poika, mutta tyttö vain, jos poikia ei ollut.