Kuvaus tapahtuma-ajasta ja -paikasta

Kuvauksessa kuvaillaan. Kuvaus perustuu ääni- ja näköhavaintoihin, hajuihin ja makuihin. Siihen kuuluvat myös tunteet ja tuntemukset.

Kun kirjoitat kuvausta teoksen tapahtuma-ajasta ja -paikasta, noudata seuraavia ohjeita.

Otsikko (esim. Kuvaus tapahtuma-ajasta ja -paikasta Tuija Lehtisen teoksessa Traktori)

Aloituksessa esitellään teos (kirjailija, teoksen nimi, ilmestymisvuosi) ja sen aihe.

Tapahtuma-aika pitää ensin määritellä. Nykyaika, mennyt aika, tulevaisuus? Vuosisata, vuosikymmen, vuosi? Vuodenaika? Pitkä historiallinen romaani voi kertoa kolmesta vuosisadasta, kun taas novelli saattaa tapahtua jonain kesäisenä iltapäivänä klo kaksi.

Kun tapahtuma-aika on määritelty, kerro, miten se ilmenee kirjassa. Mitkä asiat paljastavat tapahtuma-ajan? Esimerkiksi sosiaalisen median käyttö on nykyaikaa, videonauhuri menneisyyttä. Esineet, vaatteet, musiikki, koko ympäröivä yhteiskunta kuvataan omassa ajassaan. Kun teet huomion ajasta, voit havainnollistaa sitä liittämällä mukaan kohtia kirjasta. Esim. Kirjan alussa on talvi ja kova pakkanen. Viiviä eivät edes rukkaset lämmittäneet, olisi pitänyt laittaa lapaset väliin. Hengitys huurusi isoina, valkoisina pilvinä. Lainaukset tulee merkitä kursiivilla tai käyttämällä lainausmerkkejä.

Tapahtumapaikkoja voi olla useita, mutta ensin on hyvä sijoittaa tapahtumat oikeaan maanosaan, maahan tai kaupunkiin. On teoksia, joista pystyy vain toteamaan, että tapahtumapaikkana on suomalainen pikkukaupunki. Olennaista onkin se, miten tapahtumapaikat kirjassa kuvataan. Kaupunkia ja sen ääniä saatetaan kuvata hyvinkin tarkasti. Joskus pelkkä huone nähdään päähenkilön silmin esineineen kaikkineen. Ympäröivä luonto saattaa näkyä, tuoksua ja kuulua. Kerro siis tapahtumapaikoista sellaisina kuin ne kirjassa ovat. Voit liittää mukaan lainauksia.